lördag 8 september 2012

Klassamhällets småsinthet

...klyftorna växer i det svenska kapitalist-samhället
 
Inget kaffe i landstinget men pengar till shoppinggallerior och höga chefer
 
Ibland blir saker och ting övertydliga. I dagens DN.se har två toppnyheter råkat hamna bredvid varandra. Den ena har rubriken Kris i Jämtlands landsting och kan berätta att nu blir det "ingen frukt, inget kaffe och totalt inköpsstopp". Småsintheten vet inga gränser i såna här sammanhang.
 
Den andra nyheten rubriceras Tuff framtid väntar landets köpcentrum. Och vi får veta att det råder "Överetablering. Stenhård konkurrens. Utslagning. Framtiden för landets många butiker och köpcentrum ser allt annat än ljus ut de närmaste två tre åren".
 
Det som händer i Jämtland kan vi känna igen över hela landet. "Det finns inga pengar" får vi veta när det ska snålas och skäras ner i skola, vård och omsorg. Men nu ser vi ju att det är grundfalskt. Visst finns det pengar.
 
Det är bara det att dessa pengar finns hos de rika. Som bland annat använt dem för att smälla upp nya köpcentrum, ständigt nya shoppinggallerier i jakten på ökade profiter. Klart att det slutar som det gör, några biter sig själva i svansen i dansen kring guldkalven.
 
De verkliga behoven i samhället åsidosätts till förmån för de välbärgades flärd och bondfångeri. Idag kan jag också läsa att Reinfeldts haveri sitter på socialen. Under de år borgerligheten styrt har antalet socialbidragstagare ökat med cirka 30 procent. 2006 var de drygt 84 000 personer, i fjol fick över hundra tusen människor socialbidrag i tio månader eller längre.
 
Detta medan de rika blir allt rikare. En näringslivschef tjänar i dag lika mycket på ett år som en industriarbetare drar in på ett helt yrkesliv.
 
Det är uppenbarligen hög tid att ta upp kampen mot det svenska klassamhället och dess ökande orättvisor.
 
 

Inga kommentarer: