måndag 31 december 2012

Gott Nytt År: Revolten fortsätter

...2012 året då resningen rullade vidare
 

Det gångna året har varit ett år då arbetande människor rest sig till protester, strejker och demonstrationer mot den förödande högerpolitiken.
 

Kris är vad kapitalismen har haft att erbjuda. Ekonomisk kris, ekologisk kris, finanskris, skuldkris... men möter nu motstånd från gräsrötterna i länder som Grekland, Spanien och Portugal.
 
Tiotusentals utanför presidentpalatset i Kairo
 
I den arabiska världen har protesterna fortsatt att utvecklas i länder som Tunisien och Egypten. Kraven på demokrati står fast.
 
Fria syriska armén manifesterar i Maraa
 
I Syrien har den folkliga resningen fortsatt trots grymma attacker från den tungt beväpnade diktaturregimen. Stora delar av landet är nu befriade.
 
Med hopp om fortsatt revolt mot högerpolitik, förtryck och orättvisor önskar jag bloggens alla läsare ett riktigt
 
GOTT NYTT ÅR!
 
 

söndag 30 december 2012

Duger MP till att bekämpa SD?

...de gröna liberalernas dilemma
 
Det är bra att Miljöpartiets språkrör kritiserar både regeringen och Löfvén för uttalanden som krattar manegen för Sd. Statsminister Fredrik Reinfeldt och vice statsminister Jan Björklund sprider felaktiga påståenden om invandrare och deras uttalanden förstärker en bild som Sverigedemokraterna målar upp, menar språkrören.
 
– Genom att skylla arbetslöshet och sjunkande skolresultat på invandring, helt utan stöd i statistiken, så krattar man manegen för partier som vill sätta människa mot människa. Det är ansvarslöst, säger Gustav Fridolin.
 
Åsa Romson reagerar också på S-ledaren Stefan Löfvens uttalande i DN förra söndagen. Han kritiserade Miljöpartiet för uppgörelsen med regeringen som ökat arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU med omkring 10 000 personer per år – samtidigt som högutbildade personer med utländsk bakgrund har svårt att få arbeten de är kvalificerade för.
– Jag är lite förvånad. Att skylla lite av arbetslösheten på invandring tycker jag både är osakligt och osmakligt, säger Åsa Romson.

Det handlar om saker som borde vara fullständiga självklarheter. Invandring och flyktingmottagande skapar inte arbetslöshet. Det är en felaktig ekonomisk politik som gör att vi har en rekordhög arbetslöshet. Diskriminering spär sedan på arbetslösheten för stora invandrargrupper.
 
Problemet med Miljöpartiet är att det stöder just en sådan felaktig, nyliberalt inspirerad ekonomisk politik som håller arbetslösheten på en hög nivå. Vi såg det tydligt under tidigare socialdemokratiska regeringar som stöddes av Miljöpartiet. Resultatet blev hög arbetslöshet och ökande klyftor i samhället.
 
En sådan nyliberal politik med hög arbetslöshet gynnar i sin tur rasisterna som utnyttjar människors otrygghet och frustration och kanaliserar deras missnöje mot invandrarna instället för mot den politiska och ekonomiska elit som drivit fram det sämre samhället. Så om vi vill bekämpa Sd och rasismen då duger inte Miljöpartiet att hålla i handen.
 
Istället måste arbetarrörelsen byggas upp igen från grunden.
 
 

lördag 29 december 2012

Malmö: Hemlösa barn behandlas illa

...Reepalu på samma linje som rasisterna
 
Barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem, uppger Svt/Sydnytt idag. Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot Rosengårds socialtjänst.
– Att barn bor placerade på ställen där man inte kan laga mat, på små ytor, där man inte kan tvätta, inte leka och hur ska skolan fungera, det är förödande, det säger Joonas Terje, sektionschef på Socialstyrelsen i Malmö.
 
Ett 70-tal bostadslösa barn i Rosengård lever i permanent otrygghet på vandrarhem eller hotell, skriver Sydsvenskan. Socialstyrelsen betecknar situationen som "förödande" för barnen och efterlyser politisk vilja från Malmös makthavare.
– Kan man snabbt skaka fram en massa miljoner för att ha schlagerfestival så borde man kunna hjälpa till här, säger Joonas Terje, sektionschef på Socialstyrelsen i Malmö.
 
Förmodligen är situationen liknande även på andra håll i Malmö. Reaktionerna från ansvariga är också märklig. Sydnytt berättar att reportrar blir bortkörda från vandrarhem och att socialförvaltningen övertalar boende att inte tala med tv.
 
Den högste ansvarige politikern i kommunen, Ilmar Reepalu, talar bara om den "orimliga lagstiftningen" och upprepar att flyktingar inte ska få bosätta sig var de vill. Det är skamligt och det är inte första gången Reepalu hamnar på samma linje som rasisterna i Sd.
 
Malmö kommun har i årtionden bedrivit en ohämmad propaganda för att fler ska bosätta sig i kommunen. Man har lagt ner miljarder på bro, motorvägar, exklusiva bostadsområden, segeltävlingar och så vidare i det oändliga. Men drägliga boendeförhållanden för vanligt folk och tillräckligt med bostäder har man inte kunnat prestera.
 
Och helt uppenbart är alla inte välkomna till etablissemangets Malmö. De kulisser Malmö kommun sätter upp är bara fejk och motsvaras inte av praktisk politik. Det är dags för en protest från det malmöitiska folkdjupet och från alla. Det som topparna gör mot dessa hemlösa familjer det gör de mot oss alla. Det finns inga ursäkter, inget ni kan gömma er bakom. Kejsar Reepalu är naken.
 
 

Ystad: Kring ett torg

...några bilder från Stortorget och dess omgivning
På Stora Östergatan (Birgittakapellet till vänster) på väg mot...
 
...Stortorget - här södra sidan
 
Norra sidan med Odd Fellow-byggnaden (renovering) och "Riddarhuset" (i mitten)
 
Gamla rådhuset
 
Stortorget - södra sidan (betraktad från väster)
 
Mariakyrkan - norra sidan
 
Mariakyrkan - södra sidan
 
Gamla Apoteksgården i Garvaregränd intill Stortorget
 
Till vänster Jens Jacobsens hus vid Tvättorget
 
Latinskolan från 1500-talet...
 
...äldst bevarade friliggande skolbyggnaden i Norden
 
Mattorget strax väster om Mariakyrkan - Stora Västergatan till vänster och Lilla Västergatan till höger
 
Lilla Västergatan
 
Lilla Strandgatan från Stortorget - parallellgata till...
 
Hamngatan (förr Stora Strandgatan). Till höger först Sparbankshuset och sen Posthuset (numera H&M)
 
Passerar Pilgrändens värdshus

Ystad station som vänder sin finaste sida mot hamnen
 
 
 

Gustav Hedenvind-Eriksson - självlärd proletärförfattare

...en föregångare i svensk arbetarlitteratur

Hedenvind föddes 1880 och dog 1967. Rallare, skogsarbetare, flottare, sjöman, gruvarbetare och lantbrukare är några av de många yrken han prövade på. Hans arbetsplatser sträckte sig vida omkring i Europa och Amerika.
 
Hedenvind-Eriksson föddes i Alanäs socken i norra Jämtland där hans far var hemmansägare. Hans far gillade inte sonens kulturella intressen, slog sönder fiolerna och låste in böckerna. Gustav lämnade hemmet vid femton års ålder efter slagsmål med fadern.
 
I vuxen ålder skrev han ett 30-tal böcker samtidigt som han försörjde sig som grovarbetare. Han skrev på nätterna, efter tio timmars hårt arbete medan kamraterna snarkade runt omkring i baracken. Arbetarnas sammmanhållning på jobbet och deras internationella medkänsla är teman som går igen i hans böcker.
 
Hans debutbok Ur en fallen skog (1910) handlar om de genomgripande samhällsförändringarna i hans jämtländska hemtrakter under de stora och ofta hänsynslösa skogsexploateringarna i Norrland under andra halvan av 1800-talet.
 
Hans två följande böcker, romanen Branden (1911) och novellsamlingen Från öde gårdar (1913) hör inte till Hedenvinds mest betydande, men här får man möta människor från ett av hans egna viktigaste yrken: rallarens. Vid Eli vågor (1914) skildrar ett kraftverksbygge och är byggd på hans egna upplevelser.
 
Efter dessa följer en period med böcker som återspeglar författarens upplevelser av och grubbel över världskriget; Tiden - och en natt (1918), Orions bälte (1924) och En dröm i seklets natt (1919). Järnets gåta (1921) hör också till hans symbolistiska period. Under den följande mer realistiska perioden skrev Hedenvind sin berömda rallar-trilogi; De förskingrades arv (1926), Det bevingade hjulet (1928) och På friköpt jord (1930).
 
Bland hans övriga böcker kan nämnas den självbiografiska Med rallarkärra mot dikten (1943) och tre volymer med sagor från hans hembygd; Jämtländska sagor (1941), Sagofolket som kom bort (1946) och Jorms saga (1949). Flera av Hedenvinds böcker har återutgivits i serien En bok för alla, bland annat Snöskottning i paradiset från 1952.
 
Hedenvindsällskapets hemsida

Läs också Röda Malmö: Martin Koch - en av grindstolparna
 
 
 

måndag 24 december 2012

En riktigt God Jul

...önskas alla läsare av bloggen

Bloggen Röda Malmö håller ställningarna. Trots att flera nättidningar helt stoppat eller kraftigt inskränkt möjligheterna att få bakåtlänkar från länkade artiklar. I november hade Röda Malmö 22 340 sidöppningar. Sen starten för fyra år sen har bloggen haft över 700 000 sidöppningar.
 
Det inlägg som haft flest läsare den senaste veckan var inlägget om "upploppet" i Göteborg. Det fick 758 sidvyer. Annars står sig rekordet för ett inlägg om Rosengård som hittills fått 3 728 sidvyer.
 
Det är fortfarande roligt och lärorikt att blogga. Hittills har 3 729 inlägg publicerats på Röda Malmö. Över 13 000 kommentarer har publicerats.
 
Ha nu en riktigt God Jul så ses vi snart på barrikaderna. Kalle hälsar också (obs inte Anka)...
 

DN DN2 DN3 DN4 SvD SvD2 AB AB2 AB3 SkD HD SR Intressant Bloggar om bloggar, bloggosfären, samhälle, politik, jul, god jul,

söndag 23 december 2012

Syrien: Assad mördar i brödköer

...hoppas hämnden kommer fort
 
Mord på civila som köar för bröd verkar vara en specialité för Assad-diktaturen. Mördandet av fredliga människor har utmärkt regimen från dag ett av protesterna.
 
Detta hade kunnat få ett slut för länge sen om västvärlden hade försett de upproriska med robotvapen att skjuta ner regimens mördande helikoptrar och stridsplan. Ingen flygförbudszon hade behövts, ingen invasion - bara lite hjälp för att jämna ut de militära oddsen. Men väst har valt att kallsinnigt titta på.
 
Det är bara att hoppas att rebellerna kan avancera ändå och att folket kan nå sin befrielse. Tills dess hoppas jag att Bachar al-Assad sover riktigt dåligt.
 
 


Julen är räddad, Madeleine

...och låt oss lustiga vara
 
Julen är räddad! Kungligt bröllop i juni. Bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill sker i Slottskyrkan den 8 juni, uppger Expressen. Hovets presschef Bertil Ternert bekräftar datumet för TT.
 
Lyckligtvis ingen "man av folket" som Madeleine gifter sig med. Duktig finansman är han. Dock säger hon om rikingen att "han är min själsfrände". Ja, det är så sött, så sött. Nu glömmer jag bort alla fattiga och hemlösa som fryser under julen. Och tänk - jag kan drömma mig bort i detta ända till juni då allt bara kreverar i obeskrivlig lycka. Visst har vi råd med lite bidrag till kungafamiljen - bröllop är ju dyrt.
 
Dock verkar vi inte kunna rädda julen från falskt kulturkrig. Feminister som vill förbjuda kön. Tintin-album som slits ur barnens händer. Förbud mot pepparkaksgubbar och nu som lök på laxen - censur av den stolta svenska Disney-traditionen. Ja, jag vet inte vad. De tänker förstöra julen för oss.
 
Väder är det hela tiden och ställer till gör det. En nubbe får man ha, liksom barnen. Men först läser vi julevangelium. Och roligt med raket på nyår som kan gå ända till Amerika. De är roliga, de där koreanerna. Rika kineser lyft för lyxindustrin, läser jag. Ja, det är sånt som ger jobb och får världen att gå runt. Liksom dofterna som får oss att shoppa loss. Det blir rekord i år igen.
 
Jädrans tjat om att grisar ska springa ute. Huvudsaken det blir julskinka av dem. Bara de inte ändrar på tv-programmen. Låter ju rätt lugnande att programledarna är lata och självupptagna. Grevinnan och betjänten vill man ju gärna se. Den som ändå hade en sån, ja jag menar betjänt. Gärna en snygging. Fast jag hade aldrig tillåtit någon attraktiv piga när min man levde.
 
Gästbloggare: Olga von Phinkenschtråle
 
 

Martin Koch - en av grindstolparna

...portalfigur i den svenska arbetarlitteraturen

Just idag är det 130 år sen Martin Koch, en av de verkliga pionjärerna bland arbetar-författarna, föddes. Ivar Lo-Johansson beskrev honom en gång som "en av de två grindstolparna". Den andra var Gustav Hedenvind-Eriksson.
 
Föregångare och stilbildare var Martin Koch utan tvekan. Han skrev en hel del böcker och även visor, men i det här sammanhanget ska jag främst nämna det som har direkt anknytning till arbetarrörelsen. "Ellen - en liten historia", som kom 1911, är en blyg kärlekshistoria, men har också beskrivits som den första realistiska skildringen från stockholmsk arbetarvärld.
 
"Arbetare - en historia om hat" (1912) är en kollektivroman om ett bergsprängarlag. Bland annat berör den konsekvenserna av den så kallade Åkarpslagen, en ren klasslag som användes för att kväsa strejker.
 
Nästa bok var "Timmerdalen" (1913) som skildrar Sundsvallsstrejken 1879 och pläderar för det berättigade i arbetarnas krav på organisationsfrihet. "Romantiska brev" (1915) handlar om en akademikers problem att känna samhörighet med arbetarrörelsen. Tvåbandsromanen "Guds vackra värld" (1916) är en förbrytarroman, men har arbetarrörelsens utveckling som bakgrund.
 
Fem böcker från en kort period av fem år. Men de gjorde Koch till en av den svenska arbetardiktningens främsta företrädare.
 
 

lördag 22 december 2012

Stoppa onödig pappersförbrukning

...skydda våra ovärderliga skogar
 
Skogarna är hotade, både i vårt eget land och globalt. Vår höga konsumtion av papper är ett allvarligt miljöproblem och påverkar både klimat och biologisk mångfald i negativ riktning. För att skydda skogen föreslår vi en miljöavgift på alla pappersprodukter som säljs i Sverige motsvarande tio procent av försäljningspriset, skriver företrädare för Naturskyddsföreningen på DN Debatt.
 
Dessutom är det ju så att skogen ska räcka till mycket framöver; uppvärmning, bränsle, virke osv. Större delar av skogen måste skyddas från ingrepp och hela skogsbruket måste övergå till långsiktigt hållbara metoder.
 
En sak som jag själv ofta tänker på är de hundratusental ton papper som går åt varje år för att företag ska proppa våra brevlådor fulla med meningslös, intetsägande reklam. Se till att omgående stifta en lag mot denna miljöfientliga och onödiga verksamhet!
 
Jag har svårt att förstå hur pappersreklamen i våra brevlådor kunnat fortgå så länge. Tänk vilket oerhört slöseri med råvaror, energi och mänskligt arbete? Till ingen nytta alls. Tvärtom, det gör bara varorna dyrare eftersom reklamkostnaderna läggs på priset.
 
I dag är det ännu mer oförsvarbart med reklamterrorn i brevlådan. Var och en som har något att saluföra kan lägga upp det på nätet och den intresserade kan själv gå in och kolla istället för att bli påtvingad kilovis med papper som bara ska bäras till pappersåtervinningen.
 
Pappersåtervinning är för övrigt ingen lösning eftersom pappersfibrer inte kan återvinnas mer än 5-7 gånger max. Många träd går det åt. Alldeles i onödan. Bara för snöd vinnings skull.
 
 
 

C: Problematiskt vara kapitalistkramare

...konstant kris för högerpartiet Centern
 
Centern i kris – kärnväljare överger partiet, skriver DN idag. Det kanske inte är någon direkt nyhet. Problemet är kroniskt. På 70-talet hade C 25 procent av väljarna och framstod som miljökämpar och småfolkets företrädare mot stat och storbolag.
 
C har gått till höger. Eller visat sitt rätta ansikte. Mot kräftgången har man bara haft ett recept: Att gå ännu längre till höger och att skärpa den nyliberala framtoningen. I dag är Centern ett parti som vill bygga fler kärnkraftverk och skjuta vargar (svenska vargpolitiken kläddes av in på bara skinnet).
 
Snart är det ingen som behöver Centern. Högerpartier finns det gott om. Den som trodde på Centerns miljöbudskap får söka sig nån annanstans. Miljöpartiet har tagit över C:s roll som medelklassens miljösamvete, men med den borgerliga inriktning som även Mp har så väntar bara nya svek.
 
Att kämpa för en ekologiskt hållbar framtid och samtidigt vara kapitalistkramare har visat sig vara ett problematiskt koncept.

AB: Centern får lägsta stödet på tolv år
SR: Både upp och ner för C

SvD SvD2 SvD3 HD SkD Intressant Bloggar om centern, miljö, samhälle, politik,

Gösta Ekman: Extremcenterpartist

fredag 21 december 2012

Grön eller vit jul?

...jag satsar på en röd jul
Jag hann få en glimt av solen innan den försvann denna årets kortaste och mörkaste dag. Vintersolståndet inträffade idag.
 
Det ser ut som om vi går mot en grön jul i Malmö. Vildgässen uppskattar säkert möjligheten till bete...
 
...och många andra fåglar gillar öppet vatten
 
Ny snö kan dock komma på söndagen
 
 
Parken sover sin vintersömn
 
Isen täcker större delen av dammen. Nu går vi mot ljusare tider.
 
 
Röda Malmö: Pildammsparken i snöskrud (julen 2010)
 
 

Rasismen bakåt SD framåt

Sverigedemokraternas marsch i opinionen
 
Järnrörsvideor och avslöjanden verkar inte hjälpa, Sverigedemokraterna fortsätter växa i opinionsundersökningarna och enligt FSI:s (Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier) nyss släppta undersökning blir SD det tredje största riksdagspartiet när 80- och 90-talisterna går till valbåset. Siffrorna är naturligtvis alarmerande.

Samtidigt är rasismen ett minskande problem i Sverige, om man får tro analytikerna. Invandringspolitik hamnar allt längre ned på den politiska prioriteringslistan medan exempelvis ’lag och ordning’ hamnar högt. Det är ju på flera vis positivt, men man måste hålla i tanken vilka partier som uppfattas som starkast på just det området – återigen är det SD som tar första plats, följt av allianspartiernas allt mer auktoritära hållningar. Alliansens talesmän fortsätter sin schizofrena kryssning mellan principiellt humanistiska uttalanden, brunfläckiga grodor och inhuman politisk praktik.
 
Vi har tidigare nämnt att Sverigedemokraternas framgångar inte är deras egen förtjänst, utan en följd av de övriga partiernas misslyckande. Allt mer pekar på att det är en korrekt bedömning. Man skall förvisso inte stirra sig blind på opinionsundersökningar, men trots allt ser vi tydliga tendenser i väljarkårens preferenser. Frågan är bara, på vad? – Åtminstone står det klart att unga söker alternativ utanför det allt mer homogena ”Mittens dike” med dess nyanser av grått. Att Vänsterpartiet i dagsläget inte lyckas vara det alternativet, samtidigt som socialdemokratin inte ens verkar vilja vara det, står också klart. Knappast kan SD, med sina fantasikalkyler och brist på erfarenhet, anses vara mer trovärdigt – trots att just ”trovärdighet” är det enda borgerliga ledarsidor verkar kunna hålla i huvudet när de propagerar politik.
 
Att erbjuda alternativ som utgår ifrån den arbetande och arbetslösa befolkningens villkor är det enda valet för den vänster som vill växa. Det koncept som de växande vänsterpartierna i Danmark, Grekland och Nederländerna anammat. Problem som människor upplever i sin vardag skall tas på allvar och kan bara åtgärdas genom att ge verkliga svar som varken baseras på rasistiska lögner eller dryper av de privilegierades förakt för underklassen.
 
Den enda verkliga antirasismen bygger på insikten om att vi alla vill ha en värdig tillvaro och inflytande över våra liv, oavsett var vi är födda. Människor som flyr förtjänar inte att komma till Sverige för att landet behöver arbetskraft till lågstatusyrken eller ens för att det berikar kulturen, utan gör det blott och bart därför att de är i behov av en trygg plats att bygga sina liv. En verkligt trovärdig alternativ politik baseras på dessa insikter. Den kommer inte att falla de borgerligas ledarsidor på läppen – men det var ju heller aldrig meningen.
 
Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen vecka 51/2012
 
 
 
 

Nu Släckas Tusen Människoliv

Nu Släckas Tusen Människoliv


Finansminister Anders Borg skruvar ner förväntningarna på svensk ekonomi. Det kärvar i det kapitalistiska maskineriet. Sverige är nära en recession. Vem kommer att få lida för det?
 
Svaret får vi om vi tittar i backspegeln. På sex år har 3 000 barn vräkts, trots att barnminister Maria Larsson lovade att så inte skulle ske. De fattigas och hemlösas skara ökar i högerns Sverige.
 
I samhällets rika pol har istället tillgångarna och resurserna ökat. Vd:ar fick tre miljoner mer i lön. Det motsvarar en löneökning på 24 procent. I högerns Sverige belönas de redan välbeställda.

AB om hemlösa: Vissa bilder är riktigt starka
AB: Inga socialbidrag före julhelgen
DN: En annan bild av Stockholm

Röda Malmö: Kapitalism fungerar inte

DN SvD SvD2 AB AB2 AB3 AB4 SkD SkD2 HD SR Intressant Bloggar om fattigdom, jul, kapitalism, klassamhälle, politik, samhälle,

Bloggat: Svensson, Kildén & Åsman, Pepprat Rödgrönt,

Björklund hyllar Kinas skolsystem


Björklund hyllar det anti-demokratiska Kinas skolsystem
 
Kina förenar det sämsta av två system. Kapitalismens hänsynslösa rovdrift på arbetare utan fackliga rättigheter smälts där samman med de värsta uttrycken för stalinismens och maoismens totalitära förakt för demokrati, mänskliga rättigheter, humanism och därmed socialism.

Mot bakgrund av Jan Björklunds konsekventa antidemokratiska konservatism förvånar det inte när han i riksdagens partiledardebatt den 20 januari framhåller den kinesiska skolan: "På en internationell skola i Shanghai klagar de västerländska föräldrarna på för MYCKET läxor till barnen medan de kinesiska föräldrarna klagar på för LITE läxor, barnen har mer att ge." Och vilket alternativ tror ni Björklund värnar om - att barn åtminstone ska ha samma rätt som vuxna anställda att värna sin fritid, det som arbetarrörelsen kämpade till sig i början av 1900-talet? Gissa!

Givetvis kommer Björklund inte med några invändningar eller brasklappar mot bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i Kina eller mot dess skolsystem. Nej. varför skulle han det. Det ligger ju helt i linje med hans bristfälligt dolda läroplan att undergräva de framsteg för synen på demokrati och jämlikhet som vänsterrörelsen kämpade sig till under 60- och 70-talen!

Ännu ett exempel på hans kampanj för att rättfärdiga omoralen: att slicka upp och sparka ner!

Gästbloggare: Joakim Frieberg
 
 
 
 
 
 

torsdag 20 december 2012

Världen går under

...men inte på fredag
 
Jorden däremot kommer att finnas kvar. Ytterligare några miljarder år. Det är tillräckligt lång tid för att livet ska hinna återhämta sig även om en stor asteroid ramlar ner och utplånar 90 procent av allt liv (det har hänt förr).
 
Men långt innan dess kommer samhället och människans föreställningsvärld att förändras till den grad att vi kan tala om undergång och återfödelse. När klassamhället rasar och människor tar sitt öde i egna händer då lämnar vi vår förhistoria.
 
Det finns en sak som kan spräcka dessa förutsägelser och det är att kapitalismen lyckas behålla makten tillräckligt länge för att driva klimatförändringarna över den gräns där vi har möjligheter att återställa balansen. Det är den verkligt hotfulla apokalypsen i vår tid. Vem ska rädda klimatet nu då?
 
I ett kortare perspektiv är det andra problem som dominerar. Regeringen vill inte begränsa vinster för "välfärdsföretag". Äldre kommer inte ut i friska luften. Socialstyrelsen vill registrera osunda svenskar. Varselvågen rullar vidare och 350 får gå från Green Cargo. Vad händer med 1500 på Ericsson i Lund?
 
Inte alltid så lätt att komma tillrätta med förtal och kränkningar på nätet. Men det som förekommit i Göteborg och Västsverige verkar glasklart olagligt. I dag fortsatte protesterna. Demonstration utan våld.
 
I USA hamstras det vapen efter hot om lagskärpning. Vapenlobbyn tycker att lärare ska utrustas med vapen. Ju mer det skjuts och ju fler som är inblandade desto bättre för klirret i kassan. Den skottsäkra ryggväskan för barn har lanserats.
 
I Syrien håller redan den gamla världen på att gå under. Inte ens Ryssland tror längre att diktatorn överlever. Frågan är om ålen överlever. Eller snuset.
 

AB: Jordens undergång - en cirkus
SvD: Undergången först på julafton
AB: Anmäl er själva - världen går ändå under

SvD AB AB2 SR SkD HD Intressant Bloggar om samhälle, politik, media, kultur,

Bloggat: Svensson, Kildén & Åsman,

onsdag 19 december 2012

Ett Gammalt Bergtroll

Cornelis Vreeswijk:
Ett Gammalt Bergtroll


Låten fanns med på ett album av Cornelis Vreeswijk från 1970, Poem, ballader och lite blues.
Ett gammalt bergtroll är en dikt av Gustav Fröding.

AB SkD Intressant Bloggar om cornelis vreeswijk, blues, musik, kultur, poesi, samhälle,

Facebook måste ta sitt ansvar

...för att stoppa kränkningar på nätet
 
Gymnasieskolor i Göteborg stänger - rädda för nya bråk idag. Samtidigt förstår jag de ungdomar som upprörs och samlas till protester. Det handlar om vidriga kränkningar på nätet som är helt oacceptabla. Och det fortsätter med nytt Instagramkonto.
 
Problemet med sådana här spontana samlingar av ungdomar är att de lätt spårar ur, att några handlar på grundval av rykten som leder helt fel och att andra tar tillfället i akt att kravalla i största allmänhet för att få utlopp för frustration. Men det är rätt att protestera och det är de vuxna som ska ta sitt ansvar.
 
Det är vuxenvärlden som måste ta sitt ansvar. Polisen begriper inte sociala medier. Facebook och Instagram måste ta sitt ansvar. Som någon sa "det är otroligt oansvarigt för världens största sociala nätverk att man inte har lokala kontakter" och "när man har en miljard användare så behöver man ta ett stort samhällsansvar".

Röda Malmö: Det stora upploppet återstår
AB: 12-åringar hängs ut nakna - Instagram gör ingenting
 
GP GP2 GP3 HD SkD AB SR SvD SvD2 SvD3 Intressant Bloggar om media, unga, upplopp, samhälle, politik,

Bloggat: Svensson,

tisdag 18 december 2012

Det stora upploppet återstår

...det är rätt att reagera mot orättvisor och övergrepp
 
Hundratals arga elever i upplopp i Göteborg. Uppenbarligen har de haft anledning att reagera, det rör sig om grovt förtal på nätet. Sådant ska polisanmälas och de skyldiga straffas. Däremot ska ingen ta lagen i egna händer och ägna sig åt lynchning på grundval av rykten.
 
Visst finns det skäl för att demonstrera och visa sina åsikter om den här typen av brott. Det är bara sunt. Det är en mänsklig rättighet att få demonstrera, även spontant. Tycker jag. En liten grupp av ungdomarna överreagerade, vilket naturligtvis motverkar syftet.
 
Ingen stor sak med det.
 
Med sociala medierna går mobiliseringen snabbt och det ska vi naturligtvis hålla i minnet framöver. När det gäller protester mot nedskärningar i välfärden, avskedanden i industrin och andra uttryck för kapitalism och högerpolitik.

Jag ser fram mot de riktigt stora upploppen och protesterna mot den kapitalism som inte fungerar.

GP GP2 GP3 GP4 GP5 SvD HD Intressant Bloggar om media, unga, samhälle, politik, upplopp,

Bloggat: Svensson, Svensson2,

Kapitalism fungerar inte

...en annan värld är möjlig
 
Räntesänkningen idag är naturligtvis för lite och för sent, men framför allt vittnar den om kapitalismens kris. Ett riktigt kristecken. En kris som inte är ny, men som ständigt förvärras av den förda högerpolitiken i Sverige och i Europa.
 
Åtstramningarna över hela den europeiska kontinenten med sänkta löner och pensioner, sönderslagna sociala skyddsnät, nedskärningar och ökad arbetslöshet och fattigdom återverkar direkt på möjligheterna till ekonomisk återhämtning.
 
Det som var tänkt som åtgärder mot krisen leder istället till en nedåtgående spiral. Skattesänkningar och subventioner för de rika och välbärgade går sida vid sida med vräkningar av barnfamiljer. En del får inte ens duscha.
 
Kapitalismen fungerar inte. Det är ett djupt föråldrat system som inte svarar upp mot de utmaningar som mänskligheten står inför. Krisen är Borgs ansvar. Varselvågen väller in över landets gränser och vår högerregering bara förvärrar för vanligt folk. S är vilse bland sina floskler, den så kallade arbetarrörelsen är oförmögen att möta högerpolitiken med mobilisering bland gräsrötterna.
 
Det är dags att beskatta de rika hårt och att hindra dem från att fly med miljarderna. En annan värld är möjlig. Med den globala och demokratiska socialismen. Ett jämlikt välfärdssamhälle planerat efter allas behov och inte de rikas vinstintressen.
 
 
 
 

måndag 17 december 2012

Tukthusföreståndare Reinfeldt

...den uppåtgående solen som låter de välbeställda smörja kråset
 
 
 
Reinfeldt jultalade och vill naturligtvis sänka betygsåldern ytterligare redan innan sexorna hunnit få sina första betyg. Det är dressyrkäppen som svingas igen. Med rapp och kontroll ska barnen disciplineras, kontrolleras och stämplas. Så snart som möjligt. Ett M i pannan för Misslyckad.
 
I början av året var det pensionärerna som fick rapp av Reinfeldt. Jobba till 75 ska man, annars blir det straff. Ungdomarna ska också tuktas och man fick LO att medverka till sänkta ungdomslöner. Sjuka jagas redan sedan länge med rottingen, liksom de arbetslösa.
 
Nästan alla ska tuktas. På ett eller annat sätt. Jag undrar om inte detta i själva verket är Reinfeldts politiska grundbult, det vill säga att svenska folket behöver tuktas. Jag tänker på vad han skrev i sin bok Det sovande folket: "Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd".
 
Själv har han ju gjort allt för att bevisa att åtminstone han själv inte kan garantera välfärd. I det avseendet kan man inte säga annat än att han lyckats. Och med tanke på hur mentalt handikappade och indoktrinerade han anser att svenskarna är så är det inte underligt att tukthusfasoner måste praktiseras från en som vill skapa ordning och reda.
 
Ja, visst, det är naturligtvis inte riktigt alla som behöver tuktas med ökade bördor på jobbet, övertid och uppluckrad arbetsrätt. De rika och välbeställda ska istället belönas. Ökad aktieutdelning, frikostiga bonusar, subventionerad bartender och läxhjälp. Men det är ju just detta som är själva meningen med tuktandet - att alla ska veta sin plats. Den plats som den moderata världsbilden tilldelar var och en efter sin sociala rang i det kapitalistiska klassamhället.
 
Riskkapitalbolagen skickar skattepengar oskattade till skatteparadis medan de hemlösa och fattiga blir fler. Så skapas ordning och reda i tukthusföreståndaren Reinfeldts Sverige.
 
 
 

söndag 16 december 2012

Dust My Broom

Muddy Waters: Dust My Broom


Låtens titel var ursprungligen I Believe I´ll Dust My Broom. Den elektrifierade versionen (rockvärldens mest berömda gitarr-riff någonsin) gjordes av Elmore James 1952. Låten gjordes dock av Robert Johnsson redan 1936. Hans inspelning finns att lyssna på här.
 
Många är de som gjort covers på låten. Till exempel Keith Richards & The Faces.
 
Här några andra låtar av Robert Johnson att lyssna på: Crossroad, Come On In My Kitchen och Love In Vain.

SvD AB SkD Intressant Bloggar om blues, musik, kultur, samhälle,

Etablissemanget bäddar för SD

...orättvisorna skapar grogrund för rasisterna
 
Äldre väljare ger SD rekordskjuts, skriver SvD.se. Tidningen träffar också äldre människor i Avesta. Det som några av dem uttrycker är nog själva kärnan i problematiken. "Det är väl det ekonomiska. Vi pensionärer får ju ingenting, och det blir sämre och sämre", säger en av dem. Man känner sig uppenbarligen sviken av det politiska etablissemanget.
 
Då hamnar "invandringen" i focus. "Jobben och bostäderna räcker ju inte till dem som redan bor här", säger en annan av de äldre i Avesta. Den nyliberala högerpolitiken drabbar oss med arbetslöshet och bostadsbrist, för att nu bara nämna något av eländet den för med sig.
 
För en del människor är detta svårt att genomskåda som just en politik, en handlingslinje som överklass och överhet valt för att berika sig själva och för att slå vakt om sitt samhällssystem, kapitalismen. Enklare blir att skylla på "invandrarna".
 
Det tycks dem som om detta är lättare att greppa. Ändå har man inte fakta klara för sig. Mera en diffus föreställning om "massinvandring" som Sd brukar tala om. När det förra året rörde sig om 15 000 flyktingar som fick uppehållstillstånd i Sverige.
 
Sd är i grunden ett borgerligt parti, ett pro-kapitalistiskt parti. En röst på dem garanterar fortsatta orättvisor, fortsatt klassamhälle och fortsatt högerpolitik. Vanligt folk som drabbas av högerpolitiken uttrycker sitt missnöje genom att - rösta på ännu ett högerparti. Under tiden hörs stöveltrampet tydligt på hatsajterna.
 
Högern är höger. Nåt annat är inte att vänta sig. Alliansen för en politik som leder till allt större orättvisor och klassklyftor. Men det största sveket står socialdemokraterna för. I går gick Göran Persson ut och förklarade att riskkapitalbolagen är orättvist behandlade och att vårdbolagen måste få göra vinst. Där har vi den sortens politik som öppnar vägen för högern och för Sd. En röst på Sd kan vara ett sträckt finger åt överheten.