torsdag 18 juli 2013

Sjukvården är sjuk

...stoppa alla nedskärningar
Bilden från en demonstration för trygg och säker förlossningsvård i Stockholm på internationella barnmorskedagen.

Barnmorskeupproret sprider sig i Skåne, skriver tidningen Arbetaren. Det så kallade barnmorskeupproret har spridit sig till Skåne. På kvinnokliniken i Malmö kallas barnmorskorna in från sin semester, dock utan framgång eftersom de uppringda barnmorskorna inte svarar i telefon.
 
På förlossningsklinikerna i Skåne har cheferna fått tillstånd att beordra in personal som sökt mer semester än sina lagstadgade fyra veckor. Ett av skälen bakom personalbristen är det anställningsstopp som för tillfället råder på kliniken.
– Om alla barnmorskor blir sjuka samtidigt eller om en avdelning brinner ned är det en katastrof som ger dem rätt att avbryta personalens semester. Det här är en planerad underbemanning och inte en katastrof, säger Camilla Mellander, barnmorska på kvinnokliniken i Malmö, till Arbetaren.
 
En farlig sommar? frågar tidningen Etc. Vågar du bli sjuk i sommar? Tveksamt, om man får tro sjuksköterskorna själva. Patientsäkerheten kommer att påverkas, anser 90 procent av Vårdförbundets avdelningar. ”Vi befarar att denna sommar kommer bli en av de mest kaotiska genom tiderna”, skriver en avdelning.
 
Personalbrist, alltför mycket oerfaren personal i omlopp och brist på vårdplatser. Det är några av de riskfaktorer som Vårdförbundet radar upp i sin rapport. 90 procent av de avdelningar som svarat menar att patientsäkerheten kommer att påverkas. Många av dem ser allvarliga brister.
 
För att det ska finnas tillräckligt många erfarna sjuksköterskor på plats har personalen på flera arbetsplatser uppmanats att skjuta på semestern, i bästa fall med extra betalning. Men det innebär egentligen i sig en ökad risk, enligt Anna Andersson, vårdförbundet, eftersom många egentligen är i stort behov av vila.
– Dessutom skjuts bara problemet framåt när de sen ska ta ut semestern på hösten och vintern. Vi får en sommarsituation året om.
 
I grunden är det naturligtvis den långvariga åtstramningspolitiken, nedskärningarna och "effektiviseringarna" som vi nu ser slå igenom på bred front. I region Skåne planeras nya protester från personalen:
 
För mera info se facebook-event
 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer: