torsdag 23 augusti 2012

Något så jävla vansinnigt

 
...ett ras för alla inblandade i Quick-domarna
 
- Quickutredningen är unik. Jag har sett mycket dumt, mycket dåligt och slarvigt och en del påhitt också, men jag har aldrig sett något så jävla vansinnigt som utredningen om Thomas Quick, säger Leif GW Persson i dokumentären Att skapa en seriemördare.
 
Den numera avlidne journalisten Hannes Råstam fick 2010 Guldspaden för sin dokumentär om Thomas Quick. Avslöjandena har lett till ett fullkomligt ras för de som var delaktiga i utredningen och domarna kring Quick.
 
Det stänkte också på före detta justitiekanslern Göran Lambertz. Lambertz utredde som Justitiekansler huruvida utredningarna om Thomas Quick behövde granskas och förundersökning om brott inledas. Han fann, i november 2006, efter att ha sysselsatt sig med frågan under en vecka, inte skäl till granskning eller förundersökning.
 
Lambertz har i debattinlägg och olika sammanhang nu hävdat att det "finns utomordentligt övertygande bevis om Bergwalls skuld" beträffande vissa mord denne dömts för i mål där resning senare beviljats.
 
För detta får han nu allt mera kritik. Kritiken mot Göran Lambertz växer, läser jag idag i SvD.se. Både Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, och Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare riktar förödande kritik mot Lambertz.
 
Lambertz talar i egen sak och försöker genom sina dåligt underbyggda ifrågasättanden ge sitt tidigare agerande en mera försonlig framtoning. Anledningen till att just Svenska Dagbladet grillar Lambertz kan vara att de inte gillar hans agerande i andra frågor och att de inte är överens med honom politiskt.
 
 
 

Inga kommentarer: