torsdag 2 augusti 2012

En demokratisk revolution

...mot en tyrannisk diktatur

Ska vi tro DN.se idag så är det inte lönt att göra uppror mot tyranner. Särskilt inte i Syrien. Författaren och skribenten Aron Lund utnämns till "expert" och förklarar att "ökat focus på religion sliter isär landet". Som bevis för detta anför han att de flesta strider äger rum i områden som domineras av sunnimuslimer. Kanske inte så förvånande eftersom dessa utgör den stora majoriteten i landet.

En annan som utnämns till "expert" är statsvetaren Rima Haro som säger att "nytt förtryck är att vänta om regimen faller". Nu visar det sig att hon själv tillhör den kristna syriska minoritet som levt under al-Assads "beskydd". Hennes uppfattningar får nog sägas återspegla stämningar som råder inom delar av dessa kretsar. Men hur ska de kristna kunna garanteras trygghet genom att andra trycks ner av en diktator?

Naturligtvis finns risker för att sekteristiskt våld ska bryta ut på sina håll. Men hittills är det de revolutionära stämningarna som dominerat. Folkmassorna reser sig mot diktaturen. Olika företrädare för oppositionen i landet uttalar att man kämpar för demokrati och alla folkgruppers lika rättigheter.

Samma typ av rykten och demagogi spreds under frigörelsen i Libyen. Inget av det befarade hände sen. I Libyen har fria val hållits, med högt valdeltagande och korrekt genomförande. Människor har fått möjlighet att uttrycka sig fritt, starta tidningar, radiostationer, fackföreningar osv. Det finns ingen anledning att tro annat än att majoriteten i Syrien eftersträvar demokrati.

Skulle nya förtryckande grupperingar få inflytande framöver så får kampen mot dessa tas då. Skulle splittrare dyka upp på scenen nu måste de bekämpas omedelbart. Men bara för att återföra focus på de förestående uppgifterna. Nu är det diktaturens störtande som står i focus. Det förstod inte Kofi Annan och därför misslyckades han också.

SvD GP GP2 SR DN DN2 DN3 Intressant Bloggar om syrien, mellanöstern, arabiska våren, politik,

Alla inlägg om Syrien på Röda Malmö här.

Bloggat: Kildén & Åsman,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Aggressionen från USA, Israel och Saudiarabien mot Syrien beror på Syriens stöd till Palestina och ett Iran som också stöder Palestina i opposition mot Israels förtryck stött av Israels springpojkar USA, NATO och EU.

Jag trodde (V) stod på Palestinas sida mot Israel. De flesta inom (V) tror jag gör det, även om många inom (V) inte gör det beroende på att släktskap med personer i Israel för det väger tyngre än kampen för förtryckta mot förtryckare.

Jag förväntar att ledningen för (V) håller med mig, annars kommer det att leda till att (V) har en trogen väljare mindre vid nästa val.
Misstaget av (V) att ställa sig bakom imperialisteras krig mot Kadaffi kan eventuellt också räcka för att detta.

Ersätt inte en liten "tyrann" som hjälper förtryckta med större TYRANNER som hjälper förtryckaren Israel.

Är du, Ronny Åkerberg, folkpartist? Av ditt namn skulle man kunna tro det.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
De folkförtryckande regimerna i Syrien och Iran är definitivt inget stöd för palestinierna. Båda dessa usla regimer kommer att störtas av sina egna folk. Sådana folkliga revolutioner kommer däremot att bli ett sant stöd också för den palestinska frigörelsen. Ett demokratiskt Palestina kommer närmare verkligheten när den arabiska våren går segrande fram.

Anonym sa...

De arabiska regimerna har alltid förrått och svikit palestinierna. Jordaniens kungadöme slaktade PLO. Mubarak gick i USA:s ledband. Assad tänker bara på sin egen diktatur.
De arabiska revolutionerna kan ge folkmassornas solidaritet med Palestina en möjlighet att komma till uttryck.
Lisa

Anonym sa...

Tack för inlägget Ronny Åkerberg uppskattar verkligen denna inställning av vänstern angående Syrienkonflikten och lovar att rösta på er i nästa val. Till personen som skrev att det är en aggression vill påpeka att Israel är förtryckare mot oss palestinier men däremot har al-assad regimen varit förtryckare mot både oss palestinier och sitt eget folk vi minns ju Hama massakern och alla massaker han gjorde mot palestinier i Libanon. Det finns ingen plats längre för polisstater bort med alla. /