tisdag 7 augusti 2012

Undvik diabetes helt

...ät ursprunglig kost som vi är anpassade för

Styrketräning bra mot diabetes, läser jag idag. Lyft skrot och slipp diabetes. Ny forskning visar på ett samband mellan träning med vikter och minskad risk för typ 2-diabetes hos män. Styreträning kan minska risken för att drabbas av diabetes med över en tredjedel.

Det låter inte som någon direkt nyhet eller överraskning. Inte heller är det någon nyhet att det går att undvika diabetes helt och hållet genom en enkel förändring av kosten. Diabetes får man av för mycket kolhydrater. Då måste bukspottskörteln hela tiden öka doserna av insulin för att stabilisera blodsockret och det håller inte i längden.

Vad man kan göra är att lägga om sin kost bort från hög andel kolhydrater och istället öka protein och framför allt fett. Bort med läsk, godis, glass och kakor. Minska eller skippa helt pasta, bröd, potatis och ris. Ät istället grönsaker, bär, kött, fisk, ägg, kokosfett, ister, smör, grädde mm.

På köpet tror jag man undviker en hel rad andra sjukdomar som kommer av det metabola syndromet. Jag tror alla skulle må bra av en kostomläggning i riktning mot den ursprungliga kost som människan åt under årmiljoner före jordbrukets uppkomst. Det är ju den kosten vi är biologiskt anpassade till.

2 kommentarer:

Joel sa...

Är ju tråkigt att dessa studier enbart omfattar hur det påverkar oss män. Denna studie har helt och hållet förbisett kvinnorna, och det är inget nytt fenomen.
Det mesta vi vet om exempelvis människohjärtat, är baserat på mannen. Det skiljer en del könen emellan, rent anatomiskt men även på den endokrinologiska sidan.

Michael sa...

Ett tips ! www.kunskapskällan.se