måndag 3 september 2012

Högerpolitiken bär skulden

...för misären i de utsatta förorterna
 
Regeringen pyttsar ut 200 miljoner till utsatta förorter. Femton särskilt utsatta områden i landet ska få tävla om 200 miljoner kronor i extra stöd från regeringen. Det handlar bland annat om Herrgården i Malmö och Rinkeby i Stockholm.
 
Stödet ges till 15 stadsdelar i nio kommuner. I Malmö handlar det om Herrgården och Södra Sofielund. Och i Skåne berörs även Centrum Öster i Landskrona och Gamlegården i Kristianstad.
 
På sätt och vis säger det här något om regeringens oförmåga, alliansens politiska impotens och högerpolitikens bankrutt. För ingen inbillar väl sig att dessa tillfälliga bidrag kommer att ändra på någonting.
 
Massarbetslösheten, bostadsbristen, sociala utslagningen, brottsligheten - inget kommer att botas med några smulor från överheten så länge de politiska och ekonomiska krafterna oavbrutet föder fram misär och elände.
 
Det är ju ett faktum att den förda högerpolitiken bygger på att det ska finnas en hög arbetslöshet, liksom ökande klyftor och nedrustning av välfärden. Högermannen Mauricio Rojas dömer ut regeringens satsning och menar att det är mer högerpolitik som ska till för att lösa problemen. Till exempel menar han att fler jobb skapas om anställningstryggheten urholkas. Inte att förvånas är hans ideal Spanien där arbetslösheten är ännu högre än i Sverige.
 
De femton utsatta områdena i svenska städer är inga öar av misär som uppstått på grund av invånarna där. Det är bara platser där den förda högerpolitiken kommer särskilt väl till uttryck, bara toppen av ett isberg som högerpolitiken fött fram.
 
För att ändra det rådande tillståndet krävs en ändring av politiken, en vänsterpolitik som prioriterar jobb och välfärd samt ett jämlikt samhälle.

SvD GP DN AB AB2
 
 
Bloggat: Svensson,
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur mycket ska ges till storstäderna. Ni bara gnäller och vill ha mer till Malmö Stockholm och Gbg. Nä lägg pengarna på oss i glesbygden istället. Vi har också misär men bara för att vi inte drar runt som rövarpack så ignoreras vi.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Du missuppfattar. Min poäng var just att det som krävs är inte tillfälliga bidrag hit eller dit till utsatta områden som ska slåss om smulorna - utan en förändring av den grundläggande politiken.
Den politik som drabbar både områden i storstäder och glesbygd.