onsdag 31 juli 2013

Det svenska kontrollsamhället

...och tvångsamhället slår emot oss i dag

I Högerns Sverige minskar friheten. Skärpt kontroll av arbetslösa, läser jag. Byråkratin ökar och arbetslösa ska varje månad lämna in en "aktivitetsrapport". En del av de arbetslösa kunde få jobb inom vården, men där råder anställningsstopp trots skriande behov. I stället försöker man åtgärda platsbristen genom beordrat övertidsarbete eller avbrutna semestrar.

Försöken att kontrollera och tvinga breder ut sig. Du kartläggs av bostadsbolagen. Det kan handla om hyresgästernas hälsa, rent skvaller eller personliga omdömen. En del av uppgifterna sägs vara så grova att de bryter mot personuppgiftslagen. Försäkringskassan försökte tvinga en 53-årig man med svåra ryggsmärtor att steloperera sig, annars skulle han bli av med sin ersättning. Men i det fallet sade Högsta förvaltningsdomstolen nej.
 
En skandal som fick pågå länge var Quick-affären. Ett skrämmande exempel på hur en stab av domare, åklagare, psykologer med flera kunde kontrollera en lång process oavsett vad vittnen sade och vad polisutredningar kom fram till. Sista mordåtalet läggs nu ner. Man undrar ju hur det skulle gått om inte journalisten Hannes Råstam lagt ner ett sådant envist arbete på att gräva fram fakta. Men de ansvariga går fria.
 
Utomlands ser vi samma mönster av ökat förtryck, kontroll och tvång. Den som borde hyllas som hjälte döms som spion för att han säger sanningen. De som mördar går däremot fria och på Guantanamo sitter fortfarande människor utan möjlighet att få sin sak prövad i domstol. I Europa skärps kontrollen av gränserna så att flyktingar från Syrien stängs ute.
 
Det är uppenbart att kapitalism fungerar inte - en annan värld är möjlig.

Arbetarbladet: Svensk välfärd har monterats ned med över 1000 miljarder kronor

SvD: USA övervakar all nätaktivitet

AB: Så skärps kontrollen av arbetslösa
 
SR SR2 SR3 SvD SvD2 SvD3 Bloggar om klassamhälle, politik, samhälle, övervakning, rättsväsendet,
 

3 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Vi måste försöka se positivt på saker och ting. Att arbetslösa tvingas göra meningslösa ansökningar om jobb för att uppfylla en kvot kan ju ses som ett problem. Men det skapar ju jobb! A-kassorna har anställt 150 nya personer för att administrera det hela. Arbetsgivarna får väl anställa några för att administrera alla meningslösa ansökningar. Och vi vet ju alla att arbetslösa egentligen inte är arbetslösa, dom är bara arbetsslöa - eller? Ser man positivt på det hela så tycker jag det ska bli riktigt kul att få skicka in fler jobbansökningar som jag vet bara kommer att resultera i ett "tack för intresset". Fast jag har inte sett hur många jobb jag måste söka varje månad, eller det ska jag komma överens med min arbetsförmedlare om?

Ronny Åkerberg sa...

...till Sven:
Haha, jag du har verkligen en poäng där, Sven. Det intressant är ju att det nyliberala konceptet mycket väl kan innefatta tillväxt av byråkrati och mera pappersarbete (en stor del av offentliga sektorns anställdas tid går idag åt till meningslöst "dokumentationsarbete"). Det spelar tydligen heller ingen roll om man måste avlöna fler på institutioner som A-kassan eller AF, jagandet av arbetslösa bidrar bara till att tvinga ner priset på arbetskraften.
Slöseri med offentliga medel går bra i sådana här sammanhang, men icke att lägga en extra krona på att anställa fler i vård eller omsorg. Det skulle ju kunna resultera i att vanligt folk får för sig att det finns något utrymme för deras behov.

Thove sa...

Om det man avslöjar är ett allvarligt brott borde man verkligen inte bli straffad för att säga till om det. De som begått brottet borde bli dömda, inte personen som sa till. Tror du att USA kommer att få tag i Manning, du kan rösta på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3400/tror-du-att-snowden-kommer-att-lamna-ut-sig-till-u