måndag 10 september 2012

EU:s finanspakt problem

...för franska socialistpartiet
 

- Hollandes vallöfte att omförhandla finanspakten har fallit
- Revolten mot presidentens svek växer, facken, vänstern och Attac protesterar
- Delar av socialistpartiet vill rösta nej
 
Den franske ministern för relationerna med de folkvalda Alain Vidalies har kallat in ledamöterna i nationalförsamlingen till extrasession redan 10 september istället för normalt 24 september. Detta möjliggör för nationalförsamlingen och senaten att med enkel majoritet säga ja till EU:s finansspakt redan i början av oktober. Inför presidentvalet lovade presidenten François Hollande att finanspakten skulle omförhandlas med motiveringen att den bara står för åtstramning och nedskärningar. Men detta var bara valtaktik, för inte ett kommatecken i finanspakten har förändrats.
 
Istället skriver Financial Times i slutet av augusti att socialistpartiet (franska socialdemokrater) med premiärministern Jean-Marc Ayrault i spetsen startat en kampanj mot sina egna politiker i socialistpartiet och De gröna som motsätter sig en ratificering. Ayrault kräver rättning i leden och säger till tidningen Le Dimanche att ”när ett beslut av denna magnitud har tagits måste det respekteras”, och han fortsatte ”för att fortsatt ha inflytande i Europa behöver presidenten och regeringen ett tydligt och solitt stöd från den parlamentariska majoriteten”. Han varnade även de två ministrarna från De gröna att beakta sitt ansvar som medlemmar i regeringen.

För att fälla finanspakten behövs en kraftfull mobilisering, för i nationalförsamlingen har socialistpartiet 314 av 517 platser och kan räkna med stöd från Sarkozys UMP...

Läs fortsättningen på artikeln i veckotidningen Internationalen här.

AB: De rika ska betala - men bara på pappret

DN DN2 SvD SvD2

Inga kommentarer: