onsdag 4 juli 2012

Jobbpakt som svångrem

...maktelitens krispolitik
Reinfledt vill svälta oss ner i krisen

Framväxten av låglönejobb oroar svenskarna, skriver sex förbundsordföranden från LO: Bara en av fyra tror att sänkta löner ger fler jobb. Ändå är det dit vi är på väg. Med stora LO-förbunds medverkan. Först Metall och sedan andra förbund har gått med på sänkta ungdomslöner de senaste avtalsrörelserna.

Fast man kallar det inte så. "Ungdomslöner" används mest av Björklund och Lööf som desperat springer efter och försöker förklara att det är just så högervridet som vi vill ha det.

Det är också detta som Reinfeldts "jobbpakt" går ut på.  Han slöt pakten i smyg. Det är inget som Reinfeldt själv har kommit på. Det här är den strategi som hela den europeiska borgarklassen följer idag. Det är närmast ett axiom att man ska svälta sig ur krisen. Bland annat genom sänkta löner.

Fast det handlar inte om "man" i största allmänhet, det är arbetarklassen som ska foga sig i sämre villkor. Det är framför allt de redan sämst ställda som ska drabbas ytterligare.

Och socialdemokraterna kommer att ställa upp på högerpolitiken. De kommer att använda sin maktställning även inom facken för att medverka i högerpolitikens race mot botten. Av den enkla anledningen att de inte har någon alternativ politik.

Man måste ju fråga sig hur det kan komma sig att socialdemokraterna i trettio års tid följt en högerkurs och gått i spetsen för nedskärningar och hög arbetslöshet? Svaret ligger i att partiet bundit sitt öde till kapitalismen och till uppgörelser med storfinansen.

När kapitalets representanter förklarar att det är slut på sötebrödsdagarna så fogar sig socialdemokraterna. Det finns inte i deras värld att man skulle utmana kapitalets makt med en mobilisering underifrån och än mindre att man skulle satsa på att överskrida kapitalismens begränsningar.

Vi behöver ett nytt arbetarparti. Jag tvivlar på att det blir Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt som kan spela den rollen. Även om Sjöstedt har rätt om vinsterna i välfärden. Vi behöver ett arbetarparti som satsar på anti-kapitalistisk mobilisering på arbetsplatser, gator och torg och som ifrågasätter de "pakter" som upprättas av makteliten inom politik, fack och det så kallade näringslivet.

Socialistiska Partiets Krismanifest

AB AB2 AB3 AB4 DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 DN7 DN8 DN9 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 SvD8 GP GP2 GP3 GP4 HD SR Intressant Bloggar om jobbpakt, reinfeldt, facket, socialdemokraterna, arbetslöshet, samhälle, politik,

Bloggat: Svensson, Kildén & Åsman, Röda Lund,

Inga kommentarer: