söndag 2 september 2012

USA:s smutsiga krig

...ställ mördarna till svars
 
Irakkriget var ett fruktansvärt övergrepp på det irakiska folket
 
Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu vill ställa Bush och Blair inför rätta. USA:s dåvarande president George Bush och hans vapendragare den brittiske premiärministern Tony Blair var de direkt ansvariga för anfallet på Irak 2003. Det Tutu säger är en självklarhet, men inte gångbart i västvärlden där olika måttstockar används när det gäller brott av den här storleken.
 
Invasionen i Irak var en olaglig handling, skedde i strid med världssamfundets vilja och motiverades med rena lögner. Konsekvenserna blev förfärande. Enligt en statistisk undersökning publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet 2006 beräknades ockupationen ha lett till en överdödlighet på cirka 655 000 irakier. Enligt Iraq Body Count 2008 har 86 453–94 325 civila dödsfall på grund av våldet rapporterats i medierna.
 
Jag beklagar inte att diktatorn Saddam Hussein föll, men det hade varit bättre att hans eget folk hade fått fälla honom. Förmodligen hade hans saga också kommit till ett slut under de pågående arabiska revolterna. För övrigt var det väst som hjälpte till att bygga upp hans diktatur under många år.
 
Desmond Tutu har helt rätt när det gäller Bushs och Blairs ansvar för blodbadet i Irak. Det tillhör en av de största mänskliga katastroferna i modern tid. Självklart borde exempel statueras. Däremot håller jag inte med Tutu om att "Irakkriget bäddade för inbördeskriget i Syrien". Där får vi lägga ansvaret på diktatorn Assad som mött fredliga demonstrationer för demokrati med kulor, massakrer och tortyr.
 
Tyvärr är det nog så att Tutus krav snabbt kommer att förklinga ut som en ropandes röst i öknen. Ingen politiker i det västerländska etablissemanget har civilkurage nog att utkräva ansvar för de blodiga brott som Bush och Blair gjorde sig skyldiga till. Det finns för övrigt ett antal svenska politiker och mediafolk som backade upp B&B när det begav sig.
 
Men för oss övriga blir det som hände en ständig påminnelse om att vi måste verka för en värld utan den kapitalistiska imperialism som ständigt föder nya krig och konflikter.

AB: Klarlägg bombhjälpen till USA
 
 
 

Inga kommentarer: