lördag 15 september 2012

Sossetoppar blir kapitalister

...steget över på andra sidan är inte så långt för dem
 
Göran Persson blir riskkapitalist. Sveriges tidigare statsminister Göran Persson blir delägare i ett riskkapitalägt it-bolag som verkar i sjukvårdssektorn. Därmed gör han samma resa som sin före detta finansminister Pär Nuder: från en socialdemokratisk regering till riskkapitalsektorn.
 
Perssons och Nuders partikamrat Thomas Östros blev bankdirektör. Nu säger han att politikerna inte ska lägga sig i bankernas bonusdiskussioner.
 
Vem blir förvånad? Inte jag. Som socialist har jag studerat arbetarrörelsens historia. Dessutom har jag upplevt den svenska politiken som politiskt aktiv sen slutet av 60-talet. Min slutsats är att socialdemokratin, som började som ett genuint socialistiskt arbetarparti sen länge har knutit sitt öde till kapitalismen.
 
I början tog sig detta uttryck i ett svek mot arbetarnas stridsvilja och strejker. Socialismen som mål övergavs i praktiken. Efter andra världskriget fick socialdemokratin en ny historisk chans att reformera kapitalismen i riktning mot välfärd och jämlikhet.
 
När kapitalet sa stopp och belägg så rättade de ledande socialdemokraterna snabbt in sig i den borgerliga fållan. Sen åttiotalet har man vänt ryggen åt sitt tidigare välfärdsbygge och styrt in på en högerkurs med nedskärningar, privatiseringar, avregleringar och ökade samhällsklyftor. En anpassning som öppnat vägen för högern, för de "nya" moderaterna och för Sd.
 
Det är inte alls förvånande att det tidigare långvariga klassamarbetet mellan det socialdemokratiska överskiktet och storfinansen nu "utvecklats" till att många av höjdarna lätt glider över till toppositioner inom det så kallade näringslivet.

Läs också på Röda Malmö: Sveket från höger - Carl Bildt ingen hjälte
Röda Malmö: Vinster i vården är helt absurt
 
AB GP HD
 

Inga kommentarer: