måndag 2 juli 2012

Livstid för knivmordet i Malmö

...stora brister i skyddet för hotade kvinnor

I dag föll domen mot den man som misstänks ha knivhuggit sin före detta sambo till döds på öppen gata i Malmö tidigare i år. Trots kontaktförbud gentemot sin exsambo kunde 46-åringen leta upp och hugga henne till döds inför ögonen på deras gemensamma barn. Nu döms han till livstids fängelse för mord.

Ett av de tyngsta skälen att tingsrätten dömer mannen för mord är att han planerat dådet genom att ta reda på var kvinnan hade sin hemliga bostad. Detta i strid mot det kontaktförbud som utfärdats. Han har dessutom kartlagt hennes vanor.

De senaste tio åren har anmälningarna om fall där kontaktförbudet överträtts ökat med 50 procent.
– Vi hör från våra jourer runtom i landet att det är ett jätteproblem. Kontaktförbuden stoppar inte de här männen, säger Angela Beausang vid Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks).

Enligt en ny lag från i höstas kan åklagare besluta om elektronisk fotboja för den som upprepade gånger överträder ett förbud. Men tekniken, som via gps ska larma polisen om personer närmar sig någon de hotat, är ännu inte på plats.

Kammaråklagare Ulrika Rogland skriver i ett debattinlägg i SvD.se idag att det finns stora brister i skydd för hotade.

DN GP Intressant Bloggar om knivmord, hotade kvinnor, kontaktförbud, kriminalitet, samhälle, malmö, politik,

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det hemskt med våld i relationer. Men tyvärr kan inte dagens debattklimat lösa problemet. Debatten börjar långt in i misslyckade förhållanden där det verkar som om kvinnor alltid är oskyldiga till det våld de drabbas av. Sedan diskuteras våld, skiljsmässor, vårdnadstvister, umgängesrätt, etc. Många män har tröttnat på detta eviga tjat eftersom de inte kan tänka sig att använda våld i en relation, därför bryr de sig inte.
Men tänk efter. Våldsutsatta kvinnor har ju själva valt att leva med mannen. Många av dessa kvinnor vet från början att mannen de valt att leva med är våldsbenägen. Men ingen säger någonsin att kvinnorna borde välja snälla män. Ingen säger att kvinnor bör lära känna sin man innan de börjar leva med honom. Om vi skall minska på våldet mot kvinnor måste vi börja mycket tidigare än då kvinnan knackar på hos kvinnojouren. Vi måste börja innan hon väljer att leva med en våldsbenägen man! Därför anser jag att vi bör lära unga flickor att välja bort våldsbenägna pojkar. I unga år vet ju ”alla” vilka killar som är våldsbenägna och om dessa väljs bort kommer efterföljande kullar av killar att bli mindre våldsbenägna. På samma sätt vet unga kvinnor vilka män på orten som är våldsbenägna, varför skall vi då tycka synd om dem när de väljer en sådan man. Ingen tycker väl synd om de som frivilligt går på en mörk moterväg utan reflexer och råkar bli påkörd, vi tycker synd om bilföraren.