söndag 19 augusti 2012

Splittring och idétorka i Alliansen

...borgarna i utförsbacken

Det finns naturligtvis spänningar inbyggda i Allians-konceptet. De mindre allianspartierna riskerar hela tiden att kvävas av de dominerande Moderaterna. Därav de då och då uppdykande profileringarna från de tre minstingarna.

Inte minst Annie Lööf har i nuläget behov av positiv uppmärksamhet. Därav hennes utspel. Reinfeldt håller god min och tänker komma till Maramö. Han kräver inte skärpta regler för vidlyftig representation utan håller Lööf om ryggen. Men bakom kulisserna finns splittringen och iskylan inom alliansen.

Alliansen har ett desperat behov av förnyelse. "Arbetslinjen" har visat sig bestå enbart av försämrade sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar samt ökning av socialbidragen medan massarbetslösheten består (dubblering av antalet varsel i Skåne). Att sänka bolagsskatten lär knappast vara en framgångslinje. Idétorkan är påtaglig inom alliansen.

S-ledaren Stefan Löfvén gör klokt i att tiga. Ju mindre han säger desto mer kan folk lägga in av sina egna förhoppningar på en förändring till det bättre. Men det var sossarnas egen ökenvandring ut till höger som öppnade för de "nya" moderaterna och alliansen (liksom för Sd:s framgångar). Valet av Löfvén som partiledare har inte ändrat högerlinjen utan befäst den.

En verklig förändring av maktförhållandena i samhället till vanligt folks fördel kommer att kräva en folkrörelse och ett uppror från gräsrötterna.


Bloggat: Svensson,

Inga kommentarer: