tisdag 11 september 2012

Socialister kan vinna val i Nederländerna

...SP kan bli största eller näst största parti
 
Vänstern går framåt inför parlamentsvalet i Nederländerna som ska hållas på onsdag den 12 september. Enligt opinionsundersökningar ser det ut som om Socialistische Partij kommer att bli största eller näst största parti.

Partiledaren Emile Roemer går till val på skattehöjningar för de rika och storföretagen, men vinner också stöd för sin EU-kritiska hållning. Bland annat är han emot att EU skulle bli en ännu mera politisk union.

En politisk union är inte möjlig i det här Europa där skillnaderna är så stora mellan norr och söder. Så det är inte en möjlig lösning på de problem vi har nu, säger Emile Roemer till Sveriges Radio.
 
Det ordinarie parlamentsvalet skulle egentligen hållas först 2014 men har tidigarelagts efter att den nuvarande borgerliga regeringen, som styrs av premiärminister Mark Rutte i en koalition mellan konservativliberaler och kristdemokrater, har förlorat sitt nödvändiga stöd från det högerpopulistiska Frihetspartiet PVV i en fråga rörande budgetunderskottet.

Nederländerna har i dag ett större budgetunderskott än de tre procent som EU tillåter, varför Mark Rutte planerade att genomföra nedskärningar för 14 miljarder euro i budgeten, vilket det EU-fientliga PVV inte kunde gå med på.
 
Emile Roemer från Socialistische Partij tänker inte heller finna sig i EU:s krav på treprocent budgetunderskott.
– När det är nödvändigt att investera i ekonomin, även om tre procent kan bli fyra procent, måste vi göra det, säger han.

Socialistische Partij grundades 1971 och var ursprungligen ett maoistiskt parti, men kan idag snarare beskrivas som radikalt socialdemokratiskt. Partiet har runt 50 000 medlemmar och valdes in i parlamentet första gången 1994 med 2 av 150 platser i underhuset. Efter senaste valet 2010 fick partiet 15 parlamentsplatser med nästan 10 procent av väljarnas stöd.

Enligt opinionsundersökningar kan Socialistische Partij hoppas på att fördubbla sina parlamentsledamöter efter onsdagens val.
 
Per Leander
 
Artikeln hämtad från veckotidningen Internationalen
 
Lästips om Nederländerna, SP och valet:
 
Alla artiklarna hämtade från Marxistarkiv
 
 
Bloggat: Svensson,
 

Inga kommentarer: