lördag 6 juli 2013

Syrien: En demokratisk dröm

...har förverkligats i Deir Ezzor
 
Under bombningarna organiserar oppositionen lokalval i de "befriade" delarna av staden i ett val som är det första på 40 år. I gallerierna i den gamla marknadsstaden Deir Ezzor, vilken dagligen är offer för dödlig eld och är skådeplatsen för våldsamma sammandrabbningar, sker en fri valprocess "arrangerad för första gången på fyrtio år" som det beskrevs av Khadr, en ledamot av oppositionens lokala råd, som valdes på söndagen av invånarna i de "befriade" områdena.
 
Khadr vann en av de fem platser i "kommunen" i Deir Ezzor. Motståndare till regimen, bland dem soldater, beslutade att skapa sådana råd, som förvaltar befolkningens angelägenheter i de zoner som evakuerades av regimens styrkor och övergavs av regeringen. Den nyvalda tjänstemannen sade: "Detta är en historisk dag för alla invånare i Deir Ezzor, de känner sig fria att välja den person de tror kan hjälpa".
 
I stadsdelar utanför kontroll av de reguljära styrkorna i östra delen av landet, uppmanar skyltar folk att rösta och broschyrer är fördelade i de kommersiella områdena.
 
I närheten av Sheikh Yassin, i tunnelbanan i skydd från regn och granater, kontrollera dussintals väljare listan över kandidater. Oum Chadi, 56, sade att hon skulle rösta för första gången i sitt liv och tillade: "Jag vill rösta för att berätta för Bashar att allt som vi bad om i början var fria val som de här, att delta i beslutsfattande i vårt land". Hennes son dödades för sex månader sedan när han slogs mot reguljära trupper (...).
 
Abdelhamid, en före detta ingenjör som övervakade valprocessen, sade att "folk kom trots bombningarna för att stödja revolutionen (...) detta är ett sätt för dem att konfrontera regimen utan att tillgripa vapen."
 
Idag bor nästan 200.000 människor i Deir Ezzor, enligt aktivister, medan befolkningen tidigare var mer än 750.000, många har flytt våldet. En invånare sade, på villkor av anonymitet: "Tidigare val hölls för att visa upp syrisk demokrati för världen, men vinnarna tillhörde alla Baathpartiet", som har styrt Syrien i ett halvt sekel.
 
Abdulmajid, 75, som lade sin röstsedel i valurnan till applåder, förklarade: "Assad-familjen har regerat i fyrtio år, tiden för förändring har kommit" och påminde om att den "inte kom till makten ett demokratiskt sätt", med hänvisning till den kupp som förde den förre presidenten Hafez al Assad, far till den nuvarande presidenten, till makten år 1970, medan "den syriska regimen vill övertyga världen om att vårt uppror är illegitimt. "Vi ber bara om det vi blev rånad", och han fortsatte: "Demokratin kommer att återvända till Syrien".
 
En annan väljare, Mohammad Ahmad, sade att syrierna "vill ha en demokratisk stat, inte en islamisk stat. Vi drömmer om en sekulär stat som styrs av civila, inte av mullorna."
 
Den Fria syriska armén har förbjudit sina medlemmar att delta i valet. För befälhavare för bataljonen som strider i staden, "är det ett tillfälle att lyssna till rösterna från civilbefolkningen. Vi arbetar för att bekämpa regimen" (...).
 
Detta är fjärde delen av en artikel om självorganisering i Syrien. De övriga delarna kan du läsa här:
 

 
 

Inga kommentarer: