torsdag 12 april 2012

Seger för Handels?

...förhandlarna vek ner sig

Jag hade inte i min vildaste fantasi föreställt mig att det skulle bli någon handelsstrejk. Den här uppgörelsen följer den sedvanliga gången när det gäller svenska fackföreningar. Hela avtalsspelet sker toppstyrt i en liten krets. Medlemmarna har aldrig en chans att få säga sitt. Inte heller i en omröstning om resultatet.

Det väsnas mycket under en tid. Varslas om strejk. Fast Handels ledning började med att spela bort sitt verkliga strejkvapen genom att skjuta strejkvarslet till efter påsk, handelns stora köphelg. Redan det var suspekt i mina ögon. Om man nu verkligen vill driva igenom sina rättmätiga krav, varför då börja med att spela bort sitt trumkort?

Hela vitsen med Handels satsning, så som det framställdes från dess ledning, var att utfallet lönemässigt inte skulle följa arbetsköparnas procentuella tak eftersom det skulle innebära att de handelsanställda missgynnades. "Men Svensk Handel har lämnat ett bud räknat i procent vilket innebär att de som har de lägsta lönerna skulle halka efter och få mindre pengar i plånboken jämfört med yrkesgrupper som har bättre betalt. Det tycker vi är orättvist. De har ju inte lägre hyra eller levnadsomkostnader", sa man från Handels sida.

Men nu får vi veta att lönekostnaderna stannar vid 2,6 procent och det är arbetsköparsidan väldigt nöjd med. För att det håller sig inom de ramar som arbetsköparna satt upp för avtalsrörelsen. De fackliga förhandlarna är också nöjda! Trots att man krupit till korset och lagts sig på det ökända "märket". Nu är man alltså nöjd med något som man före förhandlingarna inte var nöjd med. Är detta något annat än teater på hög nivå?

Man påstår också att man uppnått en bättre anställningstrygghet. Men kan man säga det när längden på provanställningar utökades med två månader? Avtalet betalas med eftergifter i fråga om provanställningar, "ungdomslöner" och användning av bemanningsföretag. Allt för att hålla sig inom de 2,6 procenten. Det kan visa sig bli ett högt pris. Man ger arbetsgivarna verktyg att ytterligare dra åt tumskruvarna på de anställda.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Röda Malmö. Precis så känner jag också. Vilken flopp! Inga fraser och ordvrängningar kan dölja Handels-byråkraternas fiasko.
Handelsanställd

Anonym sa...

Svek, svek och åter svek. Nedrigt och dåligt att "våra" fackliga företrädare kunde göra detta mot oss.
Medlem i Handels