måndag 9 juli 2012

Västerländska sjukan ett globalt hot

...agroindustriella komplexet styr våra matvanor

Många har diabetes utan att veta, skriver DN.se idag. Diabetes ökar lavinartat i världen. År 1985 var 30 miljoner drabbade, år 2010 hade siffran ökat till 285 miljoner och prognosen för 2030 (om inget ändras) säger 438 miljoner.

FN har klassat diabetes typ 2 som ett globalt hot. Men varför är det så här? Det ligger nära till hands att sätta det hela i samband med att en ökande andel av jordens befolkning numera äter på ett sätt som strider mot vad vi är biologiskt anpassade för.

Man pratar om den "västerländska sjukan", det metabola syndromet. I detta ingår bland annat diabetes, högt blodtryck, övervikt och rubbade blodfetter. Grundproblemet är förmodligen ett alldeles för högt intag av lättsmälta kolhydrater/socker.

Det fossildrivna industrijordbruket pressar, med hjälp av olja och konstgödsel, ur de allt mer utarmade jordarna ett statssubventionerat överskott av några få monogrödor som kräver avsättning. En redan hög konsumtion av bröd, pasta, ris, potatis etc fylls på med sötade frukostflingor, bullar, läsk, godis osv i en aldrig sinande ström av lördag hela veckan.

Vi har fått ett agroindustriellt kapitalkomplex som från jord till bord, med en kostsam reklamapparat, styr massornas matvanor mot ökad sockerkonsumtion. Sugar in the morning, sugar in the evening, sugar varenda dag. Allt medan statliga kostexperter jagar naturligt fett.

Bloggat: Kostdoktorn, Svensson,

SvD SvD2 AB GP DN Intressant Bloggar om diabetes, mat, hälsa, metabola syndromet, kolhydrater, samhälle, politik,

1 kommentar:

Anonym sa...

Titta gärna in på www.typ2.se och läs hur vi försöker ta kontroll över vår diabetes.

Ha det bäst
Janne