lördag 1 september 2012

Ja till kungahånaren nej till Vilks

...fel att sparka nedåt
 
Om det utgör ett "konstprojekt" när Lars Vilks ställer upp för en anti-muslimsk, rasistisk organisation i USA så är naturligtvis de falska kungamynten också konst. Enkronorna med texten ”Vår horkarl till kung” ska ses som en del av ett konstverk. Det säger personen bakom mynten efter att SvD avslöjat dennes identitet. Kungahånaren menar att även kungahuset provocerar.
 
Så är det naturligtvis. Men det är en himmelsvid skillnad mellan kungahånaren och Lars Vilks. Riktig satir blir det bara när udden är riktad uppåt mot maktens höjder. Det Lars Vilks sysslar med är motsatsen, bara plumpt och dumt när han sparkar nedåt mot samhällets svaga.
 
Därför var det också helt rätt av länsmuséet Jamtli att stoppa Lars Vilks. När sen andra konstnärer ställde upp på Lars Vilks sida och bojkottade utställningen så var det en bojkott utan insikt. "Att bojkotta utställningen utan att reflektera över varför Vilks blev avpolletterad blir delvis att godkänna ett sådant stöd. Det vill säga att se den antimuslimska rörelsen som helt oproblematisk", skriver Ulrika Stahre helt riktigt.
 
 
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lars Vilks har inte gett sig på någon individ och har således ingen anledning att be om ursäkt för sina verk. Om jag exempelvis anklagar Michael Jackson för att vara (nåja, ha varit) pedofil så kan inte alla hans anhängare komma och kräva att jag ska be om ursäkt, för han tillhör inte dem, lika lite som Mohammed tillhör någon muslim. Lustigt nog är det nästan alltid muslimer som går bananas så fort någon busar med profeten, och så länge de gör det anser jag att det är viktigt att fortsätta måla nidbilder tills varenda muslim har lärt sig att de faktiskt inte har ett skit att bestämma om saken i fråga.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Hade Lars Vilks gett sig på en enskild muslimsk individ hade jag haft förståelse för honom. Till exempel om han angripit en muslimsk diktator och eller terrorist.
Men nu gör han inte det. Istället glider han fram på den allmänna islamofobiska vågen och underblåser den på ett försåtligt sätt.
Han avgränsar sig inte mot rasisterna utan ställer till och med upp på deras politiska arrangemang.
Det håller inte att uppträda på det viset i ett mycket bestämt sammanhang och sen bara utsäkta sig med att det är ett "konstprojekt".
Lars Vilks är en simpel medlöpare till extremhögern.