söndag 26 augusti 2012

Århundradets miljöbrott

...ska skyddas av poliser
 
Här planeras århundradets miljöbrottOjnareskogen på norra Gotland består av hällmarkstallskog med flerhundraåriga tallar på kalkrik alvarmark. Ett unikt område med stor variation och rikligt inslag av myrar och våtmarker.
Här häckar både havsörn och kungsörn. Artrikedomen av växter och djur som är knutna till den särpräglade naturtypen är stor.
 
Det är alltså dit som en stor polisstyrka nu är på väg för att stoppa miljövännerna.
 
Tidningen Internationalen har under sommaren bevakat vad som händer kring Ojnareskogen:
 
 

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkigt, men Nordkalk har ju trots allt tillstånd att bedriva sin verksamhet. Polisen kan inte bara strunta i lagen.

Henke sa...

Fruktansvärt.
Men visar vad kapitalism handlar om.
Pengar går före allt sunt på planeten det blir så tydligt så det är inte klokt.

Vore intressant och samordna en resa dit för människor som inte bor på Gotland för att bistå de demonstrationer som redan är på plats.

Anonym sa...

Idag kan de med mest inflytande på maktpositionerna, via lobbyism och de med mycket pengar, kunna bestämma vad som ska gälla och inte. Det handlar om pengar och inte en välgörenhet när de avverkar en sådan bit av marken. De mest maktinflytande organisationerna och företagen kan till och med styra lagen. Se bara på vad USA lyckades få svenska lagen att ändra sina lagar rörande fildelning. Härligt korrupt.

Anonym sa...

Innan du säger "men de har ju tillstånd" beakta att tillståndet kom till efter att en lagsändring skyndats igenom där man inte längre tar i beaktning de 200-250 rödlistade arter som hotas. Samt att de experter som kommit fram till att grundvattnet inte skulle hotas är betalda av nordkalk.
Mer i Kalla Fakta; http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kalla_fakta?title=reportage_om_nordkalk&videoid=2100000

Tore sa...

Det hela är helt absurt. Om inte det här området kan skyddas från brytning på grund av de höga naturvärdena och vattnet, då är det fritt fram att bryta precis överallt. Man behöver inte ta hänsyn till någon känslig natur. Det här är ju ett prejudikat.

skvitt sa...

Jag har tidigare skrivit om saken. Video finns också:

http://skvitts.wordpress.com/2012/07/18/vad-handlar-protesterna-pa-gotland-om/

/Skvitt

Anonym sa...

Dem har ansökt om tillstånd i fler år, det har genomförts en av de största miljöundersökningarna i modern tid därför torde man anse att det är ok att bryta eftersom alla miljökonsekvensbeskrivningar säger att risken för miljöskada är liten.