onsdag 5 september 2012

USA är värt något annat

...majoriteten måste ha sitt eget parti
 
Amerikanska partikonvent, vare sig det handlar om Republikaner eller Demokrater, är välregisserade föreställningar. I den fria demokratiska världens hjärta lämnas inget åt slumpen. Michelle Obama var huvudperson när Demokraterna inledde sitt konvent. Hennes uppgift är att vara det kvinnliga kuttersmycket.
 
- Vi var så unga, så kära och så skuldsatta. Orden från Michelle. Drömmen om den lyckliga amerikanska medelklass-kärnfamiljen. För miljoner amerikaner är verkligheten en annan. I spåren på finanskrisen och bankernas ohämmade spekulationer lever många fortfarande i tält, husvagnar eller på gatan.
 
Amerikansk demokrati är en kuliss. Makt heter pengar. De olika finansgrupperingarna köper sina egna kandidater och finansierar deras kampanjer. Obama föll delvis utanför mönstret när han valdes trots sin hudfärg.
 
Men kapitalismen underminerar hans ställning, löftena förbleknar när kapitalismens kris tar struptag på samhället. Obama kan inte utmana kapitalmakten och inte överskrida de gränser den sätter för hans uppdrag.
 
Vad USA:s arbetande befolkning behöver är inte två borgerliga högerpartier utan ett eget parti, ett arbetarparti som kan börja formulera intressena för den stora majoritet som står i motsättning till den lilla kapitalistiska överklassens dominans över samhället.
 
GP HD SR AB

7 kommentarer:

Magnus Johansson sa...

"Obama föll delvis utanför mönstret när han valdes trots sin hudfärg."

Två fel av två möjliga. Obama var en del av mönstret genom att vara maktelitens kandidat hela tiden och valdes på grund av sin hudfärg, inte trots den.

Anonym sa...

Det är väl möjligen amerikanarna själva som avgör vilket parti dom behöver.
Det faktumet kan man ju tycka vad man vill om, men så är det

Ronny Åkerberg sa...

...till Magnus:
Kanske var min formulering otydlig. Jag har aldrig betvivlat att Obama är maktelitens kandidat, men det var inte givet att den förändring som delar av makteliten krävde efter Bush skulle innefatta en färgad man på presidentposten.
Nu blev det ändå så och det var bra. Då får man väl ändå säga att det "föll utanför mönstret". Det dröjde trots allt nästan 250 år efter amerikanska revolutionen.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Jag tillåter mig att ha vilka synpunkter jag vill på amerikansk politik. Den här bloggen har en hel del läsare i USA och kan jag uppmuntra någon att lägga ett ord för socialismen så kanske jag bidrar med något.
Uppenbarligen saknas något i USA när hälften av befolkningen inte finner det mödan värt att rösta på de två högerpartierna.

Magnus Johansson sa...

Ronny: "[...] men det var inte givet att den förändring som delar av makteliten krävde efter Bush skulle innefatta en färgad man på presidentposten."

Jo, det var helt enligt planen eftersom det var så politisk korrekt. Man hade koll på den gamle CIA-agenten Obama och ansåg att hans 50-procentiga afrikanska härstamning skulle räcka för att kunna tala om honom som svart. Dock är han under inga omständigheter afro-amerikan -- vilket han ju lanserades som --eftersom hans pappa var och förblev kenyan och inte av härstamning från USA:s svarta slavar. Obama är den största bluffen någonsin i USA:s politiska historia, men han applåderas ivrigt av sina stödjande bedragare och ännu fler ovetande grundlurade och bedragna medborgare, till och med världen över.

Ronny Åkerberg sa...

...till Magnus:
Det kan väl hända att det bland Obamas kampanjmakare sågs som en fördel med hans färgade hy. Likväl var det ett brott med tidigare mönster (att han sen inte är slavättling spelar mindre roll).
Jag tror att Obamas roll framför allt var att tvätta bort en del av den smuts som Bush drog över USA; de smutsiga krigen, övergreppen mot mänskliga rättigheter, kriget mot terrorismen osv.
Obamas uppgift blev att ingjuta förnyad uppslutning bakom en "renad" USA-kapitalism. Finanskrisen satte käppar i hjulet för denna frälsningskampanj.

Magnus Johansson sa...

Ronny: "Jag tror att Obamas roll framför allt var att tvätta bort en del av den smuts som Bush drog över USA;"

Visst var det så makteliten ville att han skulle uppfattas, och valboskapen svalde det paketet med hull och hår ovetande om att Obama bara var "Bush den tredje" fast en ännu större bedragare än de tidigare två.