lördag 25 augusti 2012

Det befästa fattighuset

...fattigdom, orättvisor och
ekologisk kollaps -
men Super-Jas ska vi fanimej ha!
 
Medan det verkliga hotet kommer från klimatförändringarna och medan välfärden rustas ner och klyftorna ökar i samhället så väljer den borgerliga regeringen att låta miljarderna fortsätta rulla ut till nya stridsplan. Socialdemokraterna följer som vanligt högern i hasorna.
 
Regeringen köper nya Super-Jas. Alliansledarna försvarar detta med att det är viktigt för svensk industri. Betydligt mer angeläget hade varit att satsa på en omställning av vårt samhälle i riktning mot ekologisk hållbarhet.
 
En övergång till förnyelsebar energi och ett modert uthålligt system av kollektiva transporter ger betydligt fler jobb. Och skulle bli av en helt annan betydelse för både industrins och vårt samhälles framtid.
 
Medan man blundar för de verkliga hoten, miljö- och klimathoten som på sikt riskerar bli till en verklig fattigdomsutveckling för mänskligheten och medan sparbetingen avlöser varandra inom vård, skola och omsorg - så fortsätter miljarderna att rulla till hemska stridsmaskiner.
 
Var finns de hot som alliansregeringen ser? Om vi vill ha en fredlig värld så bör vi satsa på överlevnad, rättvisa och hållbarhet. De styrande i samhället ser hot som inte existerar medan man samtidigt sticker huvudet i sanden när det gäller de verkliga hoten.
 
I värsta fall är perspektivet att vi sjunker ner i fattigdom, orättvisor och ekologisk kollaps. Men Super-Jas det ska vi fanimej ha! Är vi på väg mot det befästa fattighuset?

SvD: Lönen slut i förväg för var fjärde
DN: Akut brist på studentbostäder
AB: Super-Jas kostar 90 miljarder
SvD: Stor risk för systemkollaps
DN: Schweiziskt parti hotar stoppa Gripenaffären
 
 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Brukar läsa din blogg då och då - allt som oftast håller jag med. Men när det gäller försvaret så måste vi lägga lite pengar där så att det blir funktionsdugligt - just nu är vi illa ute om världen blir hotfull (vilket det finns tecken att den kan bli).

Ronny Åkerberg sa...

Jag tror att världen håller på att bli fredligare. Krig och väpnade konlikter blir färre.
Det finns andra slag av hot idag. För att möta dessa behöver vi nedrustning och ökat samarbete över gränserna.
Militär rustning för inget gott med sig och binder väldiga resurser till ingen nytta.

Krister Karlsson sa...

Ryssland ligger i vårt närområde och Putin har nyligen deklarerat att landet ska sats gigantiska summor på militär upprustning. Ryssland är en närmast totalitär stat med maktambitioner så nog finns det en klar hotbild som måste behandlas. Om just inköp av JAS är rätt väg är jag dock tveksam till, men svenskt försvar måste uppdateras. Jag vet inte om du har gjort lumpen, men den utrustning som svenska militär hanterar hör mest hemma på museum. Jag skulle inte vilja ta ansvar för att skicka ut unga pojkar i strid med sådan undermålig utrustning. 1000-tals skulle dö helt i onödan. Är du villig att ta ansvar för dessa förspillda liv?

Ronny Åkerberg sa...

...till Krister Karlsson:
Förvisso är Ryssland ett odemokratiskt land, men det är helt oriktigt att det finns en hotbild mot Sverige.
Bästa sättet att bevara freden och ta ansvar för svenska liv är att satsa på fredlig samexistens och militär nedrustning.