måndag 2 juli 2012

Det gröna högerpartiet

...högersossarna och den kraftlösa vänstern

M ska charma sig till samarbete med MP, skriver AB.se idag. När S säger nej till en rödgrön allians inleder M en charmoffensiv mot MP. Aftonbladet kan i dag avslöja att partiet öppnar för en uppgörelse om vinster i skolan.
– Det är oerhört viktigt att vi hittar varandra igen i friskolefrågan, säger Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson.

Ja, det borde inte vara så omöjligt för Moderaterna och Miljöpartiet att komma överens. MP har ju tidigare utmärkt sig för att stödja socialdemokratiska regeringar som skurit i välfärden. Runt omkring i landet har de lokala miljöpartisterna gjort samma sak ihop med såväl sossar som borgare. Jag har fortfarande väldigt klart i minne hur MP i Skåne stödde alliansens nedläggning av vårdcentralen på Lindängen.

Vinst i skola borde också kunna förena de två, M och MP. Å andra sidan så är även Stefan Löfvén tydlig på den punkten. Att ta bort riskkapitalisternas vinster ”låter sig inte göras”, meddelade han i sin första partiledardebatt i TV.

Löfvén vill dock köra sitt eget race i valet 2012. Det vill också hans egna kommunalråd att han gör. Kommunalråden varnar Stefan Löfven: Dumpa V och MP och gå till val ensam. I Aftonbladets ­enkät kräver nästan nio av tio S-kommunalråd att ­Stefan Löfven går till val utan samarbetspartier.

Men detta är ingen nyhet. Efter det rödgröna samarbetets misslyckande i förra valet är inte bara (s) inne på denna linje utan även MP och V. Alla tre partierna kommer att profilera sig på sin egen politik i det kommande valet. Det intressant kommer efter valet.

Egentligen borde Socialdemokrater och Moderater bilda regering ihop eftersom de båda är inne på det nyliberalt inspirerade arbetslöshets- och nedskärningsspåret. Skillnader finns naturligtvis, men de förenas av sitt vakthållande kring systemet.

När det kniper så visar också socialdemokraterna var de har sin egentliga hemvist. I Danmark valde (s) att göra upp med borgarna om skattepolitiken istället för med Enhedslisten. Något de senare har vunnit mycket på i opinionen. I Grekland, där motsättningarna är mera tillspetsade, sätter sig (s) i regering ihop med den konservativa högern. Vänsterpartiet Syriza blev näst största parti.

Det är den vägen som Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet borde gå. Klara, raka vänsterkrav inför det kommande valet. Sjöstedt måste spola drömmarna om att bilda regering ihop med (s). En arbetarregering kan bara bildas på grundval av klasskrav underifrån, klasskrav om stopp för alla nedskärningar, utbyggd välfärd utan vinst, minskade klyftor och beskattning av de rika.

Vänsterpartiet borde ta initiativ till ett sådant program med populära arbetarkrav och få fackföreningar och andra att ansluta sig. LO-kongressen har nyligen antagit non-profit-principen för välfärden - där finns något att anknyta till. Med en stående inbjudan till socialdemokraterna att komma med och arbeta för kraven. Och naturligtvis att bilda en regering kring sådana krav som innebär en brytning med högerpolitiken.

Så som situationen nu ser ut kan det kommande valet inte annat än resultera i en fortsättning på orättvisorna - oavsett vem som vinner valet.

DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 SvD SvD2 SvD3 SvD4 GP GP2 HD SR AB AB2 AB3 AB4 AB5 AB6 Intressant Bloggar om almedalen, rödgröna, miljöpartiet, socialdemokraterna, vänsterpartiet, samhälle, politik,

Bloggat: Svensson, Svensson2,  Kildén & Åsman,

Inga kommentarer: