lördag 14 april 2012

Titanics kapten en ynkrygg

...gick under på grund av bristande sjömanskap

I natt är det precis 100 år sedan White Star Line-rederiets största passagerarfartyg i Olympic-klassen, RMS Titanic, sjönk i Atlanten. Fartyget som aldrig går under.

Om fartygets kapten, Edward Smith, har det gått många historier. Även hjältesagor har berättats. I dag hade Titanics befälhavare hängts ut som en ynkrygg, skriver Jan Guillou. Den moderna tekniken fick skulden för oceanångaren Titanics undergång. Men i verkligheten orsakades katastrofen av bristande brittiskt sjömanskap, skriver Jan Guillou.

Den psykologiska chocken efter undergången var dubbel. Titanic var ett ”osänkbart” fartyg, nybyggt enligt den moderna ingenjörsvetenskapens senaste rön. Och Titanic var, än värre, ett brittiskt fartyg i en tid då Britannia härskade över världshaven. Det var lika omöjligt att ifrågasätta brittiskt sjömanskap som brittisk marinteknologi.

Fortsättningen kan du läsa här: Hjältesagan - en bluff
Lyssna på Mikael Wiehes sång om Titanic här: Andraklasspassagerarens sista sång

Se Titanic sjunka på en minut och 46 sekunder.

4 kommentarer:

vladimir oravsky sa...

TITANIC OCH ANDRA HÅRRESANDE BEGIVENHETER BERÄTTADE I TONER: THE RAISIN AND SINKING OF TITANIC
Musiken och båten Titanic är för evigheters evigheter oskiljbart bundna vid varandra genom en slitstark myt som föddes och spreds över världen redan den ödesdigra 14 april 1912, och som förkunnar att Titanics orkester oavbrutet fortsatte att spela ända tills båten försvann under det iskalla vattnets yta. Högst sannolikt var det inte så, men saga och myt är odödlighetens mest närande och oersättliga nektar.
Filmen Titanic blev en enorm och en osänkbar succé. En kritiker- och publikrosad och därmed även ekonomisk succé. Med något sådant går man inte i polemik, enär succéns imperativ är sällan förhandlingsbar. Mastodontfilmer blev åter på modet, så även katastroffilmer med rynkfria kärlekspar i centrum. Gamla Titanicfilmer dammades av: Biograf- och teveversioner, rena fiktioner och semidokumentärer. Utställningar. Böcker och skivor…
Av alla konstarter är film för oss den viktigaste, sa den ryska revolutionens ideologiska förgrundsgestalt Lenin och profithungriga konst- och kulturproduktproducenter stämmer in. Den gamla lyxkryssaren Titanic skall bärgas upp och kramas på allt saltvatten och alla andliga som världsliga tillgångar. Kosta vad det kosta vill. Efter den makalösa filmsuccén är varje ansträngning indränkt i flytande guld, resonerar gravplundrarna.
Vad har kompositionen The Sinking of Titanic med Titanics undergång att göra är svårt att komma på, utan att läsa skivans konvolut. Instrumentalmusik kan vara upphöjd till en så abstrakt nivå att inga kännbara knytpunkter till den fysiska världen är urskiljbara. Även programmusik kan bete sig så. Enligt mitt sätt att se, är detta oftast en styrka. The Sinking of Titanic är ett något långsamt stycke ambientmusik. Som en mässa, från de sörjandes point of view. Jag tror dock att en musikalisk anteckning som utgick från den dödsbringande naturens sida vore mer intressant.
Det bevingade och nu för tiden alltför ofta citerade uttrycket ”Ska det gå åt helvete så ska det ske till musik”, föddes när Titanic dog. Offrens marsch till koncentrationslägrens förgasningsduschar beledsagades av musik exekverad av judiska musikvirtuoser. Inspirationen till detta hämtade dödens producenter från Titanicmyten.
Vladimir Oravsky

Nicklas Eriksson sa...

Den enda som kallade Titanic för osänkbar var faktiskt tidningen Shipbuilder's magazine. Vare sig White Star Line eller varvet i Belfast kom med några sådana utfästelser. Kaptenen hade faktiskt fått in rapporter om att isberg brutits loss från shelfen och var på väg söderut. Han valde en sydligare rutt än han egentligen skulle, men inte sydlig tillräckligt. De två matroser som hade främre vakten hade fått sina kikare stulna i Southampton och hade bara sina ögon att titta med. Kaptenen hade arbetat för White Star i över 30 år och Titanics seglats var tänkt som en sista seglats för honom innan pensionering. Han var således ingen gröngöling men underskattade havsströmmarnas i Norra Atlanten hastighet.

Vi har jobbat med en utställning på mitt jobb under hela året och idag invigdes den. Jag tycker nog Jan Guillou vimsar lite när han pratar om dåligt sjömanskap.

Anonym sa...

Även gamla, erfarna sjökaptener kan vara fåfänga, särskilt när de ska kröna sin karriär med en sådan här båts jungfrufärd...
Ella

Nicklas Eriksson sa...

Ella, det var inte så. Kapten Smith "fick" resan av White Star Line. Läs på Encyclopedia Titanica.

Och till Vladimir: det är givetvis svårt att veta exakt nu när inga överlevare längre finns kvar, men flera stycken har bekräftat att både storbandet och trion som var till för att underhålla de mest förmögna passagerarna spelade såväl inne i stora salongen som ute på däck när livbåtarna skulle fyllas. Musikerna var inte anställda av White Star Line, utan av ett bemanningsföretag (!) och deras anhöriga skickades räkningar för bandkostymerna efter förlisningen...