onsdag 8 augusti 2012

När människan bytte tillvaro

Skymningssång i Kalahari


Det var en fröjd att läsa Lasse Bergs bok ”Skymningssång i Kalahari”. Den handlar om den dramatiska förändring som människosläktet genomgick när man för tiotusen år sen lämnade sin ursprungliga tillvaro som jägare och samlare och övergick till att bli bofasta jordbrukare. Men den handlar också om den flera miljoner år långa period dess för innan då människan skapade sig själv.

De apor, som skulle bli människor, förlorade tidigt sina vassa hörntänder. Något som tyder på att aggression inte var ett framträdande kännetecken. De lärde sig att stå och gå på två ben för att kunna bära hem bytet till flocken. Ett tecken på att solidariskt dela med sig var ett framgångsrecept.

I början tog man för sig av det som rovdjuren lämnade efter sig. Med redskap kunde man knacka hål på skallar och ben som inte lejonen klarade. Näringsrikt animaliskt fett från hjärnor och benmärg gav den näring som behövdes för att utveckla människans egen hjärna.

Under hundratusentals år på Afrikas slätter och vid dess havsstränder utvecklade vi det levnadssätt vi är biologiskt anpassade för. Ett par timmars samlade, jagande och fiskande per dag för att sen under trevliga former tillbringa resten av dagen med gemensamma måltider och småprat i den lilla gruppen där jämställda förhållanden råder.

Alla fossil pekar på att det inte fanns några krig innan vi blev bofasta. Med jordbrukssamhällena kom klassindelningen, kvinnoförtrycket, imperierna och krigen. Under urtillvaron var människorna resliga, starka och friska. Med jordbruket kommer skadorna på skeletten, genomsnittslängden sjunker och även livslängden minskar.

En stark bok med massor av argument mot de reaktionära uppfattningar som säger att människans natur är att vara egoistisk och våldsam. Grundad på intervjuer med sakkunniga, på resor över hela världen och Lasse Bergs många kontakter med Sanfolket i Kalahariöknen.

Några recensioner: DN, AB och Expressen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser att du är lärare. Naturvetare? De tolkningar du återger stämmer inte med mina lärdomar. Men du får gärna berätta mer, jag har inte läst boken.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Men gör det, läs boken. Så kan du återkomma sen. Lättare att diskutera om vi båda tagit del av materialet.