onsdag 27 juni 2012

Märklig undersökning om kött

...rena spekulationer om kosten

Jag är skeptisk mot alla undersökningar som basunerar ut snabba "sanningar" om vilken kost eller diet som är bäst för hälsan. Köttdieter kan orsaka stroke och hjärtsjukdom, läser jag idag. Utifrån en undersökning dömer man ut dieter som LCHF.

Redan här gör man ett felaktigt antagande när man sätter likhetstecken mellan ökad köttkonsumtion och LCHF. Lågkolhydratskost är inte detsamma som högkonsumtion av kött. LCHF redan i bokstäverna säger vad det handar om: Lite carb=kolhydrater och högre fett.

LCHF går alltså ut på att ersätta kolhydrater med fett. Exempelvis: Istället för att fylla tallriken med pasta till köttbiten så gör man en grönsallad och häller på rikligt med olivolja. Om detta sen är bra eller inte vill jag låta var osagt. Men den ovan nämna undersökningen är definitivt inte ett något vederläggande av LCHF.

Sen är det också något med själva förutsättningarna för undersökningen ifråga. Den gjordes under de första åren på 90-talet när dieter som LCHF och Atkins inte var särskilt kända. De kvinnor i undersökningen som man hänvisar till åt inte efter någon särskild diet.

Hur fick man reda på vad de åt? Jo, man frågade kvinnorna innan undersökningen om deras kostvanor och sen undersökte man dem efter 15 år. Jag kan tänka mig att här också finns felkällor. Man vet att det ofta finns stora skillnader mellan vad människor säger sig äta och vad de äter i verkligheten.

Enligt mediauppgifterna handlar det egentligen inte om kött utan om proteinkonsumtion kontra kolhydrater. Inte om mängden protein utan om andelen av konsumtionen. Tänk om det här handlar om kvinnor som är allmänt slarviga med kosten eller äter dåligt?

Proteinkonsumtion står det faktiskt när man läser noggrant. Det skulle innebära även fisk och nötter till exempel. Inte vill man väl förklara detta som onyttigt? "En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket. Rött kött kan öka risken för både stroke och cancer", läser jag i artikeln i DN.

Det handlar alltså om rena spekulationer! Man går från proteinkonsumtion till köttkonsumtion till rött kött. Men varför inte gå ett steg längre? Vad är rött kött? Jo, det innefattar allt från kött från naturbetande kor (vars fettsammansättning är annorlunda och har mera av omega3-fetterna) till kor och grisar som matas med spannmål och soja till processat och behandlat kött i charkuterier typ rökt kött och korv med nitrit och skit.

Jag väljer att inta en avvaktande hållning i de här frågorna.

Inga kommentarer: