fredag 24 augusti 2012

Nya breivikar runt hörnet

...de uppstår ur högerns klass-samhälle
 
Det var ju väldigt skönt att det ändå blev en vettig dom mot Anders Breivik. Det fanns ju tyvärr anledning länge att befara att norska myndigheter ville sopa frågan under mattan med hänvisning till att Breivik inte var tillräknelig.
 
Nu kan vi lämna den delen av saken bakom oss (tänk så jävligt det hade varit om Breivik hamnat på dårhus och hans eventuella frigivande skulle prövas vart tredje år). Men det går tyvärr inte att bara lämna hela den här saken bakom oss för gott.
 
Det handlar om grogrunden för rasism och islamofobi. Kapitalismens system kastar hela den europeiska kontinenten ut i kris och politikernas högerpolitik ökar klyftorna och försätter ständigt fler människor i misär.
 
Där har vi grogrunden för rasismen. En rasism som underblåses av Sverigedemokraternas hatpropaganda mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. En rasism som avfärdas alldeles för lättvindigt.
 
Det klimat som råder i vår del av världen föder fram extremhögern och nya breivikar väntar på att rycka ut för "tjänstgöring" i deras inbillade krig mot den muslimska invasionen. Arbetarrörelsen måste vakna upp och börja slåss för ett jämlikt samhälle. Det är enda botemedlet mot rasismen.
 
 
Bloggat: Svensson, Annarkia,

4 kommentarer:

Carl Carlsson sa...

Eftersom merparten av världens terrordåd sker av troende muslimer, inkl det som skedde i Sverige, så måste vi vara konsekventa och även fråga oss vad botet mot islam är...

Ronny Åkerberg sa...

...till Carl Carlsson:
Hur definieras terrordåd? Inräknas de hundratusentals människor som dödades av USA:s invasion i Irak? Räknas de tusentals av Israel dödade palestinierna?
De flesta av de terrordåd du förmodligen menar äger rum i muslimska länder och drabbar i första hand muslimer.
Anledningen till terrordåden är inte islam utan fattigdom, orättvisor och elände. Muslimer i allmänhet kan inte göras ansvariga för vad små fundamentalistiska terrorgrupper eller enskilda personer tar sig för.

Anonym sa...

Om en terrorist säger sig vara muslim och utföra sitt dåd i islams namn, kanske vi skall ta honom på orden. Muslimsk terror är inte heller mer förlåtlig för att den sker mot andra muslimer. Och generaliseringar som muslimer=terrorister är förstås inte mindre felaktiga i andra sammanhang. I Forserum har en lite grupp socialt missanpassade ynglingar trakasserat somalier och andra. Samtidigt medverkar en stor del av samhället i en manifestation MOT främlingsfientlighet. Och du ylar om det svenska samhällets rasism. Om det inte är en orättvis generalisering vet jag inte vad som är det.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Nej, vi behöver inte alls ta en sådan muslim på orden. Det vore väldigt oklokt. Speciellt som den stora majoriteten muslimer inte vill ha honom som talesman.
Jag har inte gjort några generaliseringar när det gäller det svenska samhället och inte heller Forserum. I det sistnämnda fallet har jag kritiserat ett antal myndighetspersoner på orten för att inte ta rasism på allvar samtidigt som jag uttryckt min sympati för de som arrangerade stödmanifestationen för somalierna.