tisdag 21 augusti 2012

Mycket snack från Obama

...men litet stöd till demokraterna i Syrien

Syrien varnar omvärlden för att ingripa, läser jag i DN.se. Men "omvärlden" är redan inblandad - Ryssland förser diktaturregimen med vapen, Kina stoppar sanktioner i FN och Iran infiltrerar med militär personal.

Vad Syriens vice premiärminister Qadri Jamil menar är förstås hjälp som går till den stora folkliga oppositionen och till de rebeller som slåss med demonstrationer och handeldvapen mot diktaturens tanks och stridsflyg. Framför allt är uttalandet riktat mot Barack Obamas utspel.

USA, Nato eller västvärlden ska självklart inte försöka sig på någon invasion eller militärt ingripande med trupper på marken. Det skulle förändra krigets karaktär. Det syriska folket är fullt kapabelt att störta diktaturen med egna krafter. Under förutsättning att man får stöd av internationell solidaritet och vapen att försvara sig med.

Diktatorn Assad har en krigsmakt med flera hundra tusen man på pappret. I verkligheten kan han inte använda alla dessa soldater eftersom de skulle desertera om de sattes in mot folket. Regimen är i upplösning - såväl höga militärer som byråkrater flyr den sjunkande skutan.

Det syriska folkets lidande skulle förkortas om rebellerna fick vapenhjälp så att de kunde slåss mot regimens mördare på mera jämlika villkor. Framför allt behöver de vapen så att de kan slå ut diktaturens flyg och stridsvagnar som också används för att bombardera civilbefolkningen.

Syrien är utsatt för något av en non-interventionspakt liknande den som drabbade den republikanska sidan under spanska inbördeskriget. Då fick Francos fascister hjälp i mängder från Hitler och Mussolini medan de västliga demokratierna satt med armarna i kors och vägrade hjälpa den demokratiska sidan.

Det är mycket prat och lite verkstad från väst medan slakten fortsätter i Syrien. Vänstern borde gå i spetsen för en aktiv opinion till stöd för demokraterna i Syrien.

SvD SvD2 DN GP GP2 GP3 HD SR Intressant Bloggar om syrien, mellanöstern, arabiska våren, samhälle, politik, demokrati,

Bloggat: Kildén & Åsman,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vänta nu, det här var bland det mest ignoranta jag läst omSyrien konflikten .
Vart ska vi börja.. Först så är rebellerna direkt finansierade av rika familjer från bla SaudiArabien och Qatar , USA bistår även med mängmiljon belopp och betalar ut löner till rebellerna vilket gör dem till legosoldater.
Ett par km från Syriens gräns I Turkiet finns en militärbas där Turkistunderättelse samt Amerikanska CIA håller sig, härifrån ger de strategisk information till rebellerna och Turkiet förser rebellerna med vapen.
CIA befinner sig också i Syrien där de tränar och hjälper rebellerna strategiskt, rebellerna har även synts med Israeliska vapen vilket tyder på att även Israel söder ifrån kan tänkas leverera.
Detta är information som är offentligt och som rapporterats i massmedia, tänk vad som egentligen pågår hur hur mycket väst är inblandat.
Utan tvekan är detta en konspiration från arabiska grannländer backat av Israel och USA, det är ett förspel till krig mot Iran.
Rebellerna består av kriminella , religiöst fundamentala , avhoppade militärer och dessutom Al Qaeda som enligt tyskunderättelse ligger bakom hundra attentat de senaste månaderna även självmordsbomben som tog ut försvarsgeneralen. Att väst direkt eller indirekt finanserar och beväpnar Al Qaeda är fullständigt absurt , då Amerikanska soldater dör vardag i grannländerna med att bekämpa Al Qaeda.

Vi får hoppas att Al Assad segrar för Syriens skull , om denna soppa till rebeller får ta makten då är Syrien förlorat.

Billy

Ronny Åkerberg sa...

...till Billy:
Som en framställning av läget i Syrien i allmänhet och av oppositionen i synnerhet vill jag avfärda din framställning rakt av som lögnaktig.
Alla som tar del av rapportering från Syrien ser de ojämlika förhållandena här det gäller beväpning. Rebellerna får klara sig med erövrade vapen och saknar nästan helt tyngre beväpning.
Att det finns religiösa grupperingar som får stöd från Saudiarabien och Qatar är inget argument mot utan för vapenhjälp till de demokratiska rebellerna. Finns väl ingen anledning att sådana grupperingar som vi inte vill ska växa ska vara ensamma om hjälp utifrån.
Att det finns al Qaeda hindrade aldrig stödet till motståndet mot USA:s ockupation i Irak. Varför ska det i detta fallet bli ett argument för stöd till diktaturen?
Vad du förnekar och inte vill se är att det pågår en folklig revolution och resning mot diktaturen i Syrien. Av naturliga skäl blir det en brokig samling då den omfattar så breda lager av befolkningen.
Det hindrar inte att vi ser det viktigaste, att det finns en mycket bred politisk samling för demokrati inom oppositionen. Denna stöds också av vänstern i Syrien - förutom små Moskvatrogna stalinistiska grupperingar som förlorat förmågan att orientera sig i sinnevärlden.