tisdag 30 juli 2013

Den politiska krisens element

...en utveckling som gynnar högerkrafterna
Extremhöger på marsch på nytt i Europa
 
a) Nuet är en kombination av alla kriser, ekonomiska, sociala och politiska. Nyliberal kapitalism i kris tenderar att undergräva demokrati och utveckla auktoritära åtgärder på institutionell nivå. Nedläggningen av den grekiska statliga televisionen är ett bra exempel på attacker mot demokratin: folk pratade till och med om en "kupp". Redan underordningen av regeringarna i södra Europa till trojkans (EU, IMF, ECB) regim och kraften i de finansiella marknaderna och de stora bankerna har markerat förändringen. De härskande klasserna visar att de är villiga att ifrågasätta de demokratiska fri-och rättigheterna för att påtvinga sina "åtstramningsdiktat."
 
b) Krisen förvärras också av krisen för politisk representation. De sociala, politiska och väljarbaserna för de traditionella partierna håller på att destabiliseras och urholkas. Italien är tvunget att upprätta en stor koalition som samlar Bersani, Letta och Berlusconi i syfte att ta itu med den stora instabilitet som orsakas av de 8 miljoner röster som vanns av Beppe Grillo och de miljontals röster som förlorades av högern, mitten-högern och center-vänstern. Inkonsekvensen hos Beppe Grillos rörelse efter bara några månader i parlamentet visar tydligt djupet av krisen. I Tyskland, pekar opinionsundersökningarna också för tillfället mot ett valresultatet som kommer att leda till en stor koalition mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna.
 
c) I denna krissituation blir de styrande partierna regelbundet avvisade, men i en rörelse som förstärker högern och partierna i den extrema högern. Så hade vi demonstrationer i Frankrike av hundratusentals människor mot samkönade äktenskap. Denna fråga har väckt ett gammalt katolskt Frankrike, reaktionärt, anti-Dreyfusard, som har funnits i decennier i landet, men har återkommit detta tema, uppmuntrad av ett allmänt klimat där vänstern är demobiliserad och demoraliserad av socialisternas politik. Det bör också noteras att i kölvattnet av massmobiliseringen av en radikal höger, vilken också delvis står utanför kontrollen av partierna i den traditionella höger ser vi aktivism från högerextrema grupper som angriper vänstern och antifascistiska aktivister.

d) I Frankrike är den politiska och moraliska krisen enorm. Det socialistiska partiets, PS, politik avvisas överväldigande. Vi trodde att situationen för det grekiska PASOK - en total kollaps - var en grekisk singularitet och att socialdemokratin kunde försvagas men inte kollapsa till den grad. När vi analyserar de senaste fyllnadsvalen i Frankrike, kan vi inte utesluta denna typ av kollaps för PS. PS har förlorat tusentals väljare i detta val. Det misslyckades även att komma in i den andra valomgången. Om nuvarande trender fortsätter, kan situationen vara katastrofal för PS i de kommande kommunala och europeiska valen 2014. Men vad är mer oroande när det gäller de politiska och valrelationerna mellan olika krafter är att denna kollaps för PS gynnar högern, men framför allt Nationella fronten, som nu har blivit tyngdpunkten i franska politiska livet. Även om det inte i detta skede finns en betydande andel av de härskande klasserna bakom Nationella fronten - de håller sig till den globaliserade kapitalismen - kan vi inte utesluta en politisk nysammansättning till höger, med en traditionell höger som är trasig: sektorer som gör upp med Nationella fronten och andra som orienterar sig mot en bred rekonstruktion av vänstern med mitten. Den relativa autonomin för faktorerna i den politiska krisen kan vid någon punkt leda landet in i en kritisk situation.
 
Detta var fjärde delen av en rapport om den internationella situationen. De tidigare delarna kan du läsa här: 1. Sociala och politiska mobiliseringar, 2. Den sociala modellen likvideras och 3. Nya spänningar i Europa. Fortsättning följer.
 

Inga kommentarer: