måndag 22 juli 2013

Vad har vi lärt av Utöya?

...vem skapar grogrund för extremhögern?
 
I dag minns vi den förfärliga dagen för två år sen då högermannen och terroristen Anders Behring Breivik kallblodigt mördade 77 människor. Våra tankar går till alla anhöriga. Breivik bär naturligtvis ensam ansvaret för morden, men vi har anledning att också avsky hela den rasistiska extremhögermiljö, inte minst i form av Sverigedemokraterna, som inspirerar till hat mot muslimer.
 
Det högerextrema hatet lever än idag och det tar sig inte bara uttryck i form av rasism utan också som kvinnohat. På tvåårsdagen av Utöya-dådet pratar journalisten och författaren Maria Sveland om hur kvinnohat och rasism hänger ihop. I sitt Sommarprat berättar hon också om hur det känns att bli utsatt för hot och hat.
- Det är feministerna, menar Breivik, som förstört samhället genom att ömma för mångkultur och lära män att byta blöjor istället för att hantera vapen.
 
Vi glömmer inte heller vem som har bäddat för rasismen. Hela det politiska etablissemang som under årtionden attackerat samhället med avregleringar, privatiseringar och nedskärningar av välfärden, som ökat arbetslösheten och klassklyftorna. Allt har bidragit till att skapa grogrund för den extrema och populistiska högern.
 
Och detta verkar inte ha någon ände. LO skriver idag i en rapport att man systematiskt pressar ner lönerna för både svenska arbetare och utländsk importerad arbetskraft. I dag skriver Shora Esmailian i Sydsvenskan om hur den borgerliga tidskriften Neo slår ett slag för löpandebandprincipen inom sjukvården. Den indiske vårdmogulen Devi Shetty, som byggt upp ett helt vårdimperium på bara några år, hålls fram som ett föredöme.
 
Det finns en del att göra för att börja driva tillbaka den destruktiva högervågen. Socialdemokraterna skulle till exempel kunna bidra genom att ansluta sig till motståndet mot privata vinster i välfärden. Varje steg mot ett jämlikare samhälle betyder också minskat spelrum för rasisterna.
 
 
 
Bloggat: Stefan Bergmark,
 
 

Inga kommentarer: