onsdag 27 juni 2012

Högerpolitikens nakna klassamhälle

 ...alliansen visar sitt rätta ansikte

Lärarlönerna blev inte högre efter den så kallade friskolereformen. Det är till och med så att lärare i privatskolor tjänat tusen kronor mindre i månaden. Dessutom har arbetsbelastningen ökat kraftigt, uppger många lärare.

Drömmen om den borgerliga "valfrihetsrevolutionen" visar sitt rätta ansikte på allt fler områden. Vanvård av gamla, skattemedel som går till vinster i skatteparadis och sämre skolor. Där har vi en del av facit.

Nedskärningarna som ska bekosta skattesänkningar för välbeställda slår hårt mot många. Idag läser jag om en totalförlamad som lämnas ensam. Försäkringskassans beslut kan bli livsfarligt för mig, säger han.

De växande klyftorna i samhället slår hårt mot många barn. Rädda Barnens barnfattigdomsrapport från i våras visade att antalet barn som växer upp i fattigdom ökat med 28 000 sedan förra året. Sammanlagt lever en kvarts miljon barn under svåra ekonomiska förhållanden i dag.

För en vecka sedan presenterade ­Försäkringskassan en rapport om att andelen barnhushåll med låg ekonomisk standard ökat mellan 2006 och 2011. I går rapporterade Ekot att barn­fattigdomen ökar i de kommuner som redan är mest socialt utsatta.

Den borgerliga alliansens politik visar sig leda till ett allt mera orättvist och utpräglat klassamhälle. Det är samma färdriktning som politiken haft under tre decennier nu. Även socialdemokraterna har drivit på i en riktning mot ökande klyftor.

I Danmark gick sossarna på tvärs med sina vallöften och gjorde nyligen upp med de borgerliga om skattepolitiken. Det straffar sig. Enhedslisten på vänsterkanten, ett parti som inte vill svika sina väljare, går nu fram och blir tredje största parti. Väljarna flyr från (s) och SF till Enhedslisten.

Det här är något som svenska Vänsterpartiet bör lägga på minnet. Att vika ner sig för de högervridna socialdemokraterna är ingen framgångsväg.


Inga kommentarer: