söndag 2 september 2012

Söndagsläsning om rasism

...landets fegaste konstnär och turk på burk
 
Vilks är Sveriges fegaste konstnär, skriver Åsa Linderborg i AB.se idag. Det tycker jag hon har helt rätt i. Vilks sparkar nedåt på samhällets svaga och glider på den populistiska islamofobiska vågen utan att ta något eget ansvar.
 
Linderborg skriver: "I åratal har Lars Vilks hyllats och hyllat sig själv som en oförvägen man. Han vågar till och med sitt liv för sin konst! I själva verket är Vilks inte modigare än att han vägrar stå för vad han gör. Hal som en ål slingrar han sig så snart det bränns. Att han ska delta i den aggressivt antiislamistiska organisationen SION:s konferens betyder ingenting, säger han, eftersom han "bara" är där som konstnär".
 
Det är fler som går till angrepp på rasismen idag. Turk på burk och svensk rasism. Moderaternas Thomas Böhlmark twittrade om en ”klappturk”, Filip & Fredrik korade ”Årets turk” och Martin Luther mässade om ”hundturken”. I mer än 500 år har Turken fått utgöra en projektionsyta för vår rasism, skriver författaren Marcus Priftis.
 
Priftis skriver: "Något av det värsta med rasismen är hur den normaliseras. Hur hela den politiska debatten glider in i ett främlingsfientligt sätt att resonera. Hur hela integrationsdebatten kan komma att föras på rasistiska premisser, och hur människor som i grunden är antirasister hotar att svälja – och torgföra – idéer som i grunden är rasistiska. Och inte minst, hur tankar som nyligen betraktats som extrema kan flytta in i huvudet på etablerade politiker i mittfåran".
 
Två bra inlägg som rekommenderas för söndagsläsning.
 
 

Inga kommentarer: