måndag 15 juli 2013

Sjukvården går mot katastrof

...mer personal måste anställas!
 
Underbemanningen och det pressade läget på Malmös kvinnoklinik skapar en ansträngd situation för både personal och patienter. För Asli Cicek blev hennes andra förlossning en mardröm. Imorgon kl 07:10 i TV4 visas att Sveriges Barnmorskor nu är enade! De stora bristerna inom förlossningsvården är ett nationellt problem. Stöd barnmorskornas kamp

Uppdatering: Se inslaget på tv4 här på facebook.
 
Region Skåne skapar kris på BB. Region Skåne bryter semestern för personal inom förlossnings-vården i Skåne från och med 10 juni. Personalen på förlossningen i Malmö, som Sydnytt pratat med, menar att underbemanningen är ett direkt resultat av det anställningsstopp som råder inom skånsk sjukvård.
 
Behoven är stora, men nedskärningarna ska ändå fortgå. Så har politiken sett ut under lång tid. Oavsett regering. Vi behöver fler sjuksköterskor, skriver Filippa Reinfeldt (M) hycklande i SvD.se och menar att "flera sjukhus i Stockholms län har redan idag färre sjuksköterskor än vad som krävs för att bemanna alla vårdplatser och nu under semestertider märks bristen ännu tydligare".
 
Som om detta inte handlade om en medveten åstramningspolitik! Som hon själv bär det direkta ansvaret för. Tvärtemot vad Filippa Reinfeldt skriver råder en hög omsättning av sjuksköterskor på landets sjukhus. Dåliga arbetsvillkor och svårigheter att få upp lönen ligger bakom. Filippa Reinfeldts förslag löser inte bristen på sjuksköterskor.
 
Att anställa fler inom vård, skola och omsorg, där behoven är stora, skulle både lösa många problem inom vården och bli en verkningsfull och meningsfull åtgärd mot arbetslösheten. Det är dock något som politikerna konsekvent vägrar. Istället sätter man sin lit till fullkomliga meningslösheter i sin "krisbekämpning".
 
Det visar sig nu att alliansregeringens sänkning av krogmomsen gav få nya jobb. Det blev bara mera pengar rakt ner i ägarnas fickor. Miljarder som kunde använts för att anställa bland annat sjuksköterskor. Den socialdemokratiska oppositionen vill istället vandra Österrikes väg. Ett land som har betydligt fler hemmafruar, fler kvinnor som jobbar deltid och som har ett lärlingssystem som förser företagen med gratis arbetskraft samt har en sämre arbetsrätt.
 
Nej, det behövs något annat för att åtgärda problemen med hög arbetslöshet och stora otillfredsställda behov inom den gemensamma välfärden. Höj skatten för rika och välbeställda, anställ fler personal, stoppa privatiseringar och skapa drägliga arbetsförhållanden.

SvD: Bristen på förlossningsvård ökar oro

Skånskan: Tyst vårdprotest
 
 
 
 
 
 

5 kommentarer:

Paul Hensman sa...

Angående lärlingar som billig arbetskraft. Då jag var lärling fick jag en viss procent av en utbildad arbetares lön som höjdes varje år och motsvarades av att jag blev bättre på mitt jobb. Att anställa någon från gatan betyder att den person hade mindre kunskaper än jag men fick högre lön. Däremot var han inte garanterad de löneförhöjning som jag fick.
Då jag kom till Sverige hade mitt yrke övergivit lärlingssystemet och övergått till ackordlön som var en styggelse för alla. Jag lärde mig snabbt att fuska med jobbet och att inte bry mig så mycket om resultatet.
Nu har lärlingsutbildning återkommit och arbetsgivare får dugliga arbetare som vill ha pengar efter kunskap. Utan utbildning och ledarskap blir alla yrken lidande. Tyvärr har vinst blivit viktigare än kunskap som mycket av dagens politik visar.

PH.

Anonym sa...

Den arbetare som fortfarande lever i tron att Allians-regeringen kämpar för arbetarnas intressen måste börja vakna upp och det rejält.
Alliansen kastar pengar i sjön på meningslösa projekt så som Rut o Rot och restaurangmomsen som knappt givit några nya jobb.
det är en skandal att de fortfarande får sitta vid köttgrytorna o slösa bort våra skattepengar.
Reinfeldt fortsätter säga "ja men sjuksköterskorna har ju fått mer i fickan" asså det där mantrat är man så himla trött på.
om Alliansen får fyra år till då är det bara säga bye bye till Sverige o Sveriges arbetare.

Anonym sa...

Österrike kan inte vara så mycket till föredöme. Företagen får lärlingslönerna betalda av staten plus extra bidrag. Ändå har landet en ungdomsarbetslöshet på minst 8 procent.
Den totala, officiella, arbetslösheten är på nära 5 procent. Men då ska man veta att det är en lägre andel av befolkningen som lönearbetar. Fler kvinnor är hänvisade till hemmets sfär.
Karin

Anonym sa...

Varför ska vi lita på valfläsk nu Filippa, speciellt inför Internationella hepatit dagen 28 Juli som uppmärksammas i 200 länder? För 6 år sedan uttalade(m) Cristina Husmark Pehrsson att hon som kvinna förstod sjukvårdspersonalens oro för virussjukdomen! Inget av det som utlovats för mina hårt drabbade minoritetsgrupper med yrkesrelaterad hepatit i Sverige om det så gäller tryggade arbetsplatser mot blodburen smitta inom SLL från kraven som ställts av EU 2010/32/EU eller ens rätten till tryggade arbetsskadeersättningar för dessa hårt utsatta grupper i Sverige har uppfyllts av nuvarande regering.
3WiseTeddys
http://www.arbetarskydd.se/nyheter/halsa_ledarskap/halsa/article100139.ece

Anonym sa...

Det är fullständig kaos inom sjukvården idag (speciellt stockholm och skåne). Alliansen säger att RUT har skapat massor av "riktiga" arbeten... Jag tvivlar starkt men att det har skapat billig städhjälp åt välavlönade vet jag.
Varför inte skapa "riktiga" jobb inom sjukvården, p.g.a privatisering av städet inom sjukvården så har vi fått en otroligt smutsig miljö på våra sjukhus + att fler huvuden behövs inom alla yrkeskategorier i sjukvården idag.

Här i Skåne är sjukvården gravt misskött av politikerna och som medborgare i regionen skulle jag vilja ha nyval men å andra sidan så är 5-klövern det bästa valloket vi kan ha :)

Stockholm och region Skåne är typ-exempel på hur det går när man ska ha högerstyre inom vården.
Stackars Stockholmarna har Filippa vid makten, Filippa som tyckte istället för sprutbytesprogram så skulle tunga narkomaner gå över till rökheorin.................