lördag 31 augusti 2013

Alliansen: Skattesänkningar med konsekvenser

...bostadsbubbla och felande välfärd
Den gångna helgen samlades regeringen Reinfeldt på Harpsund för att äta kräftor och lansera några huvuddrag i den budget som ska profilera alliansen inför valrörelsen. Anders Borg presenterade ”reformer” för 25 miljarder. 12 av dessa miljarder utgörs av det femte jobbskatteavdraget. Därtill går ytterligare tre miljarder till att höja brytpunkten för att betala statsskatt, medan pensionärerna får nöja sig med en miljard i skattesänkning. Det är helt enkelt ytterligare ett paket som domineras av skattesänkningar på lön och näringsverksamhet – men inte på exempelvis sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa eller pension.
 
Ett argument från regeringens sida är att detta ska stimulera ekonomin genom att ge ökat utrymme för konsumtion. Argumentet är ihåligt. Om man vill stimulera konsumtionen för de grupper som faktiskt skulle behöva spendera mera så borde man göra det ekonomiskt lättare för sjuka, arbetslösa, pensionärer, småbarnsföräldrar och asylsökande. I stället kommer skattelättnaderna i stor utsträckning att tillfalla inkomsttagare som redan har så de klarar sig ganska så bra. Vad kommer det att leda till? Ekonomiska experter har redan varnat för den saken: bostadspriserna kommer fortsätta att stiga eftersom låneutrymmet ökar. Och det betyder i sin tur att bankerna kommer att tjäna mera pengar och faktiskt också äga en allt större andel av dessa bostäder. Det kommer samtidigt ytterligare förstärka segregeringen på bostadsmarknaden. Till en början – kanske över valet – kommer det att ge intryck av att alla som har bostadsrätter och villor bara blir rikare. Men när bubblan till sist spricker kan konsekvenserna bli nog så smärtsamma för många som dragits med i lånekarusellen.
 
Detta stora jobbskatteavdrag ska finansieras genom att även staten lånar, vilket går lite på tvärs mot vad alliansen annars profilerat sig på. Men nu är det viktigt att ge intressanta väljargrupper något påtagligt att glädjas åt – samtidigt som kalaset helst inte ska behöva betalas med synliga nedskärningar någon annanstans just nu. Anders Borg har pratat om att det inte behöver vara fel för staten att låna om finanserna är någorlunda stabila. Visst – frågan är ju bara vad man ska låna till. Det är lätt att påminna sig de akuta behov som finns inom till exempel vård, skola och omsorg. Och vi vet alla att det finns olösta problem med vår energiförsörjning och vår livsmiljö. Allt detta väljer regeringen Reinfeldt att blunda för – och delar i stället ut kontanter till utvalda grupper som om man vore en politikerversion av postkodlotteriet.
 
Margaret Thatcher sa en gång att det inte finns någonting som ett samhälle, bara enskilda individer och familjer. Reinfeldts regering saknar förstås den brutalitet som järnladyn gjorde sig känd för. Men även om dess framtoning är fegare och mer inlindad är attityden i grunden densamma: ansvar, moral, gemensamma lösningar – varför då?
 
Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen vecka 35
 
 
 

Inga kommentarer: