lördag 20 juli 2013

Sjukvården: Kris i Skåne

...nu måste mer personal anställas
Barnmorskor som protesterar mot nedskärningarna
 
Förtvivlat på Sus, skriver Sydsvenskan idag. Rekordlåg bemanning på Skånes universitetssjukhus, Sus, när födslarna är som flest. Kvinnor som håller på att föda tvingas vänta hemma.
– Vi kan inte längre försvara vården vi ger, och vi är förtvivlade, säger barnmorskan Martina Qvennerberg.
 
Krisen på kvinnokliniken kom inte oväntat. Redan i september i fjol varnade barnmorskorna på förlossningsavdelningen i Malmö för allvarliga konsekvenser av nedskärningar och anställningsstopp.
Men protesterna var förgäves. Sedan i höstas har personalen på Sus förlossningsavdelningar minskat med tio procent. Kortare sjukfrånvaro får lösas genom att barnmorskor jobbar extrapass eller byter turer.
 
Det är en ohållbar situation. Politiker och ansvariga tjänstemän har valt att slå dövörat till. De ideologiskt betingade åtstramningarna har fått gå före patientsäkerhet och god vård. Det är den regerande majoriteten i region Skåne som bär ansvaret, dvs den borgerliga alliansen plus Miljöpartiet. Kom ihåg detta sista när det blir dags för val, många vet inte om att Miljöpartiet står bakom dessa förfärliga försämringar.
 
Vad som behövs nu är beskattning av de rika och välbärgade, de som bara blivit allt rikare de senaste årtiondena. Höj den statliga skatten för dessa superrika skikt, fördela pengarna till landstingen och öronmärk dem för anställning av mer personal i vården där behoven är skriande.
 
Likaså måste det sättas stopp för privata vinster av skattepengar som skulle gå till vården. Privata bolag ska inte kunna mjölka oss på skattepengar som går direkt ner i privatpersoners egna fickor, helt oskattade i många fall eftersom vinsterna placeras i skatteparadis.
 
 
Röda Malmö: Sjukvården är sjuk
 
 
DN: Semestern 75 år - men är inte självklar (det har en del av våra barnmorskor fått erfara denna sommar)
 
 

Inga kommentarer: