torsdag 4 juli 2013

Kan man lita på Vänsterpartiet?

...som så gärna vill kompromissa högerut
Hittar Sjöstedt "nya tolkningar" av nej till vinster i välfärden?
 
Visst har Vänsterpartiet bra åsikter. Jag brukar hålla med om det mesta från det hållet. Jag brukar till och med utnämna dem till mina "närmaste politiska vänner" (dvs i förhållande till Socialistiska Partiet som jag själv tillhör). Jag har ingenting emot att samarbeta med (v) kring olika frågor och jag vet en hel del både trevliga och kunniga människor som är medlemmar där.
 
Men. Det är inget parti jag litar på i politisk mening (även om det finns partimedlemmar där som jag litar på). Under Schymans tid blev det stöd åt Perssons nedskärningar och utförsäljningar. Under Lars Ohlys tid blev det kompromisser med de rödgröna så att han lovade respektera både utgiftstak och annat.
 
Jonas Sjöstedt har redan svajat när det gäller vinsterna i välfärden. När LO-ledningen lade fram sitt "kompromissförslag" för att ta udden av kongressdelegaternas mycket klara beslut om non-profit så skrev Sjöstedt på sin blogg att "det är riktigt bra förslag som är mycket lika dem som vi i Vänsterpartiet har lagt". I själva verket gav LO-ledningens förslag möjlighet till fortsatta privata vinster i välfärden.

Man kan ju tänka sig vad som kan hända om socialdemokraterna skulle vara villiga att släppa in (v) i en regering. Sjöstedt, som är så het på gröten när det gäller att komma med i en sosseregering, skulle säkert kompromissa bort sitt eget partis stora slagnummer just nu, nämligen "Nej till vinster i välfärden".
 
När socialdemokraterna nu sprungit iväg långt högerut har de öppnat ett vaccum bakom sig, ett tomrum som (v) varit snabba att fylla upp. Vänsterpartiet är idag ett socialdemokratiskt reformistiskt parti. Och det vet vi av de historiska erfarenheterna hur det går med sådana partier, socialismen förvandlas till vackra ord på Första maj, medan man i praktisk politik anpassar sig högerut.
 
Så är det tyvärr. Men det reser också utmaningen att skapa ett verkligt radikalt arbetarparti, ett parti som ställer sig uppgiften att organisera klasskamp från gräsrötterna, utmana kapitalismen och resa införandet av socialism i internationell skala som en realistisk uppgift.
 
 
Bloggat: Svensson,
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vänsterpartiet verkar ha snäva perspektiv. Kan de ens tänka sig en radikal samhällsomvandling?
Verkar helt fångna i det parlamentariska spelet.
Många unga människor, som vill finna utlopp för sin frustration över samhällets högerutveckling vänder sig till (v), men de blir besvikna.
Hoppas ni i Socialistiska Partiet kan bli fler och bli mera kända.

Anonym sa...

Man kan verkligen undra vad Vänsterpartiet menar med "nej till vinster i välfärden"?
Är det ett nej eller är det fritt fram för kommuner och landsting att bestämma om privata vinstnivåer - så som LO-ledningen vill och så som Jonas Sjöstedt tyckte var så bra?
Vera P