onsdag 8 augusti 2012

Carl Bildt och demokratin

...som vanligt en selektiv historia

Carl Bildts engagemang för mänskliga rättigheter har som vanligt en helt annan nivå när det gäller öststatsdiktaturer som Vitryssland än ifråga om till exempel Israels storskaliga övergrepp på det fattiga och blockerade Gaza eller USA:s olagliga ockupation av Irak eller svenska journalisters fängslande i diktaturens Etiopien.

Sverige har via Sida och genom EU slussat stora penningsummor som stöd till mänskliga rättighetsorganisationer i Vitryssland. Något som skett helt öppet. I början av juli inträffade den så kallade Nalle-incidenten då en svensk pr-byrå utan tillstånd flög in över huvudstaden Minsk och släppte tusen nallar som protest mot förtrycket.

När Sverige eskalerade konflikten genom att neka den nye vitryske ambassadören till Stockholm inresetillstånd och dessutom kastade ut två vitryska diplomater från Vitrysslands ambassad i Stockholm var det självklart att den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko skulle svara hårt. Vitryssland stänger nu sin ambassad i Sverige.

Att Vitryssland är en övervintrande diktatur råder ingen tvekan om. Den svenska regeringen anser att situationen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter har gradvis försämrats i Vitryssland. En radikal försämring av läget inträffade efter det kritiserade presidentvalet den 19 december 2010, med den efterföljande repressionen mot oppositionella och det civila samhället. Det råder stora brister vad gäller rättssäkerhet, förenings-, press- och yttrandefrihet.

Läs analys av Vitryssland på Röda Malmö: Lukasjenkos demokratur


8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja nu när Carl Bildt har kommit i gång lite, så kan han ju passa på och slänga ut Israels Ambassad och dennes personal på samma veva..!?

T Lindholm

Anonym sa...

Carl Bildt får vara lite försiktig. Jag tror dessutom att Calle ogillar hela den här nalle grejen, (min egen uppfattning ) men att han måste ju reagera på nått sätt, annars ser det konstigt ut. Tänk om President Lukasjenko surnar till ordentligt på Kalle Bildt, och kastar ut dom Svenska intressena Telia och Ericson ur landet.!

Man släpper inte in den Vitrysska Ambasaden i Sverige, men låter samtidigt Telia och Ericson vara i Diktaturlandet personifierad och instalera Övervaknings system.

Dubbelmoralen och Ynkedomen går här hand i hand.!

T Lindholm

Karl sa...

Ville bara påpeka att Sveriges ambassadör blev utvisad innan Carl Bildt hälsade att Belarus nye ambassadör inte var välkommen.

Tack för mig!

Ronny Åkerberg sa...

...till Karl:
Tack för det, men jag är helt klar över den saken.

Anonym sa...

@Ronny. Så varför skrev du då inte det i din händelsekedja? Du försöker ju få det att se ut som att Bildt var den som eskalerade konflikten.

Anonym sa...

Varför kan vi inte göra alla invånarna i bägge länderna en tjänst och bara skicka över Calle, så att dom får ta hand om honom? Det är inte så att det saknas karismatiska dårar i det här landet,.. det finns många självgoda, uppblåsta, fanatiker som kan ersätta honom och bedriva amerikansk utrikespolitik på svensk mark.

ps. att kalla carl bildt för "nät-troll" är ett hån & smutskastning av troll världen över!

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym 12.45:
Jag har aldrig haft för avsikt att skriva någon "händelsekedja". Jag förutsätter att vissa saker är kända av läsaren. Orden om att Bildt eskalerade konflikten är direkt hämtade från Svenska Dagbladet som jag också länkade till.

Anonym sa...

Paradoxalt nog så är det tillåtet att kritisera Svenska politiker. Paradoxalt nog så finns det många människor som skulle dö för rätten att få tala offentligt. Paradoxalt nog så har Lukatjenko utnyttjat just den rätten.