lördag 7 juli 2012

Tiga är guld för Löfvén

...(s)uperman håller högerkursen

S-kravet på Löfven: Skarpare förslag, läser vi idag. "Nu måste Socialdemokraterna leverera bra politiska lösningar", säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Aftonbladets ledare varnar för att underskatta Reinfeldt och manar socialdemokraterna att inte stå still.     

Mot detta kan man dock invända att Stefan Löfvéns ordknapphet har varit hans största tillgång hittills. Den sittande alliansregeringen bär nu ansvaret för både massarbetslöshet och växande orättvisor och klyftor. En tigande opposition kan inhösta missnöjesröster och förhoppningar på förändring till det bättre.

Faran är att när Löfvén börjar tala så avslöjar han bara att skillnaden mellan honom och Reinfeldt inte är så stor. Så alla dessa uppmaningar om att leverera kommer att kamma noll. Det finns ingenting som tyder på att Löfvén kommer att bryta med trettio års socialdemokratisk högerpolitik.

Kjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola, skrev nyligen:

"Vem skulle 1985 ha trott på följande framtidsscenario:

- att man i dag skrivit in i den svenska grundlagen att låg inflation går före full sysselsättning
- att samhället bekostar friskolor för Livets Ord
- att samma fastighetsskatt gäller för villor i Djursholm och Hultsfred
- att de finansiella marknaderna avreglerats
- att Televerket är börsnoterat – och marknaderna för post, el och apotek är avreglerade
- att vård och omsorg kan bedrivas av vinstmaximerande företag, vars vinster hamnar i skatteparadis
- att stora delar av det kommunala bostadsbeståndet har sålts ut till privata ägare
och – dessutom – att det socialdemokratiska partiet i slutändan inte haft några allvarliga invändningar på någon av punkterna."

Där har vi en bra sammanfattning av det rådande läget. Jag hoppas innerligt att Reinfeldt och hans borgerliga alliansregering faller vid nästa val, men jag kommer inte att jubla över en sosseregering med Stefan Löfvén i spetsen.

DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 SvD8 AB AB2 AB3 AB4
AB5 AB6 AB7 GP GP2 GP3 GP4 GP5  HD SkD SR Intressant Bloggar om socialdemokraterna, almedalen, samhälle, politik,

Bloggat. Svensson, Kildén & Åsman,
                       

4 kommentarer:

Anonym sa...

1985:
Vem skulle ha kunnat tro att man skulle kunna publicera vad som helst på något skom kallas webben om man har tillgång till en dator?
Vem skull kunnat tro att nästan alla svenskar har tillgång till en dator endera via eget ägande eller på närmaste bibilotek?
Vem skulle ha kunnat tro att Sovjet inte skulle finnas?
Vem skulle ha kunnat tro att Kina skulle bli en ekonomisk stormakt?
Vem skulle kunna tro att Televerket var serviceinriktat?

Anonym sa...

Till anonym:
Det var en rolig kommentar! Knappast de svenska socialdemokraternas förtjänst att världen blivit datoriserad eller att Sovjet inte finns.
Telia serviceinriktat? Då lever vi inte i samma världar.
Lisa

BG sa...

Löfven är som ett gökur. Han tittar fram regelbundet men säger samma sak. En upprepning med ett innehållslöst budskap. Iallafall inget som kommer locka medelklassen i Stockholm. Utan dom är han chanslös.

Anonym sa...

Nog är det så att Reinfeldt och co: åker ut som en Raket från Rosenbad efter nästa val. Med den Facit som vi har idag så är det inte särskilt kul och veta vad han t.e.x sa om den gigantiska Utanförskap som rådde 2006 t.e.x...! Nu har vi ett Utanförskap som är många gånger värre, som är den här Regeringens förtjänst. Sedan har man fört folket bakom ryggen med många Lögner. Bara den "fantastiska" Arbetslinjen räcker, med allt vad den har ställt till med, för väldigt många, rena Katastrofen..! T Lindholm