söndag 26 augusti 2012

Så tittar rasisten fram

...skrapa bara på blåfärgen
 
Moderaternas Twitter-ansvarige kallade Pekgul för ”klappturk”. Det är nu inte första gången moderaterna har problem med medlemmar som ger uttryck för rasistiska åsikter. Vi är många som minns det så kallade Valstugereportaget som Uppdrag Granskning gjorde.
 
Då sa bland annat en moderat kommunfullmäktigeledamot att "muslimer är duktiga på att föda många barn och utnyttja vårt system". Här i Skåne minns vi också många av de rasistiska yttranden som kommit från bland annat moderaterna i Vellinge.
 
Steget till Sverigedemokraterna är ofta inte så långt. Dessa är ständigt i hetluften när det gäller rasistiska och odemokratiska uttalanden. Just nu har vi en Sd-are som vill förbjud islam i Sverige och utvisa alla som envisas med att fortsätta tro på religionen. Det tycker Pär Norling, gruppledare för Sverigedemokraterna (SD) i Bollnäs.
 
Aktuell är också sverigedemokraten Sven-Erik Karlsson som tycker att alla Sveriges kommuner borde ha gäng som trakasserar somalier.
 
Anders Breivik är bakom lås och bom men hans idéer lever.

Läs vad en representant för turkar tycker om "skogsturken", "laserturken" osv:
Vi turkar har ingenting med "Laserturken" att göra
 
 

16 kommentarer:

Anonym sa...

Äh, kom igen nu. Det var inga "rasistiska åsikter" han förde fram, även om jag medger att det var väldigt oproffessionellt. Vet du ens varför hon kallas "klappturken"? Det är på grund av denna film från valvakan 2010:

http://www.youtube.com/watch?v=m5cA-7eLOXk

Vi var många som skrattade gott åt detta när det sändes i TV. ;-)

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Videon må vara rolig, men redan rubriksättningen på den avspeglar ett rasistiskt och nedsättande synsätt.
Om det är medvetet eller omedvetet vet jag inte - det är lik förbannat uttryck för rasism.

Anonym sa...

Ronny, helt rätt. Det är ett uttryck för rasism. Hur hade det sett ut om Nyamko Sabuni kallades för klappnegern? Att påpeka någons etniska bakgrund (hudfärg, ursprungsland, religion, etc.) i ett sammanhang menat att förlöjliga personen är inget annat än ett uttryck för rasism. "Klappsossen" hade i alla fall varit godkänt, även om det hade varit lågt. Samhället har blivit extremt vant vid rasistiska uttalanden, att de har blivit vardagsmat. Skrämmande.

Anonym sa...

Det är väl klart att det är rasistiskt.

Här lyckas han med konststycket att vara förolämpande och rasistisk samtidigt.

Ronny Åkerberg sa...

Tack för det stödet. Jag har i inlägget lagt till en länk till ett par debattinlägg av en turk bosatt i Malmö och hans reaktion på uttryck som "skogsturk", "laserturk" osv.
Det spelar naturligtvis roll i sammanhanget hur sådana uttryck uppfattas av dem som de är riktade mot.

Nicklas Eriksson sa...

Att kalla en kurd för turk är för det första en sanslös förolämpning. För det andra ÄR det rasistiskt att förminska någon till ens etniska ursprung.

Juristen sa...

Här refererar If Metall till moderata väljare som "svenne banan". If är närstående tilll socialdemokraterna. Svenne är ett rasistiskt tillmäle om vanliga svenskar som myntades bland invandrare. Är det ok när sossarna förminskar personer till deras etniska bakgrund på detta sätt? Och då har vi inte ens börjat diskutera Ilmar Reepalus antisemitism. Sopa rent framför egen dörr är en gammal men fortfarande gällande regel.

Länken: http://www.ifmetall.se/ifmetall/avd/content.nsf/aget?openagent&key=moderaterna_lockade_med_roda_varderingar_da_lockar_svenne_banan_blatt_1327051696100

Anonym sa...

Varken laserturken eller skogsturken var på något sätt förknippade med Turkiet. Ordet används nedsättande om invandrare oavsett deras etniska bakgrund. Även Nyamko Sabuni skulle kunna kallas ****turken. Det finns motsvarande för svenskar men då givetvis inte nedsättande utan tvärtom, vikingpolisen är ett exempel.

Leif sa...

Frågan är ju bara om rubrikerna om rasism hade kommit om Pekgul hade kallat något för klappturk? Och om du hade bloggat om det? Förmodligen inte, och uttrycket kommer fån denna video, ganska roligt. http://www.youtube.com/watch?v=m5cA-7eLOXk

Anonym sa...

ehh vad vet du om det nicklas. vadå, skulle devara rasistisk o säga klappamerikanen eller klappbelgaren ?

Anonym sa...

"Klappsvensken" eller "klappamerikanen" funkar inte. "Turk" är en beteckning på utomeuropeisk invandrare och sätts ihop med vad som helst som är löjligt och nedvärderande. Grundtanken är rasistisk.
Ella

danne sa...

Amerikan är också utomeuropeisk.

Personligen har jag aldrig hört detta "klappande" och vet inte om det är allmänt vedertaget. Det verkar dock som att problemet enligt anonym är ordet turk som är löjligt och nedvärderande. Detta medför ett problem då man isf måste kallar människor från Turkiet något annat. Kanske Turkare? Blir då klappturkare ok?


Hur som helst förstår jag inte hur politiker kan göra dessa stolpskott. Det borde förstå vilka ord man ska undvika i media för att slippa detta. Men då desvärre det verkar vara begåvningsreserven som sysslar med politik i detta land för vi nog stå ut med dessa taktlösa och idiotiska kommentarer.

Anonym sa...

Till Danne:
Rasismen riktar sig inte mot vita amerikaner eller västerlänningar från Australien etc.
Det här handlar om nedlåtenhet mot människor från Europa och Asien, i första hand mot Mellanöstern, men även mot muslimer från t ex Bosnien, även om detta land ligger i Europa.
Problemet är inte ordet "turk" om det används om turkar. Problemet är att det kopplas till rasistiska sammanhang och för att förlöjliga och nedvärdera.
Lisa

danne sa...

Till Lisa:

Om jag förstår dig rätt är det ok att säga "klappturk" till en turk och "klappbelgare" till en belgare? (personligen tycker jag det är ett skituttryck men för sakens skulle så jag föstår?) Dock är det fel att säga "klappturk" till en dansk eller iranier?

(den där kodkontroller är fördj*****, man ser ca var 5e ord)
Sen förstår jag inte hur alla alltid ska dra in islam. Rasism finns mot alla olika etniciteter och det spelar ingen roll om de är muslimer från Bosnien eller ateister. Detta ständiga uppdelande i grupper skapar bara mer vi/de och skapar bara rasism. Alla som som bott i ett samhälle där man är minoritet har blivit utsatt för fördommar av rasistisk karaktär.

Anonym sa...

...till danne:
Det är nog ingen större vits att försöka förklara för en som inte vill förstå.
För övrigt verkar du ju tycka att rasism är ett naturligt fenomen överallt.
Hur du kunnat undgå att just muslimer blivit utvalda till vår tids judar är märkligt. Islamofobin är den helt dominerande formen av rasism - men den vill du inte se.
Lisa

Ronny Åkerberg sa...

Nu tackar jag för alla kommentarer och förklarar debatten för avslutad. Välkomna tillbaka i anslutning till nya inlägg.