lördag 4 augusti 2012

Pride har blivit strejt

...åtminstone i vissa betydelser

Åtminstone i betydelsen konventionell och vanlig. Pride-arrangemanget omfamnas idag av hela det ekonomiska och politiska etablissemanget (utom Sd som är så infernaliskt reaktionära och politiskt efterblivna). Kapitalister, borgare och opposition – alla är de för Pride. Försvaret, polisen och Migrationsverket bjuds in. De kommersiella intressena är djupt involverade. Prides festivalchef säger att festivalen inte ska vara politisk.
Men är inte det bra då? I varje fall visar det att hbtq-rörelsen varit framgångsrik och att samhället blivit tolerantare. Det ska vi vara tacksamma för – se hur jävligt det ser ut i stora delar av övriga Europa. Men hbtq:s integration leder också till uppluckring av den inre enigheten. När hbtq går segrande framåt uppenbaras till exempel att en bög i överklassen eller officerskåren kan ha ett helt annat perspektiv än queer-ungdomar från förorten.

Från en facebook-vän får jag också höra om ett inslag i Pride-paraden som jag ser som motbjudande, nämligen förekomsten av en lastbil full av människor som propagerade för legalisering av prostitutionen och "sexworkers rights is human rights" i Pride-tåget.

Vänsterradikala ungdomsgrupper riktar kritik mot hur representanter för förtryckande strukturer (polis, militär, migrationsmyndigheter osv) inbjuds till Pride-arrangemangen. I Uppsala har hela Pride-paraden förklarat sig vara anti-kapitalistisk.
Queer-begreppet kan, som jag ser det, vara ett instrument för att frigöra sig från förtryckande strukturer. Om man tolkar det på ett vettigt vis. Könsroller är sociala och kulturella konstruktioner. Föreställningar om hur kvinnor och män ska vara och bete sig har formats på grundval av patriarkala strukturer (könet däremot är ingen konstruktion utan ett biologiskt faktum, ett resultat av miljontals år av evolutionär utveckling).
Glädjande är att den demonstration som arrangerades parallellt av islamofober som försöker utnyttja Pride-paraden blev ett totalt misslyckande. Det blev många fler motdemonstranter än fascister.

4 kommentarer:

Bo Grahn sa...

(könet däremot är ingen konstruktion utan ett biologiskt faktum, ett resultat av miljontals år av evolutionär utveckling).

Ja, det finns många feminister och/eller HBTQ människor som INTE håller med dig.

Ronny Åkerberg sa...

...till Bo Grahn:
Det kan så vara, men det bevisar på intet sätt att de har rätt.

Anonym sa...

Bo: Jag tror inte det finns en enda feminist som förnekar att människobarn föds med antingen snopp eller snippa (även om det finns enstaka exempel på de som föds med både och).

Vad feminister talar om är genus, eller "socialt kön"; Dvs de könsroller (enkelt uttryckt: förväntningar och värderingar av de som föds med snopp eller snippa) som återskapas generation efter generation.

Anonym sa...

Till anonym:
Det är naturligtvis rätt svårt att förneka att människor föds med olika könsorgan. Men trots det så menar queer-teoretiker att könet är "konstruerat".
Det är rena tramset. Långt före patriarkatets uppkomst identifierade människor sig som kvinnor eller män. Det var ingen konstruktion utan bara en mental bild av ett biologiskt förhållande.
Siw