söndag 21 juli 2013

Sänk inte studiebidraget

...börja använda statens överskott
 
Studiebidraget kan komma att sänkas för hundratusentals gymnasieelever. Regeringens utredare vill minska bidraget med 740 kronor per elev och år. Utredaren motiverar denna sänkning på ett fult sätt. 240 miljoner kronor ska tas från gymnasieelevernas studiebidrag och i stället ingå i en satsning på låginkomstfamiljer med barn i gymnasieskolan och elever med egna barn enligt förslaget från regeringens utredare.
 
Varför man måste ställa olika grupper mot varandra på det här sättet framgår inte av media-rapporteringen. Det är ju fullt möjligt att höja studiebidragen generellt till en nivå som är bra för alla. Det saknas inte pengar i statens kassa. Dags att börja använda statens överskott.
 
Varför ska de som har det gott ställt få lika mycket studiebidrag som de lågavlönade? Därför att ingen ska pekas ut på ett negativt sätt, skolgång är samma rättighet för alla. Utjämning av klasskillnader ska ske på annat sätt, genom att de rika får betala procentuellt mera i skatt. Det behövs ett rättvisare skattesystem, en progressiv skatt, skatt efter bärkraft.
 
Det är där vi ska göra skillnad, inte med studiebidragen.
 
Däremot är det bra att man vill mildra följderna av skolk i gymnasiet. Att förlora hela studiebidraget efter att ha skolkat 4 timmar är väl hårt.
 
 
 

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Varför man måste ställa grupper mot varandra framgår inte"

Enkelt,så länge resurserna inte är oändliga måste man göra det. Ponera att du hade kontroll over en kommuns pengar,skulle du då ge ALLT till ALLA?

Ronny Åkerberg sa...

Du har fel. Av det enkla skälet att här handlar det inte om oändliga tillgångar som inte finns.
Tillgångarna är högst reella. De finns hos staten och de finns hos de rika och välbärgade.
Men istället för att röra dessa tillgångar så vill utredaren i det här fallet omfördela pengar mellan i huvudsak vanliga löntagare till vad han kallar lågavlönade.
Det kan låta rättvist, men är bara ett sätt att skapa onödiga och nya klyftor samtidigt som statens och de rikas tillgångar lämnas i orubbat bo.
Som du ser så tror jag inte alls att resurserna är oändliga. Jag vill också göra en omfördelning, men inte på det orättvisa sätt som utredaren tänker sig.

Anonym sa...

"Jag vill också göra en omfördelning"

Med andra ord ställer du grupper mot varandra. Hur du än vänder och vrider på det är även du tvungen att prioritera,sedan är det ju högst subjektivt vad som är orättvist och rättvist. Jag tycker det är orättvist att jag får betala skatt och en högre avgift för läkarbesök än de som inte har rätt att vara här,fast det tycker väl inte du?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Du har inte förstått alls. Jag anser det vara fel att ställa olika arbetargrupper mot varandra.
Däremot tycker jag det är rätt att se de klassintressen som står mot varandra, liksom jag tycker det är fel att den borgerliga regeringen undanhåller pengar samtidigt som man skär ner på välfärden.
Du verkar tillhöra de som älskar att splittra och ställa arbetare mot varandra. Jag avskyr sådan högerpolitik.
Därför menar jag att även människor som är på flykt, män, kvinnor, barn och åldringar ska ha rätt vill sjukvård.
Det har vi råd till, Sverige har inte blivit fattigare, det är de rika som har kapat åt sig en betydligt större del av kakan.
Men just dessa välmående skikt i samhället är väl de enda som du försvarar? Medan du gnäller över att sjuka flyktingbarn får vård och tycker att arbetarfamiljernas studiebidrag ska sänkas.

Anonym sa...

Ja, Borg oc försöker väl skrapa ihop så mycket det bara går, till det 5:te Jobbskatteavdraget. Blir det månne Barnbidraget som står i tur näst för liknande åtgärd..?
Anonym..!
Sedan att Flyktingar får Läkarvård, är väl bara en droppe i Havet, jämförd med den Privatiserade Skola, Vård och Apoteksavregleringen t.e.x,som skattebetalare får hålla under armarna,(vad kostar det i jämförelse), och vart sedan vinsten tar vägen skall man inte tala om..!
T Lindholm