torsdag 16 augusti 2012

Kolonialismens tid förbi

...svenska myndigheter
medskyldiga

Visst har det varit en cirkus kring Julian Assange och kanske är hjälten patetisk. Men det ska inte glömmas bort att svenska myndigheter är medskyldiga till att skapa och hålla igång cirkusen. Man hade kunnat höra Julian Assange under de veckor han befann sig i Sverige. Man hade också kunnat åka till England och höra honom där.

Men nej, si det skulle man inte. Allt skulle krånglas till, dramatiseras och drivas till sin spets. Vilket naturligtvis bäddade för reaktioner från Assanges sida.

Ännu mera överdrivet och direkt provokativt uppträder den engelska överheten när man hotar att storma Ecuadors Londonambassad och gripa Assange. Jag kan inte annat än instämma med den representant för Ecuador som uttalade att "kolonialismens tid är förbi".


Bloggat: Svensson,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Att två kvinnor som eventuellt (Assange är inte hörd ännu) har blivit våldtagna /sexuellt utnyttjade inte ska kunna få sina fall prövade tycker jag inte känns speciellt vänster. Snarare ställer sig krönikören här på patrikatets sida i sin iver att hata "kolonialismen". Svagt!

Anonym1 sa...

Löjligt. Det finns ingen anledning att specialbehandla Assange. Han är misstänkt för sexualbrott och ska föras till Sverige för förhör.

Det som har hänt här är att Assange försöker undgå en sexualbrottsprocess genom att låtsas att det handlar om WikiLeaks.

Notera att Assange sökte sig till Sverige pga våra mycket starka tryckfrihetslagar. Att han och folket nu plötsligt beskriver Sverige som rättslöst är löjligt.

Ecuador bedriver en sexistisk politik där man bortser från anklagelserna mot Assange.

Ronny Åkerberg sa...

Det är möjligt att Assange är skyldig till det han misstänks för i Sverige. Troligare är dock att utredningen skulle läggas ner även om han infann sig till förhör - eftersom ord står mot ord.
Men oavsett hur det förhåller sig med den saken så ursäktar det inte myndigheters osmidiga eller provokativa uppträdande. Man måste kunna ställa högre krav på statliga myndigheter än på enskilda individer.
Det här saken hade varit ur världen för länge sen om åklagaren hade sett till att förhöra Assange.

Anonym sa...

Den som har hållit igång cirkusen är väl Assange själv i sina desperata försök få stanna kvar i rampljuset. Skulle tro att lille Julian kommer att hamna ur askan och i elden när han kommer till Ecuador. Sannolikheten att det landet ska lämna ut honom till USA är väldigt mycket större än när det gäller Sverige.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Det hade varit mycket enkelt att stoppa all cirkus redan på ett tidigt stadium genom att höra Assange när han var kvar i Sverige.
Han motsatte sig inte att bli hörd. Möjligheten fanns fortfarande efter att han rest till England. Svenska myndigheter hade alla möjligheter att åka dit och förhöra honom.
Frågorna kvarstår: Varför tog man inte tillvara dessa möjligheter?

Anonym sa...

Det är självklart så att en man i Sverige som blir anklagad för våldtäkt eller våld mot en kvinna är helt chanslös i domstolen vare sig han är skyldig eller inte.

Han är dömd på förhand därför att dom flesta domare, advokater ,åklagare är hårda karriär kvinnor där mannen är den onde redan från början och som inte själva är direkt intressarde av män .

Men just i fallet Assenange som är en känd och välbärgad person hade man inte tordas klämma åt honom på samma sätt som man gör med vanliga Svensson män.

Hade han kommit hit är jag säker på att han redan för länge sedan varit frikänd och detta varit ur världen.

Den enda orsak jag personligen kan se varför han inte kommer hit är att han helt enkelt är skyldig. Olle

Ronny Åkerberg sa...

...till Olle:
Jag skulle nog vilja vända på steken. I vanliga fall är det kvinnor som är i underläge i sådana här brottmål. När det gäller Assange kanske det finns bakomliggande politiska skäl. Men normalt läggs den här typen av utredningar ner.
Att Assange inte kommer hit beror inte nödvändigtvis på att han anser sig skyldig. Däremot skulle han hamna i häktet och få sin frihet beskuren. Dessutom litar han inte på att inte bli utlämnad till USA.

Anonym sa...

Hela den här soppan visar på en unken kvinnosyn som finns i Sverige. Osanningar som att mannen alltid döms och att man kan dömas för våldtäkt för en sprucken kondom cirkulerar i kommentarsfälten på Dn, och även här. Sanningen är ju att domstolarna under lång tid vägt in kvinnans klädsel, tidigare sexuella erfarenhet m.m för att inte tala om åklagarn som för ett par år sedan uttalade sig i pressen och sade att våldtäkt inte kunde förekomma inom äktenskapet.

Anonym sa...

"Frågorna kvarstår: Varför tog man inte tillvara dessa möjligheter?"

Tydligen ansåg man att det var viktigt för utredningen att A. fanns kvar i Sverige, dessutom skulle han vid ev. åtal ändå få inställa sig. Sedan kan man ju fråga sig hur långt man skall gå för att tillgodose vissa rätt paranoida personers krav på hur de ska bli förhörda. Ska vi skicka åklagare och dylikt på världsturné för att förhöra alla personer som vägrar inställa sig hos åklagare? Inte helt väl använda skattekronor enl. min mening.

Anonym sa...

Nu har jag inte följt detta med speciellt stort intresse så jag vet inte vad svenska myndigheter har gjort som är "osmidigt" enligt dig.

Jag tycker definitivt inte att åklagaren ska åka till London för att förhöra Assange, för det första avviker det från rättspraxis i Sverige att göra det, för det andra skapar det ett prejudikat som skulle innebära att svenska åklagare skulle få åka jorden runt för att förhöra folk. Det är den misstänktes skyldighet att stå till förfogande för ett förhör. Som du skriver, det är ord mot ord, troligen skulle Assang bli försatt på fri fot, även om det i häktningen hänvisas till 5 olika fall av våldtäkt och sexuellt ofredande.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonyma:
Formalistiska och dåliga argument. Förhör med både misstänkta och vittnen sker hela tiden och är alls ingenting ovanligt.
Det kan ske i det här fallet också om man verkligen är intresserad av en lösning.

Ronny Åkerberg sa...

Ursäkta, det skulle stå "förhör med både misstänka och vittnen UTOMLANDS sker hela tiden..."

Anonym sa...

Den som fortfarande hävdar, efter det brittiska hotet att storma Ecuadors ambassad, att detta fall inskränker sig till att handla om två stackars tjejer och ett s.k. fegt sextrakassanderande kräk är antingen:
a) en vilseledd naiv idiot
b) en vilseledande manipulativ idiot

Faktum kvarstår:

1) Assange gjorde sig aktivt tillgänglig för Marianne Nys förhör i flera veckor under sin Sverigevistelse. Det var MN som släppte en helt oproportionelig arresteringsorder via interpol dagen efter JA lämnat Sverige.
2) Svenska myndigheter förhör rutinmässigt misstänkta och anklagade utomlands och fått alla möjligheter att även göra detta med JA
3) Det var först efter att Sverige och UK vägrade ge garantier att JA inte skulle utlämnas till USA som JA sökte asyl på EDs ambassad.

Uppmaning till alla tyckare:

- använd er förmåga till kritiskt tänkande
- Läs förundersökningsprotokollet och häktningspromemorian och kom tilbbaka med era åsikter efter det.