tisdag 28 augusti 2012

Klimatrubbningarna går fort

...business as usual leder mot avgrunden
 
Istäcket vid Arktis mot sin minst uppmätta nivå
 
Isrekord slaget i Arktis. Sommarisens täcke i Arktis är nu det minsta som uppmätts. Utbredningen har gått under den tidigare lägstanoteringen från 2007. Det uppseendeväckande är att rekordet inträffar redan mellan två och tre veckor innan det lägsta värdet normalt inträffar.
 
De sex somrar med minst is i Arktis som uppmätts har alla inträffat de senaste sex åren. Man har gjort regelbundna satellitmätningar sedan 1979. En tredjedel av sommarisen har gått förlorad på 30 år.
 
Åter igen påminns vi om att klimatförändringarna går snabbt och att världens ledare bedriver ett farligt spel med framtiden när man nu låtsas som ingenting och fortsätter "business as usual" medan racet mot avgrunden fortsätter. New Orleans bävar inför ”Isaac”.
 
Det krävs en omställning av samhället mot kollektivtrafik och förnyelsebara energikällor. Däremot tycker inte jag det är någon bra väg att tvinga alla skolbarn att äta vegetarisk mat så som Miljöpartiet kräver.
 
Vegetariskt behöver inte betyda klimatsmart. Ärtor flygs in från Afrika. Och kött behöver inte betyda en belastning för miljön. Istället borde vi, både i skolmaten och i övrigt, gynna omställning till ett ekologiskt jordbruk.
 
 

Inga kommentarer: