måndag 20 augusti 2012

Rensa upp i rättsväsendet

...en oberoende granskning är nödvändig

Socialdemokraterna vill att regeringen tillsätter en oberoende kommission som granskar hanteringen av fallet Thomas Quick. Det är bra, Vänsterpartiet har tidigare ställt liknande krav. Även Miljöpartiet ställer krav på oberoende granskning. Rätt mycket är ruttet i rättsväsendet när det kan gå som det gjorde i Quick-fallet. En upprepning måste förhindras.

Göran Lambertz, f d justitiekansler, menar i ett debattinlägg i DN att det i åtminstone två fall finns "övertygande bevis" mot Sture Bergwall. Oisín Cantwell i AB tycker att det är utmärkt att Lambertz vågar problematisera. Lambertz talar dock i egen sak, som justitiekansler gav han grönt ljus för de fejkade utredningarna kring Quick.

Lambertz får dock svar på tal i DN som menar att han ägnar sig åt förtal. Amanda Johansson-Murie citerar journalisten Mattias Göransson som säger följande om Lambertz "fem punkter":
"De här punkterna är avhandlade, alla de här sakerna är motbevisade. När det gäller den här sågen har den tagits upp i resningsansökandet. Där har domstolen fastslagit att de (åklagaren och polisen) begick fel, att de inte gav domstolen rätt beskrivning av sågen. Jag skulle vilja påstå att Lambertz ägnar sig åt förtal. Domstolen har bland annat konstaterat att det inte finns något som talar för att Quick mördade Therese Johannesson. Han är friad, säger Mattias Göransson".

Lambertz inlägg understryker bara vikten av att lyfta på alla stenar och inte sopa något under mattan. Hänsyn kan inte tas till de som förlorar prestige på en sådan granskning.

DN: Sture Bergwall till angrepp mot Lambertz

SvD: Bättre polisanmäla menar Leif GW Persson


Bloggat: Svensson, Motpol,


3 kommentarer:

Krister Karlsson sa...

Du har helt rätt i att Lambertz talar i egen sak. Han gav inte bara grönt ljus utan berömde under sin tid som JK polis och åklagare för deras utomordentliga utredningsarbete. Detta utan att egentligen ha satt sig in i saken.

Han är nu domare i Högsta domstolen som har beviljat resning och friat Bergwall från ansvar i flera fall. Tydligen gillar Lambertz inte att kollegorna i HD inte tycker som han. Hur ska man annars uppfatta denna s.k. debattartikel?

Sedan Berwall friats från Johan-mordet framstår det dessutom som en märklighet att Lambertz i rollen av domare i Högsta domstolen skriver en artikel som går ut på att Bergwall ändå var skyldig till detta mord. Något som Johans föräldrar aldrig själva har trott på.

Lambertz agerande utgör helt klart ett förtalsbrott. Han har ingen skyldighet eller saklig anledning att uttala sig i skuldfrågan och han kan inte heller haft saklig grund att tro att det han skriver är sant eftersom Bergwall efter resningsförfarandet har friats från skuld. Lambertz bör dömas för sin brottslighet och erkänna samt ta ansvar för den skamlighet han gjorde sig skyldig till under sin tid som JK!!

Anonym sa...

"Han är nu domare i Högsta domstolen som har beviljat resning och friat Bergwall från ansvar i flera fall."

HD har såvitt jag vet inte beviljat Bergwall resning i något fall. Det föreligger nämligen som så att Bergwall är dömd i tingsrätten i samtliga fall och då är hovrätten nästkommande domstol att bevilja resning.

Anonym sa...

Hur man kan fälla någon för åtta mord i 6 rättegångar och nu fria, det är obegripligt.
Känns som en del verkligen borde stå tillsvars för hur de far fram, men det lär väl inte hända.
Å andra sidan kanske Sture B är riktigt smart och lurar rättsväsandet igen, kanske han rent av har utfört något/några av dessa mord och i rena paniken blir blir han friad för dessa också.
Verkar vara en viss panik i rättsväsendet trots allt.

Suck.