måndag 6 augusti 2012

Snacka om naturkatastrof

...finns värre att oroa sig för

Sängen hoppade till för vissa i Skåne i morse. En del väcktes av ett jordskalv mellan Sverige och Danmark. Skalv av den här typen inträffar ungefär vart tionde år. Starkare jordskalv kan komma. Det är dock sällsynt med stora skalv i Sverige. För många var dagens skalv mer spännande än skrämmande.

Det kan man inte säga om det som inträffade på 1200-talet. Minst 10 000 kroppar har hittats i marken under det som i dag är Spitalfields marknad i östra London. I snart 20 års tid har forskarna trott att de döda föll offer för antingen svält eller digerdöden på 1300-talet.

Ny forskning visar att människorna i stället dött i sviterna efter ett stort vulkanutbrott 100 år tidigare. – Det här var det största utbrottet i historien. Det kan ha sänkt temperaturer med uppemot fyra grader, vilket är en enorm sänkning, säger vulkanologen Bill McGuire till Observer.

Det som oroar mig mest är vi själva nu istället håller på att höja temperaturen med 4 grader. Det skulle ge en katastrof som vida överträffar det som hände på 1200-talet. Värst är att de styrande i världen låtsas som om detta inte händer. Bara för att kunna fortsätta med business as usual.

Sydsvenskan: Drill, baby, drill
SR: Klimatförändringar enar forskare men media har tappat intresset


Bloggat: Svensson,

Inga kommentarer: