fredag 29 juni 2012

Ett annat Europa är möjligt

...kapitalismen funkar inte

Det kontinuerligt krisande EU. Ett Europa med ständigt nya "krispaket" och "krisöverenskommelser". I grunden handlar allt om att rädda spekulerande banker genom åtstramningar för vanligt folk. De fattiga ska betala den kris som de rika ställt till med. En kris som förvärras av den förda nyliberala högerpolitiken med nedskärningar, privatiseringar och skattelättnader för de välbeställda.

De jättelika vinsterna används inte för produktiva investeringar utan för spekulation. Spekulation i bostäder, spekulation i värdepapper, spekulation i statsobligationer, spekulation i allt. När det gick över styr var finanskrisen ett faktum. Nu skyller man på "lata greker" och snackar om att "debet och kredit måste gå ihop".

Nya pengar skyfflas in i bankerna så att karusellen ska kunna fortsätta. Istället borde vi nyktert konstatera att vägs ände är nådd. Det är systemet som borde förändras. De många människornas verkliga behov borde sättas före den lilla minoritetens omättliga profitbegär.

Miljoner går arbetslösa i Europa. Fattigdom och misär breder ut sig. Välfärden monteras ner. Samtidigt fortsätter slöseriet och det ohållbara fossildrivna racet mot avgrunden.

Banker och storföretag borde socialiseras under de anställdas demokratiska kontroll. En plan för omställning till hållbar utveckling utarbetas. Klimatomställning till förnyelsebar energi och kollektivtrafik samt en utbyggnad av välfärden skulle ge alla både arbete och en sänkning av arbetstiden.

Ett annat Europa är möjligt. Det väntar runt hörnet. Dock finns ett hinder. Det stavas kapitalism.2 kommentarer:

Börje Andersson sa...

Som liberal känner man stor oro för hur krisen hanteras. Europas ledare har faktiskt ingen aning om hur problem inom eurozonen ska hanteras.
http://lenasommestad.wordpress.com/2012/06/28/europa-borde-vara-pa-topp/

Anonym sa...

Konservativa, liberaler och socialdemokrater har eldat under krisen och drivit högerpolitik i hela EU.
De bär alla ett tungt ansvar för den uppkomna situationen. Arbetarrörelsen måste återuppbyggas, fackföreningarna aktivera sig och vänstern gå i spetsen för ett anti-kapitalistiskt motstånd.
Lisa