onsdag 29 augusti 2012

Kapitalismen bär skulden

...hindrar oss att planera för framtiden
 
Isaac är inte som Katrina, sa New Orleans borgmästare. Det är ju tur det. Ändå hukar New Orleans under orkanen. Vi har fått se hur vädret blivit allt extremare under senare decennier. Galet väder, pratar man ofta om.
 
Igår skrev jag om det rekordtunna istäcket vid Arktis. Klimatrubbningarna går fort. Tecknen i skyn hopar sig, men världens ledare vänder bort huvudet. Varför är det så?
 
Med bara ett halvt öra snappade jag upp en bit från ett tv-program om klimatförändringarna igår. Någon person menade att "vi människor" inte är skapta för att uppfatta faran i den här typen av långsiktiga förändringar där vi måste agera innan katastrofen kommer på riktigt.
 
Jag tror den typen av resonemang är helt felaktiga. Det viktigaste resultatet av människans evolutionära utveckling är den intelligenta hjärna vi fått. Vi är fullt kapabla att på grundval av modern forskning fastställa vilka faror som väntar genom klimatförändringarna och hur vi kan undvika dem.
 
Det är inte en fråga om intelligens eller kunskap. Det är något annat som lägger hinder i vägen, nämligen det ekonomiska system vi dras med. Det som stavas kapitalism. En övergång till en hållbar utveckling är inget som den så kallade marknaden klarar av. Särskilt inte den avreglerade marknad som är så populär i nyliberalismens dagar.
 
En demokratisk planering av samhällsutvecklingen står i djupaste konflikt med den nutida kapitalismens själva väsen. Dess företrädare ryggar tillbaka för allt som inskränker kapitalets ackumulation och marknadens frihet att driva oss mot avgrunden.

Regeringens snabbtågssatsningar räcker inte långt: AB SvD Många års försummelser och tillbakagång när det gäller kollektivtrafik botas inte så enkelt. Exempelvis de 20 miljarderna till underhåll gäller en hel tioårsperiod. Krävs fler nyinvesteringar. Vi behöver en omställning till kollektiva transporter, förnyelsebar energi och ekologiskt jordbruk för att möta klimathotet.

SR DN Bloggar om klimat, väder, miljö, samhälle, politik, orkaner, katrina,
 
Bloggat: Svensson,
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det kommunistiska Kina är också rätt bra på att släppa ut CO2...

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Nja, det är ju där kapitalisterna har lagt sina fabriker för att utnyttja den billiga arbetskraften.
De färdiga produkterna går sen tillbaka för att tillgodose den västerländska livsstilen.