tisdag 10 april 2012

Tysta en kritisk röst?

...politiska nedskärningar?

Den socialdemokratiska tidskriften Tiden har funnits sedan 1908. Enligt grundaren Hjalmar Branting ska den vara ett forum för kritik och politik. Sedan förra året är Daniel Suhonen chefredaktör för tidskriften och det märks på tonen som blivit skarpare och mer tydligt kritisk.

Senaste numret, det första för år 2012, var en ren sågning av nyliberalismen från A till Ö och i chefredaktörens krönika stod det bland annat: ”Varje socialdemokratiskt kommunalråd och riksdagsledamot borde låta tatuera in ’Hata klassamhället’ på kroppen.”

Nu ska Daniel Suhonens heltidstjänst halveras liksom personalstyrkan. I en tid när den kritiska debatten behövs som mest i och med den alltmer förhärskande högervridningen inom det socialdemokratiska partiet väljer man alltså att göra det svårt för en av få frispråkigt kritiska presskällor. Enligt uppgift ska nedskärningarna bero på att partiet har ont om pengar.

Men frågan är om det inte snarare är så att Tiden, med Daniel Suhonen vid rodret, blivit en alltför kritisk röst. Det socialdemokratiska partiet har ju inte direkt gått emot nyliberalismens härjningar, snarare tvärtom. Och det verkar för toppolitiker ofta vara en mycket lättare och mer tilltalande åtgärd att tysta kritiska röster än att kryssa i motvind tills vinden vänder.
Emma Lundström

Artikeln hämtad från veckotidningen Internationalen


Bloggat: Ulf Bjereld

Inga kommentarer: