söndag 26 februari 2012

Bloggvila

...Röda Malmö tar ledigt vecka 9

Våren är på gång i Malmö...

Det går bra för bloggen Röda Malmö, även om jag skurit ner på antalet blogginlägg det senaste året. År 2010 gjordes 957 inlägg på bloggen, 2011 var antalet 787. Men Röda Malmö håller ställningarna.

På Bloggportalens lista över mest länkade bloggar i Malmö ligger Röda Malmö på första plats. På listan över mest besökta privata bloggar i Malmö återfinns den på 12:e plats med just nu 3 794 besökare senaste veckan.

På Blogtoplist har Röda Malmö just nu en 9:e plats och på TopBlogArea en 18:e plats. Mitt eget räkneverk säger att bloggen haft runt 5 000 sidladdningar/vecka senaste två månaderna.

Men nu blir det alltså en veckas uppehåll. Inte av någon annan särskild anledning är att jag kan. Det är emellertid fullt tillåtet att botanisera bland inläggen på bloggen. Får jag kanske rekommendera de senaste Malmö-vandringarna:Fler tips på vandringar finns här och här.

Vill man ha en grundkurs i marxism så hittar man den här. Tycker du det är intressant att läsa min serie om Ekosocialism så finner du den här. Blandade inlägg om Malmö kan du se här.

På återseende.


Kapitalism? Nej tack!

...delta i en angelägen kampanj

“Kapitalism? Nej tack!” är en kampanj med syftet att gå till motoffensiv mot den nyliberala politik som blivit härskande religion i riksdag och regering. Kampanjen är startad av Socialistiska Partiet men vänder sig till alla människor och organisationer som delar den grundläggande insikten om att kapitalismen passerat sitt “bäst före”-datum.

Med flygblad, pamfletter, klister-märken, pins och affischer vill vi väcka frågan om det här systemets framtid. Kapitalismens nuvarande kris – med Grekland som sitt tydligaste exempel – är global. Den har ännu inte drabbat vårt land med sin fulla kraft, men redan nu ser vi hur samhället inte kan erbjuda en lösning på sociala orättvisor, arbetslöshet och klimatförändringar.

Vi ser vad omsorgen av våra gamla är värd när kapitalisterna tar över driften. Vi ser hur kriminaliteten tar tag i våra storstäder därför att unga inte ser en framtid eller utväg från de segregerade områden där bostadsföretagen gör allt för att hålla nere underhållet och höja hyrorna. I produktionen behandlas vi som maskiner som när som helst kan bytas ut när företagen får för sig att “rationalisera”. Den offentliga sektorn går på knäna i brist på resurser och de anställda pressas och stressas till max. Bemanningsföretagen har släppts fram för att splittra vår kollektiva styrka och pressa lönerna. Förändringarna av vårt klimat är en tickande bomb som eliten blundar för därför att en hållbar utveckling står i motsättning till aktieägarnas vinsthunger.

Men vi kan inte blunda. Vi – majoriteten av Sveriges- och världens befolkning – som alla tjänar på ett avskaffande av vansinnet är de enda som kan vända utvecklingen. Vi är fler än de som lever i lyxvillor och har miljoner på banken. Vi är tillsammans mäktigare än alla chefer och byråkrater och en starkare röst än de politiker som bevisligen inte klarar av att sköta sina jobb.

Vi behöver vara ärliga mot oss själva och ta en funderare över om det här samhället, och den politik som göder det, är bra för oss människor eller om det lever ett eget liv utan hänsyn till majoriteten. Med den här kampanjen hoppas vi ge bränsle till just detta.

Kontakta info@socialistiskapartiet.se om du vill delta i arbetet.

Har du Facebook? Anslut dig då till kampanj-sidan “Kapitalism? Nej Tack

Vill du få mer kött på benen? Läs “Förslag till KrismanifestHöj socialbidragen rejält

...fattigdomen drabbar oss alla

Alliansregeringen har skapat ett ökat bidragsberoende. Det råder massarbetslöshet, inte minst bland unga människor. Samtidigt får allt färre a-kassa, två av tre får ingen arbetslöshets-ersättning alls.

Allt fler blir beroende av socialbidrag och under lång tid. Bidrag som urholkas. Socialbidragen höjs i år, men ger inte en rimlig levnadsnivå. Summan som ska gå till bland annat livsmedel är fortfarande lägre än vad Konsumentverket beräknar vara en rimlig nivå på längre sikt.

Fler hushåll tvingas alltså ner i fattigdom. Utan tvekan utgör detta en förstärkning av en riskfaktor för kriminalitet. För barn som växer upp under knappa omständigheter kan detta, tillsammans med dålig skolgång och annat som lägger hinder i vägen, bli en väg in i brottslighet.

Ingen ska behöva leva fattig i vårt moderna samhälle. Och då mäter jag fattigdom i förhållande till den genomsnittliga levnadsstandarden, något annat mått är inte rimligt. För fattigdom får vi alla förr eller senare betala ett pris.

Fattigdom drabbar även indirekt alla oss andra löntagare. Människor som lever på usla socialbidrag blir ett lätt offer för cyniska arbetsköpare. Företag, som inte bryr sig om de anställdas hälsa och säkerhet, får en rekryteringsmarknad. Fattiga människor blir benägna att ta jobb på dåliga villkor och dålig lön.

En form av lönenedpressning och urholkning av anställningstryggheten som riskerar att slå mot stora delar av arbetarklassen. Sätt stopp för utbredningen av fattigdomen. Höj socialbidragen rejält!lördag 25 februari 2012

En riktig höjdare

The Ronettes: Be My Baby


The Ronettes gjorde en av sextiotalets verkliga höjdare, Be My Baby. Bakom låg också Phil Spector med sin "wall of sound".

SvD SvD2 DN DN2 AB AB2 AB3 AB4 GP GP2 SkD SkD2 Intressant Bloggar om sextiotal, pop, musik, kultur, samhälle, melodifestivalen,

Malmö ska räddas igen

...spelet för galleriet fortsätter

Alla fick inte vara med på champagnegaloppen...

"Heja Malmö" - under den devisen startar nu politiker och tjänstemän i Malmö kommun en kampanj för att ge en positiv motbild av staden och för att uppmana Malmöborna att delta i kampen mot brottsligheten.

I bilaga till senaste lönebeskedet som jag fick hem i brevlådan skriver stadsdirektören Jan-Inge Alhfridh att brottsligheten minskar i Malmö. Som jag framhållit tidigare är detta korrekt i den meningen att Malmö inte är farligare än nån annan storstad.

Men samtidigt är personrånen nu igen upp på rekordnivåer och bland gängbrottslingarna avlöser morden och skottlossningarna varandra.

Malmös förvaltningschefer skriver ett öppet brev till allmänheten. De beskriver Malmös utveckling som "en fantastisk resa som ökat stadens attraktion, som innebär att kreativa, kompetenta människor vill bo, studera och verka här". Men så är det ju det där störande momentet också att "samtidigt lockas brottslighet och ljusskygga krafter hit".

Det är ungefär samma synsätt som kom fram när Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande, ville införa "temporära medborgarskap". Så här uttalade han sig då: "Det visar sig att många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och sedan har Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell".

På något sätt avspeglar detta en tendens att vilja svära sig fri från det egna ansvaret. Problemen är något som kommer utifrån, menar Reepalu. Men nej, så förhåller det sig inte. De gäng-kriminella i Malmö är unga män som växt upp på Malmös gator, gått i stans skolor och lekt på gårdarna här.

De politiker och höga tjänstemän som nu går ut i kampanj för moralisk upprustning är samma personer som varit ansvariga under hela den tid när klassklyftorna ökat i Malmö, när fattigdomen och trångboddheten växt och när skolbetygen har sjunkit.

Två gånger tidigare har vi sett dem starta sina projekt och lova förändring. Först var det "Storstadssatsningen", sen var det "Välfärd för alla". Nu heter det "Områdesprogram för socialt hållbart Malmö".

Ursäkta, men jag ställer inte något stort hopp till detta. Och Ilmar Reepalus utspel med ett icke fullvärdigt medborgarskap applåderas av rasisterna i Sd. Förutom att hans förslag är omöjligt eftersom många länder inte accepterar dubbla medborgarskap och det därmed inte finns någonstans att utvisa personer så är det ett slag i luften.

Dess enda innebörd är en slags taktik att försöka stoppa Sd genom att acceptera deras politik - en idé som är helt dödfödd. Reepalus förslag är en eftergift för fördomar, för känslan av att "nu får det vara nog med de där jävla blattarna - någon måste säga ifrån".

Precis som när han bekämpade flyktingars rätt att fritt bosätta sig i landet. Det är en sak att alla kommuner solidariskt borde vara skyldiga att ställa upp med flyktingmottagande. Självklart, men det kunde Reepalu föreslagit socialdemokraterna att genomföra när de var i regeringsställning. Men nej, icke. Istället ägnar sig Reepalu åt att vända blickarna bort från de växande klyftorna i samhället och rikta strålkastarljuset mot flykting- och invandrargrupper som ska berövas sina friheter.

Sen finns det "vänsterdebattörer" som har mage att tala om att Vänstern vägrar tala om hela verkligheten. Det är obegripligt att en person som Fredrik Ekelund, efter Utöya, kan tala om islamofobi som ett "flumbegrepp". Hatet mot muslimer är högst reellt och konkret, inget som hindrar oss från att kritisera fundamentalism, terrorism och reaktionär islamism.

Men snacka om att "vägra tala om verkligheten". Ekelund skriver: "Ifall man tittar närmare på min, och Rothsteins, hemstad, Malmö, där SD fick över tio procent i senaste valet, kan man se en gammal industristad som reste sig på nio efter Kockums nedläggning och som med några stora, infrastrukturella grepp (Öresundsbron, Malmö högskola, Västra Hamnen) fick folk att börja tro på framtiden igen".

Vad var det då som gjorde att det ändå inte blev bra? Enligt Ekelund beror det på att vi fick en massa flyktingar till stan och att vänstern inte förmådde ta striden med islam. Snacka om kort synfält!

Var har Ekelund legat i ide? Ja, delar av Västra Malmö har deltagit i champagnegaloppen, men övriga stan har sjunkit under den nedskärnings-, privatiserings- och arbetslöshetspolitik som bedrivits av alla regeringar, socialdemokratiska såväl som borgerliga, under trettio års tid.

Så länge man inte kan se detta - och vad det inneburit för arbetarklassen i vid mening - då ser man heller inte hela verkligheten. Ekelund verkar inte se den, Reepalu vill inte se den och övriga politiker och förvaltningschefer spelar sitt spel för galleriet.

Förändring i Malmö måste komma underifrån. Arbetarklassens befrielse kan bara vara dess eget verk.
Bilar, döden och Cadillac

...hjälper inte alltid att själv vara skötsam

I don´t want no cadillac...

Mycket om bilar just nu. En 30-årig svensk misstänks för vållande till annans död efter att ha kört ner sin sportbil med tre passagerare i en kanal vid flygplatsen Tracy Municipal i Kalifornien. Mannen sitter nu frihetsberövad. En svensk man i 20-årsåldern tros ha omkommit.

Jag läser också att mindre än fyra av tio dödsolyckor drabbar skötsamma förare. Så kan det vara. Vansinneskörarna råkar illa ut, men de utsätter också andra för stora risker. Det visar ju inte minst det som hände i Tracy Municipal.

Läser också historien om poliserna som blev påkörda två gånger och kände sig så trängda att de sköt. Rent allmänt är det så att fler dör i trafiken, antalet döda ökar igen. Ändå har säkerhetskraven försämrats. Regeringen gör vägarna osäkra.

Själv kör jag väldigt lite nu för tiden. Sålde min bil för många år sen eftersom jag tyckte att jag klarade mig utan. Mina ökande insikter i klimatproblematiken spelade också roll för beslutet. Nu klarar jag mig bra med cykel (som när jag besökte Käppastan här om dagen) och kollektivtrafik. Ibland lånar eller hyr jag en bil.

Men lyssna på Cadillac - det tycker jag låter bra.


Bloggat: Svensson,

Bo Diddley - Cadillac

Bo Diddley: Cadillac


Bo Diddley var en rock-and-roll-legendar som förnyade musiken. Testa också att lyssna på några andra av hans låtar:
Who Do You Love?
Road Runner
I´m A Man
Hey Good Lookin´
Diddley Daddy

SvD DN AB Intressant Bloggar om rock and roll, rockmusik, rock, musik, kultur, bo diddley, samhälle,

Nej till kapitalets krisavtal!

...lönesänkningar för arbetarna ska rädda kapitalismen

Finansminister Anders Borg har aviserat att regeringen är positiv till ett krisavtal mellan arbetsgivare och fackföreningar i händelse av en ny djup ekonomisk nedgång. Ylva Johansson, socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, har också ställt sig positiv till förslaget.

IF Metall slöt som bekant ett avtal av det slaget i samband med krisen 2008-2009, som innebar arbetstidsförkortning i kombination med lönesänkning. Metall och dess motpart Teknikföretagen vill nu ha en lagstiftning som även innebär att staten går in och täcker en del av företagens kostnader. En utredning ska tillsättas och tanken är att regeringen lägger fram en proposition till hösten.

Att den borgerliga regeringen vill parera framtida finanskriser med lönesänkningar för arbetarna är inte förvånande. Att krafter inom arbetarrörelsen emellertid förespråkar samma krisordination visar vilket lappkast denna rörelse gjort sedan sin tillblivelse i slutet av 1800-talet. Den socialistiska arbetarrörelsens mål var att ersätta den kapitalistiska ekonomin med en av de arbetande demokratiskt styrd ekonomi: Socialismen. Ett av kapitalismens gissel var de ständigt återkommande kriserna som kastade ut de arbetande i arbetslöshet och sänkte lönerna.

Vid 1900-talets inledning började dock tendenser inom arbetarrörelsen att tumma på det socialistiska målet. Under 1930-talet anslöt sig istället den socialdemokratiska riktningen till en keynesiansk politik. Den brittiske ekonomen John Maynard Keynes menade att den borgerliga staten i stället för att spara och dra ner i lågkonjunkturer skulle göra motsatsen; stimulera ekonomin, genomföra offentliga investeringar, hålla efterfrågan uppe med arbetslöshetsunderstöd etc.

Tanken var att man på så sätt skulle förhindra att en lågkonjunktur skulle utvecklas till en verkligt djup depression av den typ som tog sin början 1929 och som först bröts med andra världskrigets blodbad. Socialdemokratin ersatte tanken på att avskaffa kapitalismen med keynesianism, som kombinerat med välfärdsreformer skulle ge trygghet inom kapitalismens ramar.

Finanskrisen 2008 visade brutalt att de stora depressionerna fortsätter att vara ett hot. Men, istället för att reflektera över att ekonomisk politik inom kapitalismens ramar inte räcker, börjar Metall (vars förre ordförande idag blivit socialdemokratisk partiledare) att utforma en politik för hur kapitalismen ska räddas även i djupa depressioner. Nu gäller det alltså inte bara att undvika dessa djupa kriser.

Stefan Löfvén med flera erkänner att vi hela tiden befinner oss mellan två djupa ekonomiska depressioner, vilket kan ses som ett de facto erkännande av marxismens syn på kapitalismens kriser, men detta paras med en total frånvaro av marxismens slutsats: nödvändigheten att ersätta det kapitalistiska systemet. Det är inte att undra på att herr Löfvéns befordran till partiledare mottagits med tillfredsställelse av kapitalets män i vårt land.

Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen v 8/2012fredag 24 februari 2012

Josie

Donovan: Josie


Några av Donovans första låtar är mina eviga följeslagare från sextiotalet. Förutom Josie (ett namn även för en prinsessa) är det låtar som Catch The Wind och Colours.

DN SvD AB SkD Intressant Bloggar om sextiotalet, folkmusik, pop, musik, kultur, samhälle,

Besök i Käppastan

...Slottsstaden med omgivningar

Färden går mot stadens borgerliga västra delar. Den börjar här vid Stadsbiblioteket. Till vänster i bild ser vi en bit av S:t Petri skola och i bakgrunden tornar Kronprinsen upp.(AB AB2 SvD DN DN2 SkD)
Jag passerar över Fersens bro med kasinot i bakgrunden

...vidare genom Slottsparken

Passar på att ta en bild av f d Sydkrafts, numera E.on:s byggnad vid Regementsgatan. Byggdes på sextiotalet med bärande väggar helt i tegel utan betongstomme.

Här har vi Kronprinsen, en gång i tiden Malmös högsta "skrapa". I bakgrunden skymtar vi Turning Torso som konkurrerat ut Kronprinsen på höjden.

Fasaden är klädd med miljoner små mosaikbitar från Iföverken i sju olika ljusblå nyanser, ljusast högst upp

Vy med Regementsgatan i västlig riktning sedd från korsningen med Mariedalsvägen. Regementsgatan leder rakt in i Käppastan med Ribersborg på högra, dvs norra sidan och Rönneholm på vänstra, dvs södra sidan. Käppastan fick sitt namn av att det bodde många pensionärer här. Även Fridhem brukar räknas in i Käppastan som också går under namnet Slottsstaden.

Jag gör en kringgående rörelse och följer istället Mariedalsvägen ner till...

...det som lär vara Malmös första rondell vid Turbinen. Rakt fram i bild ser vi ner längs Tessins väg som går diagonalt genom Ribersborg

Först en blick tillbaka mot Kronprinsen

Jag rör mig längs Tessins väg och har Ribershus på min högra sida...

Tessins väg mynnar här vid Fridhemstorget. Jag slår ett öga tillbaka ner längs Tessins väg...

Fridhems torg

Sankt Andreas kyrka vid Fridhemstorget

I Ribersborg röstade 39-46 procent på Moderaterna i senaste valet. Det är dock inget mot de mer exklusiva angränsande överklassområdena. Här gjorde jag en liten avstickare in på Regementsgatans västra ände i Fridhem och tittade på villorna som rika människor byggde här i början av 1900-talet.

I Fridhem röstade 54 procent på Moderaterna...

Hit skulle vi kunna arrangera en Överklassafari och odla vårt klasshat. I Västervång/Fridhem fick Moderaterna 57 procent. I Bellevue/Nya Bellevue var det 64 procent som gav sin röst till M. Jag har tidigare gjort ett reportage från dessa områden: Det exklusiva Malmö.

Jag tar Regementsgatan tillbaka i östlig riktning från Fridhems torg

Efter ett tag viker jag av söderut in i Rönneholms-området. Här har Moderatröstandet sjunkit till strax under 40 procent.

Rönneholmsgården mitt i Rönneholmsparken

Granne med parken ligger Malmös första privatskola, Bladins.

Några av de mäktiga träden i Rönneholmsparken

Riktning mot Östra Kristinelundsvägen....

...och kvarteren där med dess funkismiljöer

Vi rör oss söderöver. Mellan Köpenhamnsvägen här...

...och John Ericssons väg här....

...ligger området Dammfri med blandad bebyggelse. Moderatröstandet har sjunkit till kring 30 procent... Kan ju nämna att i många av Malmös östra områden når M inte ens upp till 10 procent...

Punkthus vid Ängdalaplan i Dammfri

Dammfriskolan

Nyare hus nära skolan

Kronborgsskrapan i grannområdet Kronborg

"Boggie-vagnarna" i Kronborg

Avslutningsbilden blir från Bobergsängen i Dammfri med utsikt mot Pildammstornet


S och M och kapitalismen

...systemets vakthundar

"Socialdemokraterna och moderaterna närmar sig varandra", hörde jag någon kommentera på tv. Personen i fråga avsåg opinionssiffrorna som visar att (s) tar in hälften av sina tappade röster och nu nalkas sitt historiskt usla resultat från förra valet och att (m) dalar.

Själv tänkte jag på hur dessa två storheter gått varandra till mötes politiskt. Moderaterna som blivit "det nya arbetarpartiet" och i retoriken gått mot "mitten". Socialdemokraterna som har årtionden bakom sig av nedskärningar och privatiseringar i regeringsställning och som anammat en högerpolitik som lett till ökad arbetslöshet och vidgade klassklyftor.

Varför inte slå påsarna ihop och bilda gemensam regering efter nästa val? Förutsättningarna för det borde ha ökat med den nye s-ledaren Stefan Löfvén vid rodret. Så kan (s) och (m) tillsammans förvalta Europas högsta ungdomsarbetslöshet och skåla för monarkins bevarande.

Nej, detta kommer inte att ske. Det vore ju att förstör den sista illusionen av att det finns två alternativ i svensk politik och öppet demonstrera att vad vi har är två högerpartier, (m) och (s). Som visst skiljer sig åt när det gäller metoder och hastighet i högervandringen, men likafullt båda famnar kapitalismen och gör sitt bästa för att tillgodose utsugarsystemets behov.AB: Åsa Linderborg: Jag ska fan inte ha nån tårta!
Läs också Röda Malmös reportage från Malmös moderatkvarter: Besök i Käppastan

torsdag 23 februari 2012

Nå skruva fiolen

Fred Åkerström: Nå skruva fiolen


Fred Åkerström sjunger Bellmans epistel nr 2 Nå, skruva fiolen.

SvD DN AB GP Intressant Bloggar om bellman, musik, kultur, samhälle,

På jakt efter våren

...och jag fann den i dag

...åtminstone vår-tecken
...väldigt många vintergäck
...på gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg
På eftermiddagen drack jag mitt kaffe utomhus, inte här på bilden, men i en park på en bänk i lä. Riktigt gott i solen.

SvD SvD2 DN DN2 GP GP2 HD Intressant Bloggar om vår, väder, årstider, malmö, foto, samhälle, sverige,
Skånskan: Våren har kommit för att stanna
DN: Tror på varm vår

Absurd teater

...ett flickebarn ska hjärntvättas

Visst är det fantastiskt när människor får barn. När detta händer Victoria och Daniel förvandlas det hela dock till en absurd mediateater. I vårt moderna, demokratiska Sverige har just fötts ett flickebarn som redan är utsedd till statschef, till drottning i den framtida monarkin...

Tänk om hon inte vill?! Vår nuvarande kung blev en gång, när han var liten, väldigt arg på sin storasyster när hon sa att han skulle bli kung. Det skulle han inte alls, han ville mycket hellre bli arbetare och köra häftiga grävmaskiner.

Det där tog de ur honom - naturligtvis (se hur det gick sen!). Men tänk om den nyfödda prinsessan revolterar på allvar? Don´t mess with a princess. I varje fall hoppas jag att folket gör uppror dessförinnan. Det kanske blir revolt "all over the place". Leve den demokratiska republiken!onsdag 22 februari 2012

Born Under A Bad Sign

Albert King: Born Under A Bad Sign


Albert King (1923-92) var en oerhört produktiv bluesman, gitarrist och sångare. Born Under A Bad Sign är en av hans mest kända låtar. Blues At Sunrise och Crosscut Saw är några andra. Se hans diskografi här.

SvD DN AB Intressant Bloggar om blues, musik, kultur, samhälle, albert king,

Dödens handelsmän

...vapnen flödar från Sverige till diktaturerna

Den svenska vapenexporten bara ökar och den fortsätter även att strömma till diktaturerna. Trots att riksdagen förra året tog ett beslut om motsatsen. Sverige exporterar flest vapen av alla - i förhållande till befolkningen. Och sett till värdet av försäljningen hamnar lilla Sverige på sjunde plats!

Svensk vapenexport har tredubblats på tio år. Massor med pengar tjänas på att underblåsa upprustning och konflikter. Näst överst på listan över köparländer hittar man den hårda religiösa diktaturen Saudiarabien som också hjälpte grannen Bahrain att med vapen slå ner ett folkligt uppror. Även diktaturer som Pakistan och Förenade Arabemiraten finns högt på köparlistan över svenska vapen.

Dödens handelsmän räknar bara guld - människoliv och moral väger lätt. Fega politiker klarar inte av att sätta de självklara gränserna och se till att dessa efterlevs. Det är riktigt ynkligt! Men vi glömmer inte, vi kan se blodet på deras händer...Bloggat: Svensson,

Vedervärdiga övergrepp i Syrien

...diktaturen måste störtas

Världsberömd krigsreporter dödad i Homs. Två utländska journalister har dödats och tre skadats i en granatattack mot den syriska staden Homs, säger aktivister. En av de döda är enligt aktivisterna franske fotografen Remi Ochlik. Den andra uppges vara den världsberömda krigskorrespondenten Marie Colvin.

Så sent som i går rapporterade Colvin för brittiska BBC, om hur hon sett barn dö samma dag. Colvins senaste reportage för den egna tidningen publicerades i söndagens Sunday Times. "Vi lever i fruktan för en massaker", löd rubriken i artikeln om tillvaron i Baba Amr: ”Den mänskliga tragedin är närmast obegriplig. Invånarna lever under terror. I princip varje familj jag träffar har tvingats uppleva hur en anhörig dödas eller skadas i en attack.”

Den vedervärdiga syriska diktatur-regimen har passerat alla gränser i sina försök att klamra sig fast vid makten. Inga övergrepp är främmande för den. Man skjuter ner fredligt demonstrerande människor. Man bombarderar bostadsområden och utplånar hela familjer i deras hem.

Denna regim måste störtas - med alla medel. Någon återvändo finns inte. Hjältemodiga människor fortsätter att strömma ut på gatorna i protest. Fler soldater och officerare måste lämna diktaturens krigsmaskin och ansluta sig till upproret. De som protesterar är i sin fulla rätt att skydda sig och beväpna sig. Revolutionärerna behöver vapen och är i sin fulla rätt att störta diktaturen med våld. Måtte det inte dröja länge.

Hemskt att den syriska regimen får stöd från diktaturen Kina och det odemokratiska Ryssland. Obegripligt att det finns människor inom den svenska vänstern som vill försvara mördaren Assad.


Bloggat: Kildén & Åsman: Första valet i Libyen

Bidragsalliansen

...fler tvingas leva på socialbidrag

Snart sex år med den borgerliga alliansregeringen har gett oss högre arbetslöshet, fler bidragsberoende och ökat utanförskap. Idag kan vi läsa att 2 av 3 arbetslösa är utan ersättning. Två av tre arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls – utan är hänvisade till familjen eller socialbidrag. Det är en fördubbling jämför med våren 2006.

120 000 arbetslösa utan ersättning. Dessa tvingas istället leva på socialbidrag eller på bidrag från familjen. Alliansregeringens politik har alltså ökat de bidragsberoendes skara. Ersättning från a-kassa är inget bidrag utan försäkring som utgår vid arbetslöshet. Men regeringens politik har fördyrat för särskilt lågavlönade att vara medlemmar i a-kassan.

Istället har vi fått ett ökat bidragsberoende. Vilket naturligtvis är sämre för de som drabbas av arbetslöshet och sämre för hela samhället. Klyftorna ökar, "utanförskapet" ökar, misären ökar...
tisdag 21 februari 2012

Mr Tambourine Man

The Byrds: Mr Tambourine Man


Mr Tambourine Man skrevs av Bob Dylan. Gruppen The Byrds gjorde 1965 denna nyskapande version av låten.

SvD DN Intressant Bloggar om sextiotal, mr tambourine man, the byrds, bob dylan, pop, musik, kultur, samhälle,

Red House

Jimi Hendrix: Red House


Obs - bara klicka på länken till Youtube som kommer upp, så kan du lyssna på låten!

Red House var med på Jimi Hendrix första album, Are You Experienced? På den plattan fanns också låtar som Purple Haze och Hey Joe. Finns mycket annat hörvärt av Hendrix, lyssna till exempel på hans version av Dylans All Along The Watchtower.

SvD DN AB Intressant Bloggar om blues, jimi hendrix, musik, kultur, samhälle,

Frosseriets tid är inne

...egentligen är det fastan som börjar

I går var det blåmåndagen. Idag är det fettisdagen. I morgon är det askonsdagen. Då inleds den egentliga fastan i kristen tradition. Men på fettisdagen fick man fortfarande äta god mat. Det gällde inte minst semlor, som vi skåningar kallar för fastlagsbullar.

Skånskan skriver dock att det nu blir semlor fram till påska. SvD.se testar vilken semla som är godast i Stockholm. DN.se skriver att idag frossas det i semlor. De ger också goda råd om hur man gör en klassisk semla. Samt skriver om semlans historia.

Bråda dagar på konditoriet, skriver GP.se. Under veckan räknar man med att det säljs runt sju miljoner semlor i landet. En räddning för många mindre konditorier. Helsingborgs bästa semlor kan du hitta här.

Själv är jag ingen storkonsument av fastlagsbullar. Bäst gillar jag grädden. Skulle kunna tänka mig någon egen variant med lite deg, gjord på nötter, och så mycket grädde på det. Om jag kommer på nåt bra recept så hör jag av mig.


En klassisk Malmövy

...husen vid Lönngatan

En "klassisk" Malmövy - husen i Lönngården, nästan alla med gaveln snett ut mot Lönngatan. Bilden tagen från korsningen Lönngatan-Lantmannagatan. Husen närmast är från början av trettiotalet och längre österut, nära kontinentalbanan från femtiotalet.
Fyravåningslamellhus uppförda i en blandning av trettiotalets funkisstil och den gamla klassicistiska arkitekturen

De äldre husen är bostadsrätter och de flesta har små lägenheter på 1,5 rum och kök för den tidens arbetarklass.

Vackra hus, tycker jag....

En blick tillbaka mot korsningen där första bilden togs. Vi ser den f d industribyggnaden Facklan

I öster avgränsas Lönngården av Kontinentalbanan som går på bro över Lönngatan

Den övergivna stationen vid Persborg

Vy från bron, Lönngården till höger och tvärs över gatan bostadsområdet Augustenborg som jag tidigare gjort ett reportage om.

Lönngården från bron. Närmast till höger MKB-husen från 50-talet och längre ner 30-talshusen. Vattentornet vid Södervärn sticker upp i bakgrunden och längre bak även Kronprinsen.

Norra Grängesbergsgatan korsar Lönngatan och delar Lönngården i en västlig och en östlig del.

Norra Grängesbergsgatan leder in i Sofielunds gamla industriområde "bakom" Lönngården

Västanforsgatan, industriområdet bakom Lönngården
Avslutar med denna bild från Uddeholmsgatan som går på "baksidan", parallellt med Lönngatan