söndag 11 november 2012

Flygets tid snart förbi

...försämrade villkor för personal och sämre säkerhet för passagerare
 
Ett transportslag som inlett sin dalande bana
 
SAS uppges nu ställa ultimatum till de anställda: Acceptera en sparplan, annars blir det konkurs. Enligt en källa i Danmark blir det ultimatum till de SAS-anställda. Dessa handlar bland annat om sänkta löner, minskad semester och mer arbetstid.
 
SAS försöker lösa krisen genom försämrade arbetsvillkor för personalen.
– Det finns väldigt mycket spekulationer och rykten, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS till Aftonbladet.
 
Den danska källan har berättat att personal tvingas sänka sin lön med en fjärdedel. Dessutom sätts antalet tjänstgöringstimmar i veckan till 60 timmar. Utöver detta inskränks semesterrätten på sommaren till två veckor. Enligt danska källan ska personal som har uppehåll på mer än fem timmar i Köpenhamn utföra marktjänstarbete vid exempelvis incheckning.
 
Medan SAS vill sänka sin personal så vill konkurrenterna sänka komfort och säkerhet. Ryanair-chefen tycker att bälten i plan är meningslösa. Säkerhetsbälten spelar ingen roll, menar han. Detta för att få till det med ståplatser på planen.
 
Flyg är egentligen bara en buss med vingar, säger han. Och där motsäger han sig själv. I dag blir det allt vanligare med säkerhetsbälten i just bussar. Enligt Ryanairchefen är alla andra idioter. Dessutom vill han ta betalt för toabesök under flygresor.
 
Allt det här är bara avspeglingar av flygets kris. Det råder överkapacitet och samtidigt gynnas det miljöskadliga flyget av att man betalar ytterst lite för sina klimatskadliga utsläpp. Egentligen borde hela flygbranschen i Europa förstatligas och bantas ner under ordnade former.
 
Inte på personalens bekostnad. Det är inte personalen som ska betala flygets kris med försämrade villkor och inte heller ska resenärernas säkerhet försämras. Flyg och kommunikationer ska inte vara en marknad för privatkapitalistisk profit.
 
Flyg är det mest utsläppsvidriga sättet att transportera sig. I Europa behöver vi en utbyggnad av tågtrafiken och billig spårbunden kollektivtrafik som ett alternativ till flygresandet. Istället för snabbhet till varje pris behöver vi ett sänkt livstempo.
 
I en global klimatomställning passar flyget heller inte in. Att semestra med charterflyg i fjärran varma länder kan inte sägas vara någon mänsklig rättighet. Att överleva och skapa en dräglig tillvaro för kommande generationer är däremot nödvändigt.
 
 
 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vi vanliga döda är så j-a insnöade i vad som skall vara rätt och riktigt men jag ser att det är egentligen svårt att säga emot honom.

You´ll-never-walk-alone sa...

Borgarna gick till val på lägre skatter som skulle ge o skapa fler jobb men nu ser vi att inte ens lägre skatter ger fler jobb.
det här är en katastrof för många barnfamiljer nu och Moderaterna kan göra mycket mycket mer för att få hujlen att snurra men tydligen så vill Högern ha hög arbetslöshet för att på det viset trycka till Fackföreningarna att gå med på lägre löner o sämre villkor.
det här är klassisk Höger politik som bara gynnar de som redan har allt.
ja ja ja Sossarna är inte heller så mycket bättre

Harry Schlager sa...

Flyget är bra för oss iom att det bidrar till utbyte mellan människor. Vilket alternativ vill du se till om jag vill resa till Thailand? Ska vi cykla eller ta bussen?
Klimatfrågan är överdriven.

Ronny Åkerberg sa...

...till Harry Schlager:
Varför tar du för givet att du ska åka till Thailand? Jag ser inte det som självklart.
Du kanske ska välja andra resmål och andra sätt att transportera dig?
Klimatfrågan överdriven? Vet du något som vetenskapsmän och forskare inte vet? Eller är det bara något du tycker? Tyvärr räknas det inte. Naturen förhandlar inte med oss.

Harry Schlager sa...

Om jag vill åka till Thailand så skall jag kunna göra det. Det är mitt val som jag som individ till har rätt att göra. Individens rätt går före kollektivets. Med vilka medel skall jag i så fall åka dit med?
Klimatfrågan anses av flera forskare som överdriven. Jordens temperatur har ändrats flera gånger över tiden utan att denna hysteri har uppstått.
Vi skall självfallet göra vad vi kan för att minska utsläpp och så, men att förbjuda flyget vore att gå tillbaka i utvecklingen.

Ronny Åkerberg sa...

...till Harry Schlager:
Nej, individen går inte alltid före kollektivet. Vi har redan massor av lagar och bestämmelser, liksom seder och bruk, som bygger på att individen får underordna sig kollektivet.
Bestämmer vi i demokratisk ordning att flyget måste bantas och privata flygresor måste ransoneras så får du helt enkelt finna dig i det.
Inom forskarvärlden råder idag konsensus om klimatförändringarna och att det är mänsklighetens nuvarande levnadssätt som påverkar dessa i negativ riktning.